Održana 12. smotra izvornog folklora „Šibeniče, ti si stina“

13.05.2018, 14:19   /   Ispiši članak

Na trgu ispred šibenske katedrale u subotu je održana 12. smotra izvornog folklora Šibensko-kninske županije „Šibeniče, ti si stina“.

Na smotri je nastupilo ukupno 16 folklornih skupina, od kojih 14 s područja Šibensko-kninske županije te dvije gostujuće.

Sudionici smotre bili su tako: KU „Kolajnica, Šibenik; KU „Šibenske šuštine“, Šibenik; KUD „Kralj Zvonimir“ i HKD „Napredak“, Knin; KUD „Spužvar“, Krapanj – Brodarica; ETNO UDRUGA „Petrovo Polje“, Ružić; KUU „Zvona Zagore“Mirlović Zagora; KUD „Naši korijeni“, Kljake; KUD „Dinara“, Kijevo; KUD „Koledišće“, Jezera; KUD “Sv. Ilija“, župa Kljaci; UDRUGA „Krč“, Primošten; KUU „Miljevci“, Miljevci; KUD „Bedem „Grebaštica“; KUD „Dubrava kod Šibenika“, Dubrava kod Šibenika; KUD „Turanj“, Krlovac i KUD „Luka Ilić Oriavčanin“, Oriovac.

U svečanom mimohodu, od Poljane preko rive do katedrale, šibenskim ulicama potekla je rijeka ljudi svih uzrasta u živopisnim narodnim nošnjama priobalja i zaobalja Šibensko-kninske županije. Smotra se tradicionalno održava povodom obilježavanja Dana Šibensko-kninske županije kojeg slavimo 17. svibnja.

„Čuvajmo zajedno naše prepoznatljivo tradicijsko blago, podržimo sve ono što su nam kao zalog trajanja u budućnosti ostavili preci s namjerom da i mi prenosimo mlađim naraštajima taj isti, neprekinuti niz nacionalnog identiteta i vlastitosti.“ –,poručio je župan Goran Pauk na svečanosti otvorenja.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

"Kažu da je narod koji zaboravlja tradiciju osuđen na propast, ali s obzirom na ovo što ovdje vidimo večeras na pozornici i u publici, mi se ne moramo bojati. Ova dječica očuvat će našu baštinu, a mi se Hrvati itekako imamo čime dičiti i hvaliti", rekao je gradonačelnik Burić.

Na temelju ocjene prosudbenog povjerenstva u sastavu Danijel Šota, Marija Krnčević-Rak i Josipa Prpa, našu će županiju na Vinkovačkim jesenima predstavljati UDRUGA „Krč“ iz Primoštena i KUD „Bedem iz Grebaštice, a na Đakovačkim vezovima KUU „Miljevci“ iz Miljevaca. Na Brodskom kolu Šibensko-kninsku županiju će predstavljati KUD „Naši korijeni“ iz Kljaka.

Na dječjim Vinkovačkim jesenima Šibensko-kninsku županiju predstavljat će KU „Kolajnica, a na dječju Državnu smotru folklora u Kutinu putuje KUD „Kralj Zvonimir“ i HKD „Napredak“ iz Knina.

Po završetku, župan Goran Pauk svim sudionicima smotre uručio je zahvalnice za sudjelovanje, a održan je i okrugli stol za voditelje folklornih skupina.

  FOTO GALERIJA: Održana 12. smotra izvornog folklora „Šibeniče, ti si stina“

  13.05.2018 14:31  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Župan Pauk izabran za potpredsjednika Međunarodnog koordinacijskog odbora "Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća"

Suradnja Italije, Hrvatske i Crne Gore na promociji zajedničkog kulturnog dobra pod zaštitom UNESCO - a
17.01.2019, 11:16

U Zagrebu održana sjednica Radne skupine za odnose s javnošću Hrvatske zajednice županija

Uoči izbora za Europski parlament institucije aktivno rade na osvještavanju građana o važnosti sudjelovanja
17.01.2019, 08:38

Vlada Republike Hrvatske sa županima raspravljala o prijedlogu novih statističkih regija

Na zajedničkom sastanku izdvojene dvije varijante kao konačni prijedlozi nove podjele
15.01.2019, 15:04