Održana 1. sjednica Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije

21.07.2017, 14:50   /   Ispiši članak

Jučer je u prostorijama Šibensko-kninske županije održana 1. radna sjednica novoimenovanog Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Načelnik Stožera civilne zaštite je zamjenik župana Nikola Blažević, dipl. iur., a zamjenik načelnika Stožera Darko Dukić, dipl. ing., županijski vatrogasni zapovjednik.

Članovi Stožera civilne zaštite su:

 • dr. sc. Sanja Slavica Matešić, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove,
 • Nikola Mihaljević, dipl. iur., pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb,
 • Diana Ercegović, dipl. iur., pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i šport,
 • mr. sc. Marlena Floigl, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo,
 • Milovan Kević, prof., pročelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Područnog ureda Šibenik,
 • Ivica Kostanić, dipl. iur., načelnik Policijske uprave Šibensko-kninske,
 • Blanka Lučić, pročelnica Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanice Šibenik,
 • mr. sc. Tomislav Jukić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije,
 • Sanja Jakelić, dr. med., ravnateljica Opće bolnice Šibensko-kninske županije,
 • Kristina Bitunjac, dr. med., ravnateljica Opće i veteranske bolnice "Hrvatski ponos" – Knin,
 • Diana Dulibić, dipl. iur., ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije,
 • Josipa Rimac, univ. spec. oec., ravnateljica Društva Crvenog križa Šibensko-kninske županije,
 • Ante Parat, dipl. ing., ravnatelj Županijske uprave za ceste,
 • mr. sc. Robert Baljkas, lučki kapetan Lučke kapetanije Šibenik,
 • Damir Krnić, dipl. ing., voditelj VGI za mali sliv „Krka - Šibensko primorje“.

 

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije obavlja poslove koji se odnose na prikupljanje i obradu informacija ranog upozoravanja i mogućnosti nastanka velike nesreće i katastrofe, razvija plan djelovanja i upravljanja sustavom civilne zaštite, upravlja reagiranjem sustava civilne zaštite, obavlja poslove informiranja javnosti i predlaže donošenje odluka o prestanku provođenja mjera i aktivnosti u sustavu civilne zaštite.

Glavna tema jučerašnje sjednice Stožera civilne zaštite bila je analiza požarne sezone i donošenje zaključka o unaprjeđenju mjera zaštite od požara za sljedeće razdoblje.

Gdin. Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik izvijestio je članove Stožera da je u ovoj godini do sada zabilježeno 852 požara, u kojima je učestvovalo 5.352 učesnika, utrošeno je 17.956 sati rada, odnosno troškovi intervencija se procjenjuju na 7.964.710,16 kuna. Ukupna opožarena površina iznosi: 69.972.147,00 m2.

Operativne poslove zaštite od požara u ovogodišnjoj požarnoj sezoni obavljaju 4 javne vatrogasne postrojbe gradova, 28 dobrovoljnih vatrogasnih društva, 1 profesionalna vatrogasna postrojba u gospodarstvu, Državna uprava za zaštitu i spašavanje - Intervencijska postrojba Šibenik i Hrvatska vojska. Javne vatrogasne postrojbe gradova i dobrovoljna vatrogasna društva ukupno imaju 140 profesionalnih vatrogasaca i 386 vatrogasaca operativaca. Utvrđeni su prostori za prioritetno gašenje požara otvorenog prostora radi bržeg uključivanja zračnih snaga u ispomoć, a naročito kad imamo više požara.

U dane vrlo velike opasnosti vršit će se pojačane ophodnje i motrenja radi bržeg djelovanja. Miniranost područja u Županiji za gašenje požara otvorenog prostora predstavlja najveći problem.

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije kao i svake godine upućuje apel građanima da poštuju Odluku Županijske skupštine o mjerama zaštite od požara na otvorenim prostorima.

Navedenom odlukom zabranjeno je loženje vatre na svim otvorenim prostorima u razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada. Loženje vatre na otvorenom prostoru smatra se uporaba vatre izvan zatvorenih odnosno pokrivenih prostora, a posebice: spaljivanje suhe trave, korova, biljnog otpada, grmlja, gustog šumskog raslinja (šiblja) i šikara, spaljivanje papira, smeća i otpadaka, improvizirani roštilji i gradele, logorske vatre i sl. Spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noći je zabranjeno, a za svako izazivanje požara iz nehaja predviđena je visoka novčana kazna.

 

  FOTO GALERIJA: Održana 1. sjednica Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije

  21.07.2017 14:53  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Sastanak hrvatskog izaslanstva s tajnikom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Europe

Uoči drugog dana plenarnog zasjedanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Europe koje se do petka održava u Strasbourgu, hrvatsko izaslanstvo je održalo sastanak s glavnim tajnikom Kongresa Andreasom Kieferom.
20.10.2017, 08:21

Župan Pauk na 33. plenarnoj sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Europe

Uvodnim obraćanjem predsjednice Gudrun Mosler-Törnström u Strasbourgu je započelo 33. zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. „Prije godinu dana kada sam odabrana za predsjednicu, posebno sam istaknula važnost konstantne borbe za temeljne vrijednosti Kongresa – vladavinu prava, demokracije i ljudskih prava.“, istaknula je i dodala kako se Europa neprestano suočava s ozbiljnim prijetnjama poput populizma, sebičnosti, intolerancije, nacionalizma te ekstremističkog nasilja koje može dovesti do destabilizacije demokratske kulture u našem društvu. „Suočeni s ovim izazovima naš Kongres, kao predstavnik više od 200.000 lokalnih i regionalnih jedinica, može pomoći ublažavanju napetosti, a Europa kojoj mi težimo je Europa solidarnosti temeljena na jakim lokalnim i regionalnim jedinicama.“- zaključila je Mosler-Törnström. Članovi Kongresa složili su se kako je upravo glavna zadaća Kongresa održavanje stabilnosti u europskim zemljama i zaključili kako ne smiju stati raditi na ostvarivanju tog cilja.
19.10.2017, 08:04

Župan Pauk na VI. Forum poljskih i hrvatskih regija u Torunu

U Torunu je 12. listopada otvoren šesti po redu Forum poljskih i hrvatskih regija koji okuplja predstavnike regionalne samouprave i gospodarstvenike s ciljem razmjene iskustva i uspješne suradnje u budućnosti.
12.10.2017, 14:44