Obilježena 28. obljetnica osnivanja slavne 113. šibenske brigade

19.06.2020, 13:43   /   Ispiši članak

Komemoracijom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima na Baldekinu i svetom misom zadušnicom u kapelici sv. Mihovila, obilježena je 29. obljetnica osnutka legendarne 113. šibenske brigade.

Uz obitelji poginulih pripadnika 113. brigade i njihove suborce, vijenac je položio i župan Goran Pauk, kao i: ministar uprave Ivan Malenica, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Županijske skupštine Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora; izaslanik ministra obrane pukovnik Ivica Suman; izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Jozo Šerić, izaslanstvo Grada Šibenika predvođeno gradonačelnikom Željkom Burićem, te predstavnici  braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Molitvu za preminule branitelje u Domovinskom ratu predvodio je don Krešimir Mateša, katedralni župnik.

Legendarna 113. šibenska brigada osnovana je 19. lipnja 1991. godine, a službeno je prestala s djelovanjem 15. travnja 2000 godine. Nastala je od 70% pričuvnog sastava policije, uglavnom dragovoljaca koji su u to vrijeme već bili pripremljeni i obučeni. Posebno se istakla u obrani Šibenika, kada je zajedno s policijom obranila Šibenik i spriječila srbočetničke postrojbe da presjeku Hrvatsku između Krke i Zrmanje.

113. brigada je na svom borbenom putu prošla mnoga ratišta; od skradinskog zaleđa, Pakova sela, Dragišića, Gradine i miljevačkih sela, preko neretvanske doline do dubrovačkog juga. Sudjelovala je u rujanskom ratnom podvigu na šibenskom mostu, kao i u slavnim akcijama Oluja i Maestral. Kroz brigadu je prošlo osam tisuća ljudi, a 66 njenih pripadnika dalo je svoj život u obrani Domovine. Na skupu pred spomenikom  pročitana su njihova imena uklesana na spomen ploči.

  FOTO GALERIJA: Obilježena 28. obljetnica osnivanja slavne 113. šibenske brigade

  19.06.2020 14:05  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Na tvrđavi sv. Niklole predstavljen jedinstveni slatki suvenir – tvrđava izlivena u raskošnoj bijeloj čokoladi

Povodom treće obljetnice uvrštenja Tvrđave sv. Nikole na UNESCO popis svjetske baštine, Javna ustanova Priroda Šibensko – kninske županije i Kraš predstavili su jedinstveni suvenir. Ručno rađena Tvrđava sv. Nikole izlivena u bijeloj čokoladi izrađena je u sklopu projekta „Hrvatska baština“, kojim naša najstarija konditorska industrija priprema obilježavanje 110. godišnjice postojanja. Ekskluzivni suvenir predstavljen je u jedinstvenom ambijentu tvrđave pred oko stotinjak uzvanika iz kulturnog i javnog života. Među njima bili su i župan Goran Pauk, te zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta, koji nisu krili ponos što je Šibenik dobio reprezentativni službeni suvenir
09.07.2020, 11:29

Otvoren obradni centra za metal i plastiku Šibensko-kninske županije u prostorijama Poduzetničkog inkubatora

Razvojna agencija Šibensko–kninske županije otvorenjem Centra za obradu metala i plastike Šibensko-kninske županije u Poduzetničkom inkubatoru PIN Šibenik simbolično je obilježila završetak svog Europskog projekta naziva Compete Plamet.
08.07.2020, 12:30

Projektu šibenske Industrijsko-obrtničke škole dodijeljeno je 30.7 milijuna kuna za projekt "Ars Mechanica za nove kompetencije"

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 03. srpnja 2020. godine održano je svečano potpisivanje i uručenje ugovora za poziv ‘Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u (pod)sektorima: strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i zdravstvo’ iz Europskog socijalnog fonda.
07.07.2020, 14:24