Otvorena 1. međunarodna konferencija o kršu – Projekt Krš

28.10.2019, 15:14   /   Ispiši članak

Danas je u Šibeniku otvorena 1. međunarodna konferencija o kršu – Projekt krš čiji je cilj povećati svijest o važnosti očuvanja krškog krajobraza te njegove bio raznolikosti u svrhu unapređenja ekonomskog i gospodarskog razvoja ruralnih sredina na području krških županija.

Prigodnim riječima prisutne su pozdravili župan Goran Pauk, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, te direktor konferencije Andrej Alilović.

„Magarac, buša, ovca pramenka, kao i sorte vinove loze Debit, Maraština, Babić samo su  dio kulture koje smo dobili u nasljedstvo i na kojem danas temeljimo poljoprivrednu proizvodnju. Upravo svi projekti, subvencije koje ima Županija usmjereni su na zaštitu, promociju i poticanje proizvodnje autohtonih proizvoda kao što su drniški pršut, dalmatinska panceta, meso dalmatinske pramenke, dalmatinski med- posebno med od vriska i drače. Ideja projekta Taste Šibenik-Knin county bila je stvoriti prepoznatljivu vinsku destinaciju, iskoristiti povijesnu, geografsku i sortnu posebnost poznate i priznate gastronomske, poljoprivredne proizvode“- kazao je župan Goran Pauk i istaknuo kako se veliki dio naše županije nalazi se u Naturi 2000 – ekološkoj mreži, koja daje mogućnost razvoja ekološke   poljoprivredne i turističke regije.

Ministrica poljoprivrede  Marija Vučković kazala je kako se kroz program ruralnog razvoja posebno podupire ekološka poljoprivreda na krškim područjima , te da je kroz ekološku poljoprivredu i druge projekte  uloženo preko dvije milijarde kuna.  Također, ministrica je naglasila kako će se nastojati pokrenuti projekte za mlade, te da je danas otvaran natječaj za dugoročni zakup zemljišta na deset godina što će poljoprivrednicima omogućiti bolje rezultate.

Teme panel rasprava na konferenciji o kršu su: „Krška područja - izazovi opstanka“, „Ekonomija krša“, „Živjeti na kršu ili živjeti od krša – panel rasprava o važnosti krškog područja i njegove osobitosti“, „Upravljanje zemljišnim resursima“, te „Sustavi potpora na kršu.“

Panelima se žele potaknuti rasprave o važnosti raspolaganja državnim zemljištem, te istaknuti prednosti i nedostatke novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Cilj je naznačiti razliku između prakse i akata, te uloga općina i gradova u kreiranju zemljišne politike i donošenje planova raspolaganja zemljištem. Također, predstaviti će se mjere Programa ruralnog razvoja, te istaknuti glavni uvjeti natječaja i kako poljoprivrednici s krških područja mogu koristiti bespovratna sredstva.

  FOTO GALERIJA: Otvorena 1. međunarodna konferencija o kršu – Projekt Krš

  28.10.2019 15:16  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Hrvatska zajednica županija i Udruga poslodavaca u zdravstvu o organizaciji primarne zdravstvene zaštite

Na sastanku se raspravljalo o otvorenim pitanjima u provedbi Zakona o zdravstvenoj zaštiti (NN 100/18) te njegovom utjecaju na poslovanje i funkcioniranje domova zdravlja
prije 6 sata

Otvoren Stručni skup ravnatelja osnovnih škola RH

Župan Goran Pauk i pročelnica UO za prosvjetu, znanost, kulturu i šport Diana Ercegović, danas su u Vodicama prisustvovali otvaranju trodnevnog Stručnog skupa ravnatelja osnovnih škola na temu „Rukovođenje i promjene u osnovnoj školi“.
prije 9 sata

Svečano obilježen Dan Općine Tisno i blagdan sv. Martina

Povodom obilježavanja Dana Općine Tisno i blagdana sv. Martina, u petak je u prostorijama Društvenog doma u Tisnom održana Svečana sjednica na kojoj je nazočio zamjenik župana Nikola Blažević.
prije 10 sata