Održano predavanje „Čuvar kanala sv. Ante – dodir s prirodom, istraživanje i obnova tvrđave sv. Nikole“

04.10.2017, 14:14   /   Ispiši članak

Dani europske baštine u Šibensko-kninskoj županiji

U organizaciji Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, Konzervatorskog odjela u Šibeniku i Hrvatskog restauratorskog zavoda, danas je u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ održano  predavanje pod nazivom „Čuvar kanala sv. Ante – dodir s prirodom, istraživanje i obnova tvrđave sv. Nikole“.

Predavanje je održao u sklopu obilježavanja Dana europske baštine, a predavači su bili ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije gđa. Anita Babačić Ajduk, šibenski konzervator g. Ivo Glavaš i voditeljica Odjela za graditeljsku baštinu u Hrvatskom restauratorskom zavodu gđa. Ana Škevin Mikulandra.

Zainteresiranoj šibenskoj javnosti, predstavili su zaštićene prirodne vrijednosti kanala sv. Ante i spomeničku vrijednost tvrđave sv. Nikole, koja je ove godine upisana na UNESCO-vu listu kulturne baštine. Prezentirali su rezultate sustavnih, povijesnih, arhivskih i konzervatorsko-restauratorskih istraživanja te konzervatorsko-tehničku dokumentaciju izrađenu za potrebe obnove tvrđave.

Uz brojne Šibenčane i učenike arhitektonskog smjera Tehničke škole Šibenik, predavanju je nazočila i gospođa dr. sc. Tajana Pleše, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Nakon predavanja organiziran je izlet brodom na tvrđavu sv. Nikole, uz stručno vodstvo biologa, konzervatora i restauratora koji su izravno uključeni u njihovu zaštitu, očuvanje i održivo korištenje.

Dani europske baštine tradicionalna su manifestacija koja se održava u drugoj polovici rujna i početkom listopada. Ovogodišnji Dani europske baštine obilježavaju se diljem Europe pod zajedničkom temom „Baština i priroda: krajolik mogućnosti“. Temom se želi istaknuti potreba istraživanja raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće naraštaje.

 

  FOTO GALERIJA: Održano predavanje „Čuvar kanala sv. Ante – dodir s prirodom, istraživanje i obnova tvrđave sv. Nikole“

  04.10.2017 14:17  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Šibensko-kninska županija od države na korištenje dobila otočić Školjić u kanalu sv. Ante

U travnju ove godine župan Goran Pauk i ministar državne imovine Goran Marić potpisali su ugovor o dodjeli na korištenje bivše vojne nekretnine Minerska Šibensko-kninskoj županiji, a početkom ovoga tjedna potpisan je i dodatak tom ugovoru kojim Šibensko-kninska županija na korištenje dobiva i otočić Školjić za uređenje kojega već postoji spreman idejni projekt.
prije 16 sata

Sjećanje na 17. rujna 1991. godine

U sklopu obilježavanja 27. obljetnice Spomendana Rujanskog rata, župan Goran Pauk, njegovi zamjenici Darija Puljić i Nikola Blažević te predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić, položili su vijenac i zapalili svijeće kod kapelice Marinku Kardumu na šibenskom mostu.
17.09.2018, 14:18

Župan Goran Pauk na konferenciji o otpadu: „Uspješno gospodarenje otpadom je osnovni element suvremenog života“

Konferencija „Primjena ciljeva upravljanja otpadom – mogućnosti i izazovi“ u organizaciji časopisa Komunal i Centra za razvoj i marketing održana je u petak, 14. rujna u Zagrebu.
14.09.2018, 18:14