Obilježena 13. godišnjica kornatske tragedije

01.09.2020, 13:56   /   Ispiši članak

U spomen-parku na otoku Kornatu danas je obilježena 13. godišnjica stradanja dvanaestorice vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga.

U kapelici sv. Florijana za njih je održana služba riječi s odriješenjem koju je predvodio  don Franjo Glasnović.

Molitvi su prisustvovale obitelji i prijatelji stradalih, kolege i prijatelji vatrogasci te lokalni i državni dužnosnici koji su paljenjem svijeća odali počast stradalim vatrogascima.

Zajednički vijenac u ime Predsjednika RH, Predsjednika Hrvatskog sabora i Predsjednika Vlade RH položili su njihovi izaslanici: glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev i savjetnik Predsjednika Dragan Lozančić.

U ime Šibensko-kninske županije stradalim vatrogascima počast je odao župan Goran Pauk, te izaslanstva gradova Šibenika i Vodica, općina Tisno i Murter-Kornati, izaslanstvo Ministarstva obrane, izaslanstva Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, te izaslanik Policijske uprave šibensko-kninske, koji su zapalili svijeće.

Obitelji  i prijatelji stradalih vatrogasaca te sudionici komemoracije posjetili su potom poprište tragedije, 12 kamenih križeva izgrađenih prema projektu arhitekta Nikole Bašića. 

Dana 30. kolovoza 2007. godine u akciji gašenja požara na otoku Kornatu smrtno je stradalo 12 vatrogasaca. Šestorica su poginula na mjestu događaja, a šestorica su ubrzo preminula od posljedica teških opeklina.

U jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća u Republici Hrvatskoj, život su izgubili Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin. 

Jedini vatrogasac koji je preživio ovu tragediju je Frane Lučić iz Tisnog.

  FOTO GALERIJA: Obilježena 13. godišnjica kornatske tragedije

  01.09.2020 13:58  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Župan Pauk sudjelovao na 8. sastanku Vlade sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina

Premijer Plenković sa županima u Gospiću: Nastavljamo raditi na decentralizaciji
18.09.2020, 19:19

Župan obišao Luku otvorenu za javni promet u Pirovcu

Župan Goran Pauk, u pratnji pročelnice Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj Jadranke Fržop, obišao je lučko područje Luke otvorene za javni promet Pirovac
17.09.2020, 15:26

Održana 18. sjednica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije

Osamnaesta sjednica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije održana je danas u dvorani Ivana Meštrovića u Drnišu.
15.09.2020, 13:30