Počelo s radom reciklažno dvorište u Drnišu

18.04.2019, 15:09   /   Ispiši članak

Čak 85% troškova projekta financirano bespovratnim sredstvima EU

Šibensko – kninski župan Goran Pauk i njegovi zamjenici Nikola Blažević, Darija Puljić i Anja Šimpraga danas su u Drnišu nazočili svečanom obilježavanju završetka projekta „Izgradnja reciklažnog dvorišta u Gradu Drnišu“ .

„Priprema i provedba ovakvih projekata izuzetno je zahtjevna, ali smo pokazali da znamo i možemo. Dovršetak ovog projekta jedan je kotačić, koji pokazuje da korak po korak idemo k cilju – da  „zagospodarimo“ otpadom, jer uspješno gospodarenje otpadom osnovni je element suvremenog života i održivog razvoja kojem svi težimo.“ kazao je župan Pauk u svom obraćanju okupljenima zahvalivši se pritom Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na svim naporima koje rade kako bi osigurali potrebna sredstva za realizaciju projekata vezanih uz gospodarenje otpadom.

Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 3,2 milijuna kuna od čega je čak 85% ukupno prihvatljivih troškova, odnosno preko 2,5 milijuna kuna financirano bespovratnim sredstvima EU. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU financiralo je projekt sa 364 tisuće kuna, dok je sam Grad Drniš sudjelovao sa 271 tisuću kuna.

Grad Drniš prijavio se u srpnju 2017. godine na Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Građenje reciklažnih dvorišta" u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014. - 2020. Odluka o financiranju projekta iz sredstava Kohezijskog fonda (KF) zaprimljena je u listopadu 2017. godine, a nedugo potom potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Drniša.

Cilj projekta je izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta čime će se postići povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada koji će se odlagati na odlagališta. Kroz projekt su provedene brojne informativno-obrazovne aktivnosti prilagođene odraslima i djeci. Radom Reciklažnog dvorišta zadovoljit će se i ispuniti potrebni zakonski uvjeti te će se pridonijeti povećanju stope recikliranja i zaštiti okoliša, a shodno tome i povećanju kvalitete života građana Drniša.

Uz župana Pauka, reciklažno dvorište svečano su pustili u rad gradonačelnik Grada Drniša mr. sc. Josip Begonja, i Maja Rajčić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Svečanosti su nazočili predstavnici jedinica lokalne samouprave s područja Šibensko-kninske županije kao i brojni gosti i uzvanici, te građani Drniša. 

  FOTO GALERIJA: Počelo s radom reciklažno dvorište u Drnišu

  18.04.2019 15:11  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Šibensko-kninska županija sufinacira igrani film „General“

Župan Goran Pauk, nakon usvojenih I. izmjena i dopuna Proračuna za 2019. godinu, potpisao je danas ugovor o sufinanciranju igranog filma i TV serije „General“.
24.05.2019, 16:00

Potpisana Povelja o gospodarskoj suradnji na području metala i plastike

Temeljem uspješne suradnje na Europskom prekograničnom projektu „Compete Plamet“ putem kojeg se na području Šibensko – kninske i Zapadnohercegovačke županije u posljednje dvije godine kontinuirano osnažuju ljudski, institucionalni i gospodarski kapaciteti u sektoru metala i plastike, danas je u Solarisu održana Konferencija pod nazivom Jačanje gospodarske i institucionalne suradnje Šibensko – kninske i Zapadnohercegovačke županije na području metala i plastike.
24.05.2019, 14:20

Okupljanje žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici u Šibeniku

Edukacija za žene u lokalnoj i regionalnoj politici u Šibeniku nastavak je inicijative Hrvatske zajednice županije pokrenute početkom 2017. godine.
23.05.2019, 11:09