Održano predavanje „Čuvar kanala sv. Ante – dodir s prirodom, istraživanje i obnova tvrđave sv. Nikole“

04.10.2017, 14:14   /   Ispiši članak

Dani europske baštine u Šibensko-kninskoj županiji

U organizaciji Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, Konzervatorskog odjela u Šibeniku i Hrvatskog restauratorskog zavoda, danas je u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ održano  predavanje pod nazivom „Čuvar kanala sv. Ante – dodir s prirodom, istraživanje i obnova tvrđave sv. Nikole“.

Predavanje je održao u sklopu obilježavanja Dana europske baštine, a predavači su bili ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije gđa. Anita Babačić Ajduk, šibenski konzervator g. Ivo Glavaš i voditeljica Odjela za graditeljsku baštinu u Hrvatskom restauratorskom zavodu gđa. Ana Škevin Mikulandra.

Zainteresiranoj šibenskoj javnosti, predstavili su zaštićene prirodne vrijednosti kanala sv. Ante i spomeničku vrijednost tvrđave sv. Nikole, koja je ove godine upisana na UNESCO-vu listu kulturne baštine. Prezentirali su rezultate sustavnih, povijesnih, arhivskih i konzervatorsko-restauratorskih istraživanja te konzervatorsko-tehničku dokumentaciju izrađenu za potrebe obnove tvrđave.

Uz brojne Šibenčane i učenike arhitektonskog smjera Tehničke škole Šibenik, predavanju je nazočila i gospođa dr. sc. Tajana Pleše, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Nakon predavanja organiziran je izlet brodom na tvrđavu sv. Nikole, uz stručno vodstvo biologa, konzervatora i restauratora koji su izravno uključeni u njihovu zaštitu, očuvanje i održivo korištenje.

Dani europske baštine tradicionalna su manifestacija koja se održava u drugoj polovici rujna i početkom listopada. Ovogodišnji Dani europske baštine obilježavaju se diljem Europe pod zajedničkom temom „Baština i priroda: krajolik mogućnosti“. Temom se želi istaknuti potreba istraživanja raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće naraštaje.

 

  FOTO GALERIJA: Održano predavanje „Čuvar kanala sv. Ante – dodir s prirodom, istraživanje i obnova tvrđave sv. Nikole“

  04.10.2017 14:17  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Održana sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Šibensko-kninske županije

Uoči međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, koji se obilježava 26. lipnja, održana je sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Šibensko-kninske županije.
21.06.2018, 13:12

Uoči Dana antifašizma i Dana državnosti Republike Hrvatske položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj

Uoči obilježavanja 22. lipnja - Dana antifašističke borbe i 25. lipnja - Dana državnosti Republike Hrvatske, kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata te svima onima koji su dali svoj život za stvaranje samostalne hrvatske države temeljene na demokratskim i antifašističkim načelima.
21.06.2018, 11:14

Župan primio nagrađenog učenika i profesora Prometno-tehničke škole

Šibensko-kninski župan Goran Pauk i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i sport Diana Ercegović primili su danas nagrađenog učenika Prometno-tehničke škole u Šibeniku Jakova Renka i njegovog mentora, profesora Davora Lakoša, povodom ostvarenog sjajnog uspjeha na 21. državnom natjecanju u sektoru prometa i logistike.
20.06.2018, 13:38