Održana 13. smotra izvornog folklora „Šibeniče, ti si stina“

13.05.2019, 08:50   /   Ispiši članak

Na trgu ispred šibenske katedrale, u subotu 11. svibnja održana je 13. smotra izvornog folklora Šibensko-kninske županije „Šibeniče, ti si stina“.

Na smotri je nastupilo ukupno 15 folklornih skupina, od kojih 13 s područja Šibensko-kninske županije te dvije gostujuće.

U svečanom mimohodu, od Obale preko rive do katedrale, šibenskim ulicama potekla je rijeka ljudi svih uzrasta u živopisnim narodnim nošnjama priobalja i zaobalja Šibensko-kninske županije. Smotra se tradicionalno održava povodom obilježavanja Dana Šibensko-kninske županije kojeg slavimo 17. svibnja.

„Raduje me što smo se večeras svi ovdje okupili slaveći i ponoseći se onim što jesmo, čuvajući naš korijen, naše običaje i naš jezik. Čuvajući od zaborava našu bogatu kulturnu tradiciju dokazujemo da promišljamo o sutrašnjici“ kazala je okupljenima na svečanosti otvorenja zamjenica šibensko – kninskog župana Darija Puljić.

Ispred Grada Šibenika sudionike smotre prigodnim riječima pozdravila je, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mirjana Žurić.

Sudionici smotre bili su tako: Etno igraonica „Balarin“, Šibenik, KU „Kolajnica“, Šibenik, KU „Šibenske šuštine“, Šibenik, KUD„Kralj Zvonimir“ Knin, KUD „Spužvar“, Krapanj-Brodarica, ETNO UDRUGA „Petrovo polje“, Ružić, KUD „Koralj“, Zlarin, KUU „Zvona Zagore“, Mirlović Zagora, KUD „Dinara“, Kijevo, KUU „Miljevci“,  Miljevci, KUU „Bezdan“, Pirovac, KUD „Dubrava kod Šibenika“, Dubrava kod Šibenika, KUD „Koledišće“, Jezera, te gostujuća društva KUD „Berislavić“, Novi Grad (Sl. Brod) i KUD „Sv. Juraj“, Zagorje Ogulinsko.

Na temelju ocjene prosudbenog povjerenstva u sastavu Danijel Šota, Kate Šikić i Josipa Prpa, našu će županiju na Vinkovačkim jesenima predstavljati KUD„Kralj Zvonimir“ iz Knina, a na Đakovačkim vezovima KUU „Bezdan“ iz Pirovca. Na Brodskom kolu Šibensko-kninsku županiju će predstavljati KUU „Miljevci“ iz Miljevaca.

Na dječju Državnu smotru folklora putuje KU „Kolajnica“, Šibenik.

Po završetku, zamjenica župana Darija Puljić svim sudionicima smotre uručila je zahvalnice za sudjelovanje, a održan je i okrugli stol za voditelje folklornih skupina.

  FOTO GALERIJA: Održana 13. smotra izvornog folklora „Šibeniče, ti si stina“

  13.05.2019 09:05  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Šibensko-kninska županija sufinacira igrani film „General“

Župan Goran Pauk, nakon usvojenih I. izmjena i dopuna Proračuna za 2019. godinu, potpisao je danas ugovor o sufinanciranju igranog filma i TV serije „General“.
24.05.2019, 16:00

Potpisana Povelja o gospodarskoj suradnji na području metala i plastike

Temeljem uspješne suradnje na Europskom prekograničnom projektu „Compete Plamet“ putem kojeg se na području Šibensko – kninske i Zapadnohercegovačke županije u posljednje dvije godine kontinuirano osnažuju ljudski, institucionalni i gospodarski kapaciteti u sektoru metala i plastike, danas je u Solarisu održana Konferencija pod nazivom Jačanje gospodarske i institucionalne suradnje Šibensko – kninske i Zapadnohercegovačke županije na području metala i plastike.
24.05.2019, 14:20

Okupljanje žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici u Šibeniku

Edukacija za žene u lokalnoj i regionalnoj politici u Šibeniku nastavak je inicijative Hrvatske zajednice županije pokrenute početkom 2017. godine.
23.05.2019, 11:09