Održano predavanje „Čuvar kanala sv. Ante – dodir s prirodom, istraživanje i obnova tvrđave sv. Nikole“

04.10.2017, 14:14   /   Ispiši članak

Dani europske baštine u Šibensko-kninskoj županiji

U organizaciji Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, Konzervatorskog odjela u Šibeniku i Hrvatskog restauratorskog zavoda, danas je u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ održano  predavanje pod nazivom „Čuvar kanala sv. Ante – dodir s prirodom, istraživanje i obnova tvrđave sv. Nikole“.

Predavanje je održao u sklopu obilježavanja Dana europske baštine, a predavači su bili ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije gđa. Anita Babačić Ajduk, šibenski konzervator g. Ivo Glavaš i voditeljica Odjela za graditeljsku baštinu u Hrvatskom restauratorskom zavodu gđa. Ana Škevin Mikulandra.

Zainteresiranoj šibenskoj javnosti, predstavili su zaštićene prirodne vrijednosti kanala sv. Ante i spomeničku vrijednost tvrđave sv. Nikole, koja je ove godine upisana na UNESCO-vu listu kulturne baštine. Prezentirali su rezultate sustavnih, povijesnih, arhivskih i konzervatorsko-restauratorskih istraživanja te konzervatorsko-tehničku dokumentaciju izrađenu za potrebe obnove tvrđave.

Uz brojne Šibenčane i učenike arhitektonskog smjera Tehničke škole Šibenik, predavanju je nazočila i gospođa dr. sc. Tajana Pleše, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Nakon predavanja organiziran je izlet brodom na tvrđavu sv. Nikole, uz stručno vodstvo biologa, konzervatora i restauratora koji su izravno uključeni u njihovu zaštitu, očuvanje i održivo korištenje.

Dani europske baštine tradicionalna su manifestacija koja se održava u drugoj polovici rujna i početkom listopada. Ovogodišnji Dani europske baštine obilježavaju se diljem Europe pod zajedničkom temom „Baština i priroda: krajolik mogućnosti“. Temom se želi istaknuti potreba istraživanja raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće naraštaje.

 

  FOTO GALERIJA: Održano predavanje „Čuvar kanala sv. Ante – dodir s prirodom, istraživanje i obnova tvrđave sv. Nikole“

  04.10.2017 14:17  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Sastanak hrvatskog izaslanstva s tajnikom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Europe

Uoči drugog dana plenarnog zasjedanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Europe koje se do petka održava u Strasbourgu, hrvatsko izaslanstvo je održalo sastanak s glavnim tajnikom Kongresa Andreasom Kieferom.
20.10.2017, 08:21

Župan Pauk na 33. plenarnoj sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Europe

Uvodnim obraćanjem predsjednice Gudrun Mosler-Törnström u Strasbourgu je započelo 33. zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. „Prije godinu dana kada sam odabrana za predsjednicu, posebno sam istaknula važnost konstantne borbe za temeljne vrijednosti Kongresa – vladavinu prava, demokracije i ljudskih prava.“, istaknula je i dodala kako se Europa neprestano suočava s ozbiljnim prijetnjama poput populizma, sebičnosti, intolerancije, nacionalizma te ekstremističkog nasilja koje može dovesti do destabilizacije demokratske kulture u našem društvu. „Suočeni s ovim izazovima naš Kongres, kao predstavnik više od 200.000 lokalnih i regionalnih jedinica, može pomoći ublažavanju napetosti, a Europa kojoj mi težimo je Europa solidarnosti temeljena na jakim lokalnim i regionalnim jedinicama.“- zaključila je Mosler-Törnström. Članovi Kongresa složili su se kako je upravo glavna zadaća Kongresa održavanje stabilnosti u europskim zemljama i zaključili kako ne smiju stati raditi na ostvarivanju tog cilja.
19.10.2017, 08:04

Župan Pauk na VI. Forum poljskih i hrvatskih regija u Torunu

U Torunu je 12. listopada otvoren šesti po redu Forum poljskih i hrvatskih regija koji okuplja predstavnike regionalne samouprave i gospodarstvenike s ciljem razmjene iskustva i uspješne suradnje u budućnosti.
12.10.2017, 14:44