Potpisan Sporazum o sufinanciranju Sanacijskog programa lagune na području „Bare“ u gradu Kninu

12.12.2019, 18:45   /   Ispiši članak

Sporazum o sufinanciranju Sanacijskog programa s prijedlogom mjera za otklanjanje štete u okolišu-laguna na području „Bare“ u gradu Kninu potpisali su danas u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik župana Nikola Blažević, gradonačelnik Knina Marko Jelić i član Uprave DIV Grupe Darko Pappo.

Sanacijski program vrijedan 400 tisuća kuna preduvjet je za daljnju izradu projektne dokumentacije, ishođenje potrebnih dozvola i odobrenja te realizaciju korištenjem sredstava EU.

„Veseli me što smo nakon višemjesečnih razgovora i konzultacija došli do toga da potpisujemo sporazum koji će doprinijeti iznalaženju rješenja za dugogodišnji problem. Svi smo na istoj strani u interesu građana i građanki cijele Hrvatske, ponajviše stanovnika Knina“, rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Naime, tijekom ratnog razaranja iz oštećenog spremnika bivše tvornice vijaka u Kninu u odvodnu lagunu isteklo je 250 m3 mazuta. Uz to, voda u lagunama onečišćena je i zbog dugogodišnjeg ispuštanja nepročišćenih tehnoloških otpadnih voda. S obzirom da uslijed intenzivnijih oborina vodostaj rijeke Orašnice raste, nerijetko se izlije iz korita pa se pri povlačenju vode sadržaj iz lagune povuče u vodotok. Tako je u posljednjih 10 godina prijavljeno 11 onečišćenja i intervencija. Najveći dio sredstava osigurale su Hrvatske vode.

„Hrvatske vode su u posljednjih deset godina u sanaciju i sprječavanje onečišćenja uložile više od dva milijuna kuna. S obzirom na potrebu dugoročne zaštite voda sliva rijeke Krke i složenost problema onečišćenja koji traje već dulje vrijeme, uvelike će nam u njegovom rješavanju pomoći i europska sredstva koja planiramo iskoristiti” rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Kada bude gotov, Sanacijski program trebao bi odgovoriti na pitanje koje je najpovoljnije tehničko-tehnološko rješenje te procijeniti troškove sanacije.  Uz Hrvatske vode, Šibensko-kninsku županiju i Grad Knin sredstva za izradu Sanacijskog programa osigurati će i DIV Grupa. Svatko po 100 tisuća kuna.

Sanacija laguna na području „Bare“ u gradu Kninu od iznimne je važnosti za Šibensko-kninsku županiju te je zato zamjenik župana Blažević iskazao zadovoljstvo potpisanim Sporazumom. „Sanacija ovog prostora od izuzetne je važnosti za cijelu Šibensko-kninsku županiju i njene žitelje. S obzirom da će sanacija laguna biti izuzetno zahtjevna nužno je da zajedničkim snagama pronađemo najbolje rješenje i moguće izvore financiranja sanacije” zaključio je zamjenik župana Nikola Blažević.

„Rijeka Krka jedna je od najljepših rijeka Hrvatske i Europe, izuzetno je važno da ju zaštitimo, a ovim Sporazumom činimo prvi korak“, istaknuo je gradonačelnik Knina Marko Jelić.

„DIV GRUPA sudjelovanjem u predmetnom Sporazumu želi dati svoj doprinos zajedničkom interesu i cilju, otklanjanja štete i očuvanja okoliša u kojem živimo i radimo. Iako je šteta na području „Bare“ u gradu Kninu nastala i nastajala daleko prije nego je DIV GRUPA kupila dio imovine bivše tvornice TVIK, potaknuti idejom zajedničkog sufinanciranja izrade sanacijskog programa rado smo se odazvali istoj“, naglasio je član Uprave DIV Grupe Darko Pappo.


Fotografija preuzeta od Ministarstva zaštite okoliša i energetike

  FOTO GALERIJA: Potpisan Sporazum o sufinanciranju Sanacijskog programa lagune na području „Bare“ u gradu Kninu

  12.12.2019 18:47  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Župan Goran Pauk posjetio mlade OPG-ovce, korisnike županijskih subvencija za poljoprivrednike

Vrijedni mladi ljudi vratili se poljoprivredi.
prije 11 sata

Ministar Butković u radnom posjetu Šibensko-kninskoj županiji

Najavljeni novi infrastrukturni cestovni projekti
23.09.2020, 15:28

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved obišao radove na izgradnji Veteranskog centra u Šibeniku

Radove na izgradnji Veteranskog centra u Šibeniku obišao je danas potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u nazočnosti župana Gorana Pauka, gradonačelnika Šibenika Željka Burića te predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
22.09.2020, 13:59