Održana 12. smotra izvornog folklora „Šibeniče, ti si stina“

Održana 12. smotra izvornog folklora „Šibeniče, ti si stina“

13.05.2018, 14:19   /   Ispiši članak

Na trgu ispred šibenske katedrale u subotu je održana 12. smotra izvornog folklora Šibensko-kninske županije „Šibeniče, ti si stina“.

Na smotri je nastupilo ukupno 16 folklornih skupina, od kojih 14 s područja Šibensko-kninske županije te dvije gostujuće.

Sudionici smotre bili su tako: KU „Kolajnica, Šibenik; KU „Šibenske šuštine“, Šibenik; KUD „Kralj Zvonimir“ i HKD „Napredak“, Knin; KUD „Spužvar“, Krapanj – Brodarica; ETNO UDRUGA „Petrovo Polje“, Ružić; KUU „Zvona Zagore“Mirlović Zagora; KUD „Naši korijeni“, Kljake; KUD „Dinara“, Kijevo; KUD „Koledišće“, Jezera; KUD “Sv. Ilija“, župa Kljaci; UDRUGA „Krč“, Primošten; KUU „Miljevci“, Miljevci; KUD „Bedem „Grebaštica“; KUD „Dubrava kod Šibenika“, Dubrava kod Šibenika; KUD „Turanj“, Krlovac i KUD „Luka Ilić Oriavčanin“, Oriovac.

U svečanom mimohodu, od Poljane preko rive do katedrale, šibenskim ulicama potekla je rijeka ljudi svih uzrasta u živopisnim narodnim nošnjama priobalja i zaobalja Šibensko-kninske županije. Smotra se tradicionalno održava povodom obilježavanja Dana Šibensko-kninske županije kojeg slavimo 17. svibnja.

„Čuvajmo zajedno naše prepoznatljivo tradicijsko blago, podržimo sve ono što su nam kao zalog trajanja u budućnosti ostavili preci s namjerom da i mi prenosimo mlađim naraštajima taj isti, neprekinuti niz nacionalnog identiteta i vlastitosti.“ –,poručio je župan Goran Pauk na svečanosti otvorenja.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

"Kažu da je narod koji zaboravlja tradiciju osuđen na propast, ali s obzirom na ovo što ovdje vidimo večeras na pozornici i u publici, mi se ne moramo bojati. Ova dječica očuvat će našu baštinu, a mi se Hrvati itekako imamo čime dičiti i hvaliti", rekao je gradonačelnik Burić.

Na temelju ocjene prosudbenog povjerenstva u sastavu Danijel Šota, Marija Krnčević-Rak i Josipa Prpa, našu će županiju na Vinkovačkim jesenima predstavljati UDRUGA „Krč“ iz Primoštena i KUD „Bedem iz Grebaštice, a na Đakovačkim vezovima KUU „Miljevci“ iz Miljevaca. Na Brodskom kolu Šibensko-kninsku županiju će predstavljati KUD „Naši korijeni“ iz Kljaka.

Na dječjim Vinkovačkim jesenima Šibensko-kninsku županiju predstavljat će KU „Kolajnica, a na dječju Državnu smotru folklora u Kutinu putuje KUD „Kralj Zvonimir“ i HKD „Napredak“ iz Knina.

Po završetku, župan Goran Pauk svim sudionicima smotre uručio je zahvalnice za sudjelovanje, a održan je i okrugli stol za voditelje folklornih skupina.

  FOTO GALERIJA: Održana 12. smotra izvornog folklora „Šibeniče, ti si stina“

  13.05.2018 14:31  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Obilježen Dan logoraša i logora Knin i prve razmjene logoraša kod Tepljuha

U Kninu i Tepljuhu jučer je obilježen Dan logoraša srpskih koncentracijskih logora kao spomen na prvu razmjenu zatočenika u Tepljuhu koja se dogodila u noći između 13. i 14. kolovoza 1991. godine, kojom prilikom je pušteno na slobodu 54 hrvatska vojnika i policajca. Bila je to još jedna prigoda da se bivši logoraši susretnu i odaju počast stradalima te se prisjete kalvarije koju su prošli u kninskim zatvorima.
14.08.2018, 13:57

Uz vatromet i zabavu otvoreno 4. međunarodno ribolovno natjecanje „TUNA FEVER –ROGOZNICA 2018“

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić sinoć je u Rogoznici svečano otvorio četvrto po redu međunarodno kvalifikacijsko natjecanje u Big Game ribolovu pod nazivom „TUNA FIVER –ROGOZNICA 2018“.
09.08.2018, 08:36

Potpisan ugovor o suradnji s predstavnicima županijskih savjeta mladih

Hrvatska zajednica županija je u srpnju potpisala Ugovor o suradnji s predstavnicima Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske kako bi se intenzivirala suradnja jedinica regionalne samouprave i mladih.
08.08.2018, 08:00