Održana 12. smotra izvornog folklora „Šibeniče, ti si stina“

13.05.2018, 14:19   /   Ispiši članak

Na trgu ispred šibenske katedrale u subotu je održana 12. smotra izvornog folklora Šibensko-kninske županije „Šibeniče, ti si stina“.

Na smotri je nastupilo ukupno 16 folklornih skupina, od kojih 14 s područja Šibensko-kninske županije te dvije gostujuće.

Sudionici smotre bili su tako: KU „Kolajnica, Šibenik; KU „Šibenske šuštine“, Šibenik; KUD „Kralj Zvonimir“ i HKD „Napredak“, Knin; KUD „Spužvar“, Krapanj – Brodarica; ETNO UDRUGA „Petrovo Polje“, Ružić; KUU „Zvona Zagore“Mirlović Zagora; KUD „Naši korijeni“, Kljake; KUD „Dinara“, Kijevo; KUD „Koledišće“, Jezera; KUD “Sv. Ilija“, župa Kljaci; UDRUGA „Krč“, Primošten; KUU „Miljevci“, Miljevci; KUD „Bedem „Grebaštica“; KUD „Dubrava kod Šibenika“, Dubrava kod Šibenika; KUD „Turanj“, Krlovac i KUD „Luka Ilić Oriavčanin“, Oriovac.

U svečanom mimohodu, od Poljane preko rive do katedrale, šibenskim ulicama potekla je rijeka ljudi svih uzrasta u živopisnim narodnim nošnjama priobalja i zaobalja Šibensko-kninske županije. Smotra se tradicionalno održava povodom obilježavanja Dana Šibensko-kninske županije kojeg slavimo 17. svibnja.

„Čuvajmo zajedno naše prepoznatljivo tradicijsko blago, podržimo sve ono što su nam kao zalog trajanja u budućnosti ostavili preci s namjerom da i mi prenosimo mlađim naraštajima taj isti, neprekinuti niz nacionalnog identiteta i vlastitosti.“ –,poručio je župan Goran Pauk na svečanosti otvorenja.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

"Kažu da je narod koji zaboravlja tradiciju osuđen na propast, ali s obzirom na ovo što ovdje vidimo večeras na pozornici i u publici, mi se ne moramo bojati. Ova dječica očuvat će našu baštinu, a mi se Hrvati itekako imamo čime dičiti i hvaliti", rekao je gradonačelnik Burić.

Na temelju ocjene prosudbenog povjerenstva u sastavu Danijel Šota, Marija Krnčević-Rak i Josipa Prpa, našu će županiju na Vinkovačkim jesenima predstavljati UDRUGA „Krč“ iz Primoštena i KUD „Bedem iz Grebaštice, a na Đakovačkim vezovima KUU „Miljevci“ iz Miljevaca. Na Brodskom kolu Šibensko-kninsku županiju će predstavljati KUD „Naši korijeni“ iz Kljaka.

Na dječjim Vinkovačkim jesenima Šibensko-kninsku županiju predstavljat će KU „Kolajnica, a na dječju Državnu smotru folklora u Kutinu putuje KUD „Kralj Zvonimir“ i HKD „Napredak“ iz Knina.

Po završetku, župan Goran Pauk svim sudionicima smotre uručio je zahvalnice za sudjelovanje, a održan je i okrugli stol za voditelje folklornih skupina.

  FOTO GALERIJA: Održana 12. smotra izvornog folklora „Šibeniče, ti si stina“

  13.05.2018 14:31  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Započinju radovi na poslovnoj zgradi Adriatic Business Centre

Ravnateljica Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije Mira Lepur i Ante Perica, direktor tvrtke Mini gradnja d.o.o. Vodice, danas su potpisali ugovore za izvršenje radova u sklopu projekta „Rekonstrukcija i opremanje poduzetničke poslovne infrastrukture - Adriatic Business Centre (ABC)“, vrijedne gotovo 14 milijuna kuna.
prije 23 sata

Nastavak projekta valorizacije Kanala sv. Ante

Nekadašnja vojarna u Minerskoj uskoro postaje posjetiteljski centar
15.10.2018, 15:02

Dovršen projekt Dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u Općoj i veteranskoj bolnici „Hrvatski ponos Knin“

U Općoj i veteranskoj bolnici „Hrvatski ponos Knin“, danas je organizirana svečanost povodom dovršetka projekta Dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija Opće i veteranske bolnice „Hrvatski ponos“ Knin“, koji je financiran sredstvima EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, preko Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, pod nadzorom Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.
12.10.2018, 13:49