Otvorena 1. međunarodna konferencija o kršu – Projekt Krš

28.10.2019, 15:14   /   Ispiši članak

Danas je u Šibeniku otvorena 1. međunarodna konferencija o kršu – Projekt krš čiji je cilj povećati svijest o važnosti očuvanja krškog krajobraza te njegove bio raznolikosti u svrhu unapređenja ekonomskog i gospodarskog razvoja ruralnih sredina na području krških županija.

Prigodnim riječima prisutne su pozdravili župan Goran Pauk, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, te direktor konferencije Andrej Alilović.

„Magarac, buša, ovca pramenka, kao i sorte vinove loze Debit, Maraština, Babić samo su  dio kulture koje smo dobili u nasljedstvo i na kojem danas temeljimo poljoprivrednu proizvodnju. Upravo svi projekti, subvencije koje ima Županija usmjereni su na zaštitu, promociju i poticanje proizvodnje autohtonih proizvoda kao što su drniški pršut, dalmatinska panceta, meso dalmatinske pramenke, dalmatinski med- posebno med od vriska i drače. Ideja projekta Taste Šibenik-Knin county bila je stvoriti prepoznatljivu vinsku destinaciju, iskoristiti povijesnu, geografsku i sortnu posebnost poznate i priznate gastronomske, poljoprivredne proizvode“- kazao je župan Goran Pauk i istaknuo kako se veliki dio naše županije nalazi se u Naturi 2000 – ekološkoj mreži, koja daje mogućnost razvoja ekološke   poljoprivredne i turističke regije.

Ministrica poljoprivrede  Marija Vučković kazala je kako se kroz program ruralnog razvoja posebno podupire ekološka poljoprivreda na krškim područjima , te da je kroz ekološku poljoprivredu i druge projekte  uloženo preko dvije milijarde kuna.  Također, ministrica je naglasila kako će se nastojati pokrenuti projekte za mlade, te da je danas otvaran natječaj za dugoročni zakup zemljišta na deset godina što će poljoprivrednicima omogućiti bolje rezultate.

Teme panel rasprava na konferenciji o kršu su: „Krška područja - izazovi opstanka“, „Ekonomija krša“, „Živjeti na kršu ili živjeti od krša – panel rasprava o važnosti krškog područja i njegove osobitosti“, „Upravljanje zemljišnim resursima“, te „Sustavi potpora na kršu.“

Panelima se žele potaknuti rasprave o važnosti raspolaganja državnim zemljištem, te istaknuti prednosti i nedostatke novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Cilj je naznačiti razliku između prakse i akata, te uloga općina i gradova u kreiranju zemljišne politike i donošenje planova raspolaganja zemljištem. Također, predstaviti će se mjere Programa ruralnog razvoja, te istaknuti glavni uvjeti natječaja i kako poljoprivrednici s krških područja mogu koristiti bespovratna sredstva.

  FOTO GALERIJA: Otvorena 1. međunarodna konferencija o kršu – Projekt Krš

  28.10.2019 15:16  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Izaslanstvo Šibensko-kninske županije odalo počast hrvatskim braniteljima uoči Dana državnosti

Uoči Dana državnosti Republike Hrvatske župan Goran Pauk i njegovi zamjenici, Nikola Blažević, Darija Puljić i Anja Šimpraga, podno Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj položili su vijenac i zapaliti svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.
29.05.2020, 12:29

U Kninu održan javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara

Na današnji Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, u Kninu je održan javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara. Prijedlog zakona izradilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a njime će se zaštiti masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu u kategoriji parka prirode.
22.05.2020, 15:09

Potpisan ugovor o izgradnji cikloturističkog vidikovca Vrelo Cetine

Župan Goran Pauk, vlasnik građevinskog obrta Spahija gradnja g. Ivan Spahija i g. Lino Jajac, nadzor nad izvođenjem radova, potpisali su danas Ugovor o izgradnji Cikloturističkog vidikovca s odmorištem Vrelo Cetine.
21.05.2020, 12:05