Održan drugi Sajam razmjene sjemena

07.09.2020, 12:31   /   Ispiši članak

U organizaciji Ekološke udruge Krka, pod pokroviteljstvom Šibensko-kninske županije, u subotu 5. rujna, u Šibeniku je održan drugi po redu Sajam razmjene sjemena. U sklopu sajma održano je zanimljivo predavanje predsjednice udruge Biovrt Silvije Kolar- Fodor na temu - Sjeme kao zalog budućnosti, na kojem se okupilo 30-tak zainteresiranih poljoprivrednika i hobista.

Na predavanju je istaknuto kako smo u posljednjih stotinjak godina, otkako se poljoprivredna proizvodnja komercijalizirala izgubili više od 70% sorti voća i povrća. Sjeme uglavnom proizvode velike multinacionalne sjemenarske kompanije koje selekciju sorti raznog sjemena temelje na produktivnosti, nauštrb okusa ili nutritivnih vrijednosti. Poljoprivredna gospodarstva koja proizvode vlastitu hranu, osobito po ekološkim principima, trebala bi biti svjesna da raznolikost biljnih vrsta održava dobru ravnotežu u vrtu, a korištenje autohtonih sorti koje su prilagođene lokalnim prilikama su ukusnije i bogatije hranjivim sastojcima.

Osim navedenog, Silvija Kolar-Fodor polaznike radionice je podučila kada skupiti sjeme, kako ga pripremiti za čuvanje i koliko dugo pojedina vrsta zadržava klijavost.

Osim korisnih informacija o sjemenu svaki polaznik je dobio na poklon  knjigu Silvije Kolar -Fodor „Vrtlarenje u skladu s prirodom“  kao priručnik za sve one koji na ekološki način žele uzgajati povrće.

Nakon predavanja organizirana je razmjena sjemena, ali i razmjena iskustava pojedinih iskusnih sakupljača sjemena.

Dok su roditelji bili na predavanju za djecu je organizirana edukativna igraonica na kojoj su kroz igru učili o važnosti očuvanja bioraznolikosti okoliša.

  FOTO GALERIJA: Održan drugi Sajam razmjene sjemena

  07.09.2020 12:33  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Župan Pauk sudjelovao na 8. sastanku Vlade sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina

Premijer Plenković sa županima u Gospiću: Nastavljamo raditi na decentralizaciji
18.09.2020, 19:19

Župan obišao Luku otvorenu za javni promet u Pirovcu

Župan Goran Pauk, u pratnji pročelnice Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj Jadranke Fržop, obišao je lučko područje Luke otvorene za javni promet Pirovac
17.09.2020, 15:26

Održana 18. sjednica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije

Osamnaesta sjednica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije održana je danas u dvorani Ivana Meštrovića u Drnišu.
15.09.2020, 13:30