Održana konferencija povodom uvrštenja tvrđave Sv. Nikole na UNESCO-ov Popis svjetske baštine

12.07.2017, 11:30   /   Ispiši članak

Župan Goran Pauk danas je na tvrđavi Sv. Nikole u Šibenskom kanalu održao konferenciju za novinare povodom uvrštenja naše tvrđave na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Šibenik je uspješnom realizacijom ovoga projekta dobio drugi spomenik kulture pod UNESCO-ovom zaštitom nakon Katedrale Sv. Jakova koja je ovaj status dobila još 2000. godine.

„Neopisiv osjećaj ponosa bio je trenutak proglašenja, a ja mogu samo reći da sam ponosan na sve drage ljude koji su proteklih godina učinili lavovski posao da se ovo i ostvari. Šibensko-kninska županija i Javna ustanova Priroda uspješno su odradile pripremu opsežne nominacijske dokumentacije i Management plana, a sve u suradnji Ministarstvom kulture, bez čije pomoći ne bismo uspjeli u realizaciji ovog projekta. Tvrđava sv. Nikole najbolje je očuvana šibenska tvrđava i zasigurno je dostojna statusa spomenika kulture. UNESCO markica svrstala nas je u kartu svjetske baštine što predstavlja izuzetnu čast, ali i obvezu“, kazao je župan Goran Pauk.

„Izuzetno smo ponosni na ovaj uspješan ishod priče koju smo započeli još 2010. projektom Turističke valorizacije Kanala sv. Ante u Šibeniku, a upravo nominacija tvrđave sv. Nikole sa buffer zonom odnosno Kanalom sv. Ante nam je potvrdila da smo ispravno postavili cijelu priču od samog početka. Zahvaljujem županu Goranu Pauku i županijskoj administraciji bez čije pomoći ne bismo realizirali ovaj projekt“, kazala je ravnateljica Javne Ustanove Priroda Šibensko-kninske županije Anita Babačić Ajduk, te naglasila kako je zajednička nominacija s talijanskim i crnogorskim projektima od izuzetne važnosti za  marketing i buduća apliciranja zajedničkih projekata kao i za razmjenu međunarodnih iskustava u upravljanju kulturnim dobrima.

„Tvrđava Sv. Nikole je uistinu jedan integralni objekt sačuvan gotovo netaknut od 16. stoljeća. Krasi je izuzetna arhitektura kakvu nemaju ostale šibenske tvrđave koje su rađene po daleko jednostavnijim nacrtima. Također, poznato je da se na ovoj tvrđavi po prvi puta u povijesti javlja oblik vojne arhitekture koji se naziva kliješta – tanaje koji ima cilj da navede napadače u položaj s kojeg ih se može lakše onesposobiti. Nadam se da ćemo pronaći kopnena vrata tvrđave koja su u 17. stoljeću bila još uvijek vidljiva kako ne bi morali postavljati vidljive pristupne objekte. Što se tiče ove tvrđave ona je sama po sebi spomenik. Ona je jedan primjer arhitekture koji zaslužuje da ga se posjećuje baš kao i katedralu, naravno uz primjereno tumačenje svih njenih elemenata“, kazao je koordinator za nominaciju tvrđave imenovan od Ministarstva kulture, gospodin Joško Ćuzela.

Podsjetimo, na 41. zasjedanju UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu održanom u Krakovu,  tvrđava sv. Nikole upisana je na Popis svjetske baštine UNESCO-a među šest odabranih fortifikacijskih utvrda Hrvatske, Italije i Crne Gore u sklopu nominacije „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća“.

Šibenik je tako postao prvi grad u Hrvatskoj s dva spomenika kulture na UNESCO popisu što znači dodatni vjetar u leđa razvoju turizma našeg područja. Istovremeno, to nam omogućava pristup fondovima za prijeko potrebnu obnovu i zaštitu samog objekta tvrđave i cijele pristupne zone. Naime, vrlo važno je za istaknuti da na ovaj način nije zaštićena samo tvrđava, već i cijela tzv. buffer zona. Buffer zona je zona pod posebnim režimom zaštite i obuhvaća cijeli Kanal sv. Ante, odnosno značajni krajobraz „Kanal-Luka“, što podrazumijeva da sve potencijalne minimalne intervencije u prostoru moraju biti odobrene od strane UNESCO-a, a za sve to potrebna je stručna i opsežna projektna dokumentacija. Do sada su od projektne dokumentacije izrađeni: kompletna projektna dokumentacija za izradu prijelaza od otoka Školjića do tvrđave, izrađeni su glavni i izvedbeni projekti za rekonstrukciju pristaništa ispred tvrđave. odnosno tzv. morskog ulaza i rekonstrukciju pristupne rampe na ulazu, te glavni i izvedbeni arhitektonski projekt zahvata za omogućavanje sigurnog posjećivanja objekta.

Za projektnu dokumentaciju za tvrđavu sv. Nikole Županija je iz svog izvornog proračuna u 2014. godini izdvojila 170.000 kn, u 2015. godini za projektnu dokumentaciju i radove 1.230.000 kn (uklanjanje nasipa), u 2016. godini za projektnu dokumentaciju i radove 740.000 kn (čišćenje tvrđave). U 2017. godini planirano je u projekt „Turistička valorizacija kanala sv. Ante“ utrošiti 1.000.000 kn.

Javna ustanova Priroda sa partnerom Šibensko-kninskom županijom i Razvojnom agencijom ŠKŽ aplicirala je ukupno 2,6 milijuna kuna vrijedan projekt iz EU fondova za izradu projektne dokumentacije nužne za kompletnu obnovu tvrđave sv. Nikole. Po izradi projektne dokumentacije biti će definiran točan iznos potrebnih sredstava za njezinu kompletnu obnovu.

Također, aplicirano je ukupno 26 milijuna kuna za uređenje posjetiteljskog centra u bivšoj vojarni Minerska u kojem će se prezentirati prirodna i kulturna baština. Upravo je prostor bivše vojarne Minerska ključna točka koja će omogućiti da tvrđava sv. Nikole ostane očuvana. Svi potrebni sadržaji za posjetitelje na taj način će se locirati u Minerskoj. Županija će iz svog izvornog proračuna osigurati sufinanciranje navedenih aplikacija u iznosu od 7 milijuna kuna kroz period od tri godine. 

  FOTO GALERIJA: Održana konferencija povodom uvrštenja tvrđave Sv. Nikole na UNESCO-ov Popis svjetske baštine

  12.07.2017 11:31  

  Ključne riječi:   UNESCO / župan Goran Pauk / Šibenik / Tvrđava Sv. Nikole

 Pogledajte još vijesti:

Župan Pauk izabran za potpredsjednika Međunarodnog koordinacijskog odbora "Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća"

Suradnja Italije, Hrvatske i Crne Gore na promociji zajedničkog kulturnog dobra pod zaštitom UNESCO - a
17.01.2019, 11:16

U Zagrebu održana sjednica Radne skupine za odnose s javnošću Hrvatske zajednice županija

Uoči izbora za Europski parlament institucije aktivno rade na osvještavanju građana o važnosti sudjelovanja
17.01.2019, 08:38

Vlada Republike Hrvatske sa županima raspravljala o prijedlogu novih statističkih regija

Na zajedničkom sastanku izdvojene dvije varijante kao konačni prijedlozi nove podjele
15.01.2019, 15:04