Potpisan ugovor o korištenju Minerske za uređenje Posjetiteljskog centra u Kanalu sv. Ante

19.04.2018, 14:33   /   Ispiši članak

U prisustvu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, župan Goran Pauk i ministar državne imovine Goran Marić potpisali su ugovor o dodjeli na korištenje bivše vojne nekretnine Minerska Šibensko-kninskoj županiji za potrebe provedbe II. faze Projekta „Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku“.

“Ovaj rezultat pokazuje koliko je dobra odluka Vlade da se rješavanje državne imovine podigne na razinu ministarstva i da mu se da odgovarajući značaj. Utvrdili smo kako je to jedna od ključnih okosnica u razvojnim projektima, ali i u ulaganjima u Republiku Hrvatsku. Drago mi je da su se konačno počeli rješavati projekti koji stoje godinama“, istaknula je Predsjednica.

„Kad se sjetim koliko vremena i truda je uloženo da se područje Minerske vrati Šibenčanima, imam dojam da je cijeli ovaj događaj i zaslužio predsjednički tretman. Zahvaljujem ministru Mariću koji je prepoznao ovu našu dugogodišnju inicijativu  i učinio da se ovaj iznimno vrijedan prostor ustupi na upravljanje njegovim pravim i jedinim vlasnicima - građanima Šibensko-kninske županije“, rekao je župan Pauk prilikom svečanog potpisivanja ugovora te zahvalio Aniti Babačić Ajduk, ravnateljici  Javne ustanove „Priroda Šibensko-kninske županije“ i djelatnicima koji vrijedno rade na ovom projektu skoro deset godina. 

„Dijelim zadovoljstvo sa županom što sam danas imao prigodu potpisati ugovor u nazočnosti Predsjednice. Ministarstvo državne imovine učinilo je napor da do toga i dođe“, kazao je ministar Goran Marić.

Današnjim potpisivanjem ovog ugovora Šibensko-kninska županija kao korisnik nekretnine i kao osnivač Javne ustanove Priroda, rješava imovinsko-pravne odnose koji su preduvjet realizacije uređenja Posjetiteljskog centra koji će se sufinancirati od strane fondova EU u ukupnoj vrijednosti od 26 milijuna kuna.  U ovaj projekt Šibensko-kninska županija će iz svojih izvornih sredstava uložiti cca 4 milijuna kuna. Budući Posjetiteljski centar, bi prema idejnom rješenju i arhitektonskom projektu obuhvaćao centralnu zgradu sa informativnim dijelom za posjetitelje, suvenirnicu, multimedijalno-prezentacijsku i konferencijsku dvoranu, te višenamjenski istraživački laboratorij, edukativni i gastro-prezentacijski centar.

Gospodarski potencijal navedenog prostora već sad je izniman, a to će tek posebice postati sanacijom i revitalizacijom zaštićenog kulturnog dobra Tvrđave sv. Nikole koja se od lani nalazi na Popisu svjetske baštine UNESCO-a. Kanal sv. Ante proglašen je njezinom buffer zonom, čime Minerska kao takva postaje ključna za zaštitu UNESCO-vog spomenika kulture - bisera renesansne fortifikacijske arhitekture za koji su već osigurana sredstva od strane EU fondova za izradu projektne dokumentacije.

 „Odgovorno tvrdim da ovakav projekt koji uključuje koordinaciju ustanova za zaštitu prirode, očuvanje kulturne baštine, pomorskog dobra, prostorno planiranje, pravne i imovinske poslove, nadležna ministarstva i čitav niz drugih aktivnosti na lokalnoj i nacionalnoj razini, mogu realizirati isključivo ustanove poput županija. I zato još jednom pozivam da, umjesto da prebrojavamo županije, napravimo ustroj prema kojem će Županije dobiti još veće ovlasti i odgovornosti u realizaciji ovakvih i sličnih projekata, na korist građana“, zaključio je župan Pauk.

 

Izvor fotografija: Ured PRH i Šibensko-kninska županija 

  FOTO GALERIJA: Potpisan ugovor o korištenju Minerske za uređenje Posjetiteljskog centra u Kanalu sv. Ante

  19.04.2018 14:35  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Župan Pauk izabran za potpredsjednika Međunarodnog koordinacijskog odbora "Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća"

Suradnja Italije, Hrvatske i Crne Gore na promociji zajedničkog kulturnog dobra pod zaštitom UNESCO - a
17.01.2019, 11:16

U Zagrebu održana sjednica Radne skupine za odnose s javnošću Hrvatske zajednice županija

Uoči izbora za Europski parlament institucije aktivno rade na osvještavanju građana o važnosti sudjelovanja
17.01.2019, 08:38

Vlada Republike Hrvatske sa županima raspravljala o prijedlogu novih statističkih regija

Na zajedničkom sastanku izdvojene dvije varijante kao konačni prijedlozi nove podjele
15.01.2019, 15:04