Održana 1. sjednica Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije

21.07.2017, 14:50   /   Ispiši članak

Jučer je u prostorijama Šibensko-kninske županije održana 1. radna sjednica novoimenovanog Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Načelnik Stožera civilne zaštite je zamjenik župana Nikola Blažević, dipl. iur., a zamjenik načelnika Stožera Darko Dukić, dipl. ing., županijski vatrogasni zapovjednik.

Članovi Stožera civilne zaštite su:

 • dr. sc. Sanja Slavica Matešić, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove,
 • Nikola Mihaljević, dipl. iur., pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb,
 • Diana Ercegović, dipl. iur., pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i šport,
 • mr. sc. Marlena Floigl, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo,
 • Milovan Kević, prof., pročelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Područnog ureda Šibenik,
 • Ivica Kostanić, dipl. iur., načelnik Policijske uprave Šibensko-kninske,
 • Blanka Lučić, pročelnica Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanice Šibenik,
 • mr. sc. Tomislav Jukić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije,
 • Sanja Jakelić, dr. med., ravnateljica Opće bolnice Šibensko-kninske županije,
 • Kristina Bitunjac, dr. med., ravnateljica Opće i veteranske bolnice "Hrvatski ponos" – Knin,
 • Diana Dulibić, dipl. iur., ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije,
 • Josipa Rimac, univ. spec. oec., ravnateljica Društva Crvenog križa Šibensko-kninske županije,
 • Ante Parat, dipl. ing., ravnatelj Županijske uprave za ceste,
 • mr. sc. Robert Baljkas, lučki kapetan Lučke kapetanije Šibenik,
 • Damir Krnić, dipl. ing., voditelj VGI za mali sliv „Krka - Šibensko primorje“.

 

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije obavlja poslove koji se odnose na prikupljanje i obradu informacija ranog upozoravanja i mogućnosti nastanka velike nesreće i katastrofe, razvija plan djelovanja i upravljanja sustavom civilne zaštite, upravlja reagiranjem sustava civilne zaštite, obavlja poslove informiranja javnosti i predlaže donošenje odluka o prestanku provođenja mjera i aktivnosti u sustavu civilne zaštite.

Glavna tema jučerašnje sjednice Stožera civilne zaštite bila je analiza požarne sezone i donošenje zaključka o unaprjeđenju mjera zaštite od požara za sljedeće razdoblje.

Gdin. Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik izvijestio je članove Stožera da je u ovoj godini do sada zabilježeno 852 požara, u kojima je učestvovalo 5.352 učesnika, utrošeno je 17.956 sati rada, odnosno troškovi intervencija se procjenjuju na 7.964.710,16 kuna. Ukupna opožarena površina iznosi: 69.972.147,00 m2.

Operativne poslove zaštite od požara u ovogodišnjoj požarnoj sezoni obavljaju 4 javne vatrogasne postrojbe gradova, 28 dobrovoljnih vatrogasnih društva, 1 profesionalna vatrogasna postrojba u gospodarstvu, Državna uprava za zaštitu i spašavanje - Intervencijska postrojba Šibenik i Hrvatska vojska. Javne vatrogasne postrojbe gradova i dobrovoljna vatrogasna društva ukupno imaju 140 profesionalnih vatrogasaca i 386 vatrogasaca operativaca. Utvrđeni su prostori za prioritetno gašenje požara otvorenog prostora radi bržeg uključivanja zračnih snaga u ispomoć, a naročito kad imamo više požara.

U dane vrlo velike opasnosti vršit će se pojačane ophodnje i motrenja radi bržeg djelovanja. Miniranost područja u Županiji za gašenje požara otvorenog prostora predstavlja najveći problem.

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije kao i svake godine upućuje apel građanima da poštuju Odluku Županijske skupštine o mjerama zaštite od požara na otvorenim prostorima.

Navedenom odlukom zabranjeno je loženje vatre na svim otvorenim prostorima u razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada. Loženje vatre na otvorenom prostoru smatra se uporaba vatre izvan zatvorenih odnosno pokrivenih prostora, a posebice: spaljivanje suhe trave, korova, biljnog otpada, grmlja, gustog šumskog raslinja (šiblja) i šikara, spaljivanje papira, smeća i otpadaka, improvizirani roštilji i gradele, logorske vatre i sl. Spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noći je zabranjeno, a za svako izazivanje požara iz nehaja predviđena je visoka novčana kazna.

 

  FOTO GALERIJA: Održana 1. sjednica Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije

  21.07.2017 14:53  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

U Šibeniku obilježena 26. godišnjica osnutka 72. bojne Vojne policije

Polaganjem vijenaca na gradskom groblju Kvanj započelo je jutros obilježavanje 26. godišnjice osnutka 72. bojne Vojne policije, koje se ove godine održava u Šibeniku.
prije 20 sata

Opća bolnica Šibensko-kninske županije dobila donaciju u iznosu od 40.000,00 kuna

Danas je u City Life centru u Šibeniku otvoren novi supermarket, a tvrtka Tommy d.o.o. tom je prilikom osigurala vrijednu donaciju šibenskoj Općoj bolnici. Ravnateljici Opće bolnice dr. Sanji Jakelić i županu Goranu Pauku ček u iznosu od 40.000,00 kuna uručio je član Uprave Tommy-ja, gospodin Marin Kaštelančić.
12.12.2017, 11:24

Javna rasprava Studije o utjecaju na okoliš „Uzgajalište tuna kapaciteta 1.500 t/god kod otoka Balabra u Šibensko-kninskoj županiji“

Javna rasprava Studije o utjecaju na okoliš „Uzgajalište tuna kapaciteta 1.500 t/god kod otoka Balabra u Šibensko-kninskoj županiji“ započinje danas i traje do 09. siječnja 2018. godine. Javnu raspravu provodi Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije temeljem Odluke Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Uredbe o informiranju i sudjelovanju javnosti i zainteresirane javnosti u pitanjima zaštite okoliša.
11.12.2017, 14:52