Održava se tradicionalni PredBožićni sajam Hrvatskog otočkog proizvoda

23.11.2018, 14:44   /   Ispiši članak

Prezentacija proizvoda, tradicije i kulturne baštine hrvatskih otoka u srcu Zagreba

Izaslanstvo Šibensko-kninske županije: pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj Jadranka Fržop i v.d. pročelnice za poljoprivredu i ruralni razvoj Višnja Marasović posjetile su u četvrtak 22. studenoga tradicionalni PredBožićni sajam „Hrvatskog otočkog proizvoda“ koji se do 25. studenoga održava u Zagrebu.

Uz  Šibensko – kninsku županiju, pokrovitelji Sajma su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Grad Zagreb, Dubrovačko – neretvanska županija, Splitsko – dalmatinska županija, Primorsko – goranska županija i Grad Korčula.

Na Sajmu se do 25. studenoga prezentiraju 34 izlagača iz svih otočnih županija među kojima i ovogodišnji dobitnik oznake „Hrvatski otočni proizvod“ Šibensko – kninske županije, OPG Mario Šmit iz Prvić Šepurine sa otoka Prvića i to sa bogatom ponudom uljnih macerata, ekstra djevičanskog maslinovog ulja, čaja sa škoja i zlatnim balzamom od smilja.

Uz navedeni OPG, na Sajmu nastupaju i izlagači sa otoka Korčule, Visa, Brača, Krka, Hvara, Paga, Raba, Dugog otoka, Iža, Ugljana, Rave, Cresa i poluotoka Pelješca.

Podsjetimo, Sajam je svečano otvoren 16. studenoga nastupom jezerskog KUD „Koledišće“, također vlasnicima oznake „Hrvatski otočni proizvod“ za rukotvorine i suvenire. KUD se predstavio pjesmama i plesovima koji su se najčešće plesali na Trgu Koledišće u vrijeme blagdana. Isto tako izveli su i dio pjesama i plesova iz Jezerskog mornarskog bala koji je uvršten u Hrvatsko kulturno dobro.

Organizator Sajma je Udruga Poslovni Klaster „Hrvatski otočni proizvod“. Cilj organizacije Sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje te brendiranje proizvoda sa prestižnom oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU ujedno i suorganizator sajma, dok  sama organizacija Sajma ima i karakteristike turističke manifestacije koja prikazuje bogatu ponudu, sadržaj, tradiciju i kulturnu baštinu hrvatskih otoka.

  FOTO GALERIJA: Održava se tradicionalni PredBožićni sajam Hrvatskog otočkog proizvoda

  23.11.2018 14:55  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Polaganjem vijenca u more tradicionalno obilježen Dan pomoraca

Povodom obilježavanja blagdana svetog Nikole i dana zaštitnika pomoraca, šibenski Sindikat pomoraca Hrvatske i ove je godine organizirao tradicionalno polaganje vijenca u more, u čast svih palih i nestalih hrvatskih pomoraca.
06.12.2018, 14:43

Usvojen Proračun Šibensko – kninske županije za 2019. godinu

Održana deveta sjednica Županijske skupštine Šibensko - kninske županije
05.12.2018, 14:47

Prijam ovogodišnjih dobitnika oznake „Hrvatski otočni proizvod“

Prestižnu oznaku u 2018. godini dobila su 3 županijska otočna proizvođača i to za 4 nova proizvoda
03.12.2018, 14:00