Održano predavanje „Čuvar kanala sv. Ante – dodir s prirodom, istraživanje i obnova tvrđave sv. Nikole“

04.10.2017, 14:14   /   Ispiši članak

Dani europske baštine u Šibensko-kninskoj županiji

U organizaciji Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, Konzervatorskog odjela u Šibeniku i Hrvatskog restauratorskog zavoda, danas je u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ održano  predavanje pod nazivom „Čuvar kanala sv. Ante – dodir s prirodom, istraživanje i obnova tvrđave sv. Nikole“.

Predavanje je održao u sklopu obilježavanja Dana europske baštine, a predavači su bili ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije gđa. Anita Babačić Ajduk, šibenski konzervator g. Ivo Glavaš i voditeljica Odjela za graditeljsku baštinu u Hrvatskom restauratorskom zavodu gđa. Ana Škevin Mikulandra.

Zainteresiranoj šibenskoj javnosti, predstavili su zaštićene prirodne vrijednosti kanala sv. Ante i spomeničku vrijednost tvrđave sv. Nikole, koja je ove godine upisana na UNESCO-vu listu kulturne baštine. Prezentirali su rezultate sustavnih, povijesnih, arhivskih i konzervatorsko-restauratorskih istraživanja te konzervatorsko-tehničku dokumentaciju izrađenu za potrebe obnove tvrđave.

Uz brojne Šibenčane i učenike arhitektonskog smjera Tehničke škole Šibenik, predavanju je nazočila i gospođa dr. sc. Tajana Pleše, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Nakon predavanja organiziran je izlet brodom na tvrđavu sv. Nikole, uz stručno vodstvo biologa, konzervatora i restauratora koji su izravno uključeni u njihovu zaštitu, očuvanje i održivo korištenje.

Dani europske baštine tradicionalna su manifestacija koja se održava u drugoj polovici rujna i početkom listopada. Ovogodišnji Dani europske baštine obilježavaju se diljem Europe pod zajedničkom temom „Baština i priroda: krajolik mogućnosti“. Temom se želi istaknuti potreba istraživanja raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće naraštaje.

 

  FOTO GALERIJA: Održano predavanje „Čuvar kanala sv. Ante – dodir s prirodom, istraživanje i obnova tvrđave sv. Nikole“

  04.10.2017 14:17  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija na konferenciji o iskustvima Poljske s EU fondovima

Konferencija „Iskustva Poljske u pregovaračkim procesima i važnost regionalnih operativnih programa za razvoj regija“ u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU održana je u petak 22. veljače u Zagrebu.
22.02.2018, 13:49

Održana treća sjednica Partnerskog vijeća Šibensko-kninske županije

Na današnjoj, trećoj po redu, sjednici Partnerskog vijeća Šibensko-kninske županije usvojen je Zapisnik s prošle sjednice, održane 12. prosinca 2017., nakon čega su ravnteljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, Mira Lepur i župan Goran Pauk predstavili strateški okvir i strateške projekte Razvojne strategije Šibensko-kninske županije.
21.02.2018, 15:27

Održana 13. sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Šibenik

U šibenskoj Gradskoj vijećnici danas je održana 13. sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Šibenik, kojoj su osim članova Vijeća nazočili i: župan Goran Pauk; zamjenica župana Darija Puljić; gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić; zamjenik gradonačelnika Grada Knina Marijo Ćaćić, ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije Mira Lepur i predstojnik šibenskog Zavoda za zapošljavanje Luka Petrina.
21.02.2018, 15:15