Otvoren obradni centra za metal i plastiku Šibensko-kninske županije u prostorijama Poduzetničkog inkubatora

08.07.2020, 12:30   /   Ispiši članak

Razvojna agencija Šibensko–kninske županije otvorenjem Centra za obradu metala i plastike Šibensko-kninske županije u Poduzetničkom inkubatoru PIN Šibenik simbolično je obilježila završetak svog Europskog projekta naziva Compete Plamet.

Ovaj projekt za cilj ima  jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća iz sektora metala i plastike na prekograničnom području.

Razvojna agencija ŠKŽ taj projekt provodi u konzorciju s nositeljem projekta, Razvojnom agencijom Županije Zapadnohercegovačke – HERAG i partnerom, Općinom Posušje.

Kupljena je oprema i strojevi, uloženo je u edukaciju i trening stručnog kadra te u uspostavljanje mreže dionika iz sektora metala i plastike koji će suradnju realizirati razmjenom teoretskih i praktičnih znanja putem interaktivne online platforme i portala.  

U Šibeniku se putem ovog projekta uložilo u uređenje prostora inkubatora PIN u Šibeniku, uspostavljanje Obradnog centra za metal i plastiku za koji su se nabavili CNC strojevi i koji će biti na raspolaganju poduzetnicima te u edukaciju i trening stručnog kadra.

Naime, mala i srednja poduzeća u sektoru metala i plastike u BIH i RH  zapošljavaju velik udio radne snage i važni su gospodarski subjekti. Ipak, suočavaju se s brojnim izazovima: nedostaje im inovativnih proizvoda, nisu dovoljno tehnološki opremljeni, nedostaje im  kvalificirane radne snage i stručnog znanja itd.

Proizvodnja metala i proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme - je  jedna od najznačajnijih industrijskih grana na području ŠKŽ koja zapošljava 45% ukupnog broja zaposlenih u industriji. U navedenim sektorima aktualno djeluje 26 poduzetnika koji ukupno zapošljavaju 1.300  djelatnika. 

"Upravo se kroz ovaj projekt u posljednje tri godine kontinuirano osnažuju ljudski, institucionalni i gospodarski kapaciteti u sektoru metala i plastike a našu suradnju sa Županijom Zapadnohercegovačkom i Općinom Posušje uspjeli smo institucionalizirati i kroz potpisivanje Povelje o gospodarskoj suradnji na području metala i plastike čiji su potpisnici svi institucionalni dionici prekogranične „Mreže znanja“ koja se formirala kroz projekt.

Čvrsto vjerujemo da ćemo kroz osiguranje prostora i strojeva svim našim poduzetnicima iz sektora metala i plastike dati potrebnu institucionalnu podršku te da će oba tehnološka centra uspostavljena u okviru projekta u Šibeniku i  u Posušju) polučiti dobre rezultate.", katzao je župan Goran Pauk prilikom otvorenja.

Projektom je realizirana:

rekonstrukcija poslovne infrastrukture poslovne zone „Osrdak“ u  Posušju i poduzetničkog inkubatora PIN u Šibeniku (rekonstruirano je krovište poduzetničkog inkubatora  PIN u Šibeniku; asfaltirana je cesta i uvedena rasvjeta u  poslovnoj zoni „Osrdak“ u Posušju );

uspostavljena su dva centra za obradu metala i plastike na oba prekogranična područja;

nabavljeno je ukupno sedam CNC strojeva (4 u Šibensko-kninskoj županiji i 3 u Općini Posušje)

obučen je stručni kadar za rukovanje strojevima  (treneri za rukovanje strojevima-CNC operateri);

realiziran je trening-program za mikro, male i srednje poduzetnike;

uspostavljena je mreža znanja zajedno s interaktivnim online portalom/platformom, tzv. „Know net“ koja okuplja sve relevantne dionike na oba prekogranična područja. Mreža znanja djeluje kao stručna potpora u provođenju svih projektnih aktivnosti te kao savjetodavna podrška poduzetnicima za projekte razvoja i istraživanja. 

Nositelj projekta je Razvojna agencija Županije Zapadno-hercegovačke-HERAG (BIH), partneri su Općina Posušje (BIH) i  Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije (RH)  koje provode aktivnosti u svojim regijama.

  FOTO GALERIJA: Otvoren obradni centra za metal i plastiku Šibensko-kninske županije u prostorijama Poduzetničkog inkubatora

  08.07.2020 12:45  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilić u posjeti Šibensko-kninskoj županiji i gradu Šibeniku

NJ.E. Vasilja Kirilića, izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj primili su danas u Šibeniku župan Goran Pauk i gradonačelnik Šibenika Željko Burić.
06.08.2020, 15:16

Uz 25. obljetnicu VRO „Oluja“ odana počast hrvatskim braniteljima

U povodu obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja župan Goran Pauk i njegovi zamjenici Nikola Blažević i Darija Puljić položili su vijence i zapalili svijeće kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj te položili cvijeće i zapalili svijeću kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu.
04.08.2020, 10:35

Župan Pauk primio maturante koji su se svojom izvrsnošću pozicionirali na prvih pet mjesta na listi Državne mature u Republici Hrvatskoj

Sad već bivši maturanti Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik: Marko Miljković, Marija Vuletić, Adrian Jablan, Franka Sunjka i Magdalena Zrnić te maturant Opće gimnazije Lovre Montija Knin Dioklecijan Jakovčević Brečić pozicionirali su se na prvih pet mjesta na listi državne mature u Republici Hrvatskoj. Tim povodom primio ih je župan Goran Pauk u svom uredu kako bi im često na iznimnim rezultatima.
03.08.2020, 13:06