Poslovni uzlet Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika

17.03.2017, 14:54   /   Ispiši članak

Danas je u Šibeniku održan Poslovni uzlet 2017. Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika koji je okupio velik broj poduzetnika, obrtnika te predstavnika lokale samouprave zainteresiranih za podizanje ljestvice gospodarske konkurentnosti Republike Hrvatske.

Župan Goran Pauk, gradonačelnik Šibenika gospodine Željko Burić te glavni urednik Poslovnog dnevnika, gospodin Vladimir Nišević, prigodnim govorom otvorili su ovu poslovnu manifestaciju. Župan je kazao kako upravo županije moraju biti nositelji regionalnog razvoja jer one znaju situaciju na terenu, te zbog toga mogu najbolje odrediti razvojne prioritete. „Siguran sam da korištenjem EU fondova i suradnjom s lokalnim poduzetnicima i obrtnicima možemo Šibensko-kninsku županiju pozicionirati kao gospodarski iznimno važnu, ne samo u hrvatskim okvirima, već i u okvirima Europske Unije“, dodao je župan.

Na prvoj panel raspravi „Decentralizacija i razvojna uloga županije“ sudjelovali su župan Goran Pauk, gradonačelnik Šibenika - Željko Burić, Ante Šošić – zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Željko Kraljičak – zamjenik župana Osječko-baranjske županije, te župan Međimurske županije – Matija Posavec. Raspravljalo se o ulozi županija u gospodarskom okruženju i koliko regionalne samouprave mogu doprinijeti razvoju investicijske klime. Također, postavljala su se pitanja o sveobuhvatnom preustroju javne uprave, uključujući lokalnu i regionalnu samoupravu, s pratećim procesom decentralizacije države, kako osigurati ravnomjeran regionalni razvoj, te je li rasprava o broju županija i gradova irelevantna u kontekstu budućeg regionalnog preustroja. Kako privući investicije, te je li upravljanje resursima na lokalnom novu jedino rješenje, također je bilo jedno od važnih pitanja.

Na probleme centraliziranosti osvrnuo se zamjenik Osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak: „ Kao jednu od mjera decentralizacije ja bih vratio 2000 Slavonaca iz Zagreba natrag u svoje sredine. Oni će za sobom dovesti svoje obitelji i tada možemo govoriti o razvoju. U današnjoj situaciji kada nam se gase škole sigurno se nitko neće vratiti u mjesto, općinu gdje njegove,ali i potrebe njegovih bližnjih ne mogu biti ispunjene.“

Hrvatska je među najcentraliziranijim državama u Europi o čemu najbolje govori činjenica kako gradovi, općine i županije sudjeluju sa svega 18% u prihodima i 19% u rashodima, što nikako ne doprinosi uspješnom regionalnom razvoju i gospodarskom prosperitetu. „Nužna je provedba reforme javne uprave koju bi pratio proces decentralizacije ovlasti s državne na regionalnu razinu. Da bi to bilo moguće nužno je da se razjasne preklapanja i naprave podjele u poslovima županijske i državne uprave, budući da raspolažemo s dovoljno kvalitetnog kadra u administraciji koji je potreban za bolje i efikasnije postizanje ciljeva“, istakao je župan Goran Pauk.

Na drugoj panel raspravi „Dizanje kvalitete turističke ponude u Šibeniku“ sudjelovali su Matija Bumbak – Grad Šibenik,  Nenad Tatrinov – Dogus Grupa,  Štefan Rudolf – Restoran Pellegini, Antonio Vlahov­ – Ekonomski fakultet Zagreb, Milan Grujić – Almagest i Duje Draganja,

Nakon panel diskusija, uslijedile su besplatne radionice za sve prijavljene sudionike, prva o tome „Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova?“ u vodstvu Ivane Silić, UHY Savjetovanje, a potom i „Bilanca u malom prstu“ o računovodstvenim procesima i financijskim izvještajima te s osnovnim elementima financijske analize i javnim registrima, koju održava Helena Budiša, UHY HB Ekonom.

  FOTO GALERIJA: Poslovni uzlet Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika

  17.03.2017 14:58  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

„Naše domaće, sada i ubuduće“

U hotelu Punta u Vodicama, održan je danas radni ručak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, kao i manifestacija “Naše domaće, sada i ubuduće“, kojom Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju promovira hrvatske poljoprivredne proizvode te novosti u Programu ruralnog razvoja.
16.03.2018, 16:30

Župan Pauk na vježbi Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti

Prva kibernetička vježba Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti pod nazivom Kibernetički štit 2018. održana je danas u Ministarstvu obrane RH.
15.03.2018, 18:39

Župan primio prvog tajnika Veleposlanstva Japana

Prvi tajnik Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj g. Susumu Kiyosawa boravio je danas u službenom posjetu Šibensko-kninskoj županiji te se sastao sa županom Goranom Paukom. Župan je prvog tajnika upoznao sa gospodarskom situacijom u našoj županiji, njezinim potencijalima i strateškim ciljevima.
14.03.2018, 14:07