Planinare HPK „Sv. Mihovil Šibenik“ koji su osvojili najviši vrh Južne Amerike primio župan Pauk

06.03.2019, 14:50   /   Ispiši članak

Uspon na Aconcaguu planinari posvetili Zlatiboru Prginu koji je prije 20 godina smrtno stradao pokušavajući učiniti isto

Župan Goran Pauk primio je danas je u Uredu župana članove Hrvatskoga planinarskog kluba "Sveti Mihovil" iz Šibenika - Antoniju Viljac, Anku Dujić i Leonarda Grubelića te člana Hrvatskoga planinarskog društva "Mosor" iz Splita Željka Bockovca koji su u veljači ove godine osvojili Aconcaguu - najviši vrh Južne Amerike.

“Čestitam na osvajanju ovog zahtjevnog izazova kojim se na najbolji način promovira naša županija, a posebice sam sretan što su se svi članovi ekspedicije sretno i sigurno vratili kući u naš Šibenik, našu Dalmaciju“, kazao je župan Pauk planinarima.

Uspon na Aconcaguu, planinski vrh na granici između Argentine i Čilea visok 6960 metara, šibenski planinari posvetili su Zlatiboru Prginu, prvom predsjedniku i osnivaču HPK „Sveti Mihovil Šibenik“, koji je pri pokušaju uspona na isti vrh prije 20 godina smrtno stradao te su mu odali počast stavljanjem njegove slike na vršni križ. S članovima ekspedicije na prijamu kod župana bio je i Mate Protega, predsjednik HPK „Sveti Mihovil Šibenik“ koji je 1999. godine sudjelovao ekspediciji u kojoj je Zlatibor Prgin izgubio život.

„Uspon na planinu bio je u alpskom stilu, a hranili smo se pretežito dehidriranom hranom te smo se kući vratili i po nekoliko kilograma lakši“, kazali su planinari dodavši kako su najveći izazov pri usponu predstavljali iznimno promjenjivi vremenski uvjeti.

Planinari su sa županom podijelili fotografije sa same ekspedicije, nakon čega su razmijenili i prigodne poklone. Županu su „Mihovilovci“ donijeli kamen s vrha Aconcague i zahvalili na pomoći njihovom Klubu.

Inače, ova godina za članove HPK „Sveti Mihovil Šibenik“ počela je vrlo aktivno te su osim pohoda na Aconcaguu, istovremeno u veljači 14 šibenskih planinara predvođeni predsjednikom Protegom popeli su se na najviši afrički vrh – Kilimanjaro, dok 6 članova u Južnoj Americi istražuje  „izgubljeni grad“ Machu Picchu i okolne planine.

Osvajanje novih vrhova najavili su za godinu i po dana.

  FOTO GALERIJA: Planinare HPK „Sv. Mihovil Šibenik“ koji su osvojili najviši vrh Južne Amerike primio župan Pauk

  06.03.2019 14:55  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Šibensko-kninska županija sufinacira igrani film „General“

Župan Goran Pauk, nakon usvojenih I. izmjena i dopuna Proračuna za 2019. godinu, potpisao je danas ugovor o sufinanciranju igranog filma i TV serije „General“.
24.05.2019, 16:00

Potpisana Povelja o gospodarskoj suradnji na području metala i plastike

Temeljem uspješne suradnje na Europskom prekograničnom projektu „Compete Plamet“ putem kojeg se na području Šibensko – kninske i Zapadnohercegovačke županije u posljednje dvije godine kontinuirano osnažuju ljudski, institucionalni i gospodarski kapaciteti u sektoru metala i plastike, danas je u Solarisu održana Konferencija pod nazivom Jačanje gospodarske i institucionalne suradnje Šibensko – kninske i Zapadnohercegovačke županije na području metala i plastike.
24.05.2019, 14:20

Okupljanje žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici u Šibeniku

Edukacija za žene u lokalnoj i regionalnoj politici u Šibeniku nastavak je inicijative Hrvatske zajednice županije pokrenute početkom 2017. godine.
23.05.2019, 11:09