Obilježena 12. godišnjica kornatske tragedije

30.08.2019, 16:51   /   Ispiši članak

Danas je u Spomen-parku na otoku Kornatu obilježena 12. godišnjica stradanja dvanaestorice vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga. Komemoraciji je u svojstvu izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović prisustvovao župan Goran Pauk, a zamjenica župana Darija Puljić ispred Šibensko-kninske županije.

U kapelici sv. Florijana za sve stradale vatrogasce održana je služba riječi s odriješenjem koju su predvodili don Grgur Alviž i don Tuna Jozić. Molitvi su prisustvovale obitelji i prijatelji stradalih, kolege vatrogasci iz cijele Hrvatske kao i iz Slovenije i Bosne i Hercegovine te lokalni i državni dužnosnici koji su paljenjem svijeća odali počast stradalim vatrogascima.

Zajednički vijenac u ime Predsjednice RH, Predsjednika Hrvatskog sabora i Predsjednika Vlade RH položili su njihovi izaslanici: župan Goran Pauk, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev i potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Svijeću su zapalili u ime Šibensko-kninske županije zamjenica župana Darija Puljić, izaslanstva gradova Šibenika i Vodica, općina Tisno i Murter-Kornati, izaslanstvo Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a predvođeno pomoćnikom ministra unutarnjih poslova Damirom Trutom, izaslanstva Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Stradalim vatrogascima počast su odali i brigadni general Tihomir Kundid i državni tajnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske Zdravko Jakop.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća obitelji i prijatelji stradalih vatrogasaca te sudionici komemoracije posjetili su poprište tragedije, 12 kamenih križeva izgrađenih prema projektu arhitekta Nikole Bašića. 

Na današnji dan prije 12 godina u akciji gašenja požara na otoku Kornatu smrtno je stradalo 12 vatrogasaca. Šestorica su poginula na mjestu događaja, a šestorica su ubrzo preminula od posljedica teških opeklina.

U jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća u RepubliciHrvatskoj, 30. kolovoza 2007. godine život su izgubili Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, GabrijelSkočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin. 

Jedini vatrogasac koji je preživio ovu tragediju je Frane Lučić iz Tisnog.

  FOTO GALERIJA: Obilježena 12. godišnjica kornatske tragedije

  30.08.2019 17:09  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Sastao se Stožer civilne zaštite: U Šibensko-kninskoj županiji nema koronavirusa, situacija je pod kontrolom

U četvrtak 27. veljače, održana je sjednica Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije na temu potencijalnih ugroza od koronavirusa na području Šibensko-kninske županije.
27.02.2020, 15:20

U Kninu održan okrugli stol na temu "Klimatske promjene - izazovi za civilnu zaštitu"

U sklopu aktivnosti obilježavanja Dana civilne zaštite, Služba civilne zaštite Šibenik u suradnji sa Šibensko–kninskom županijom, Gradom Kninom i Veleučilištem "Marko Marulić" u Kninu je organizirala okrugli stol na temu "Klimatske promjene - izazovi za civilnu zaštitu".
26.02.2020, 14:30

Župan Goran Pauk predao ključeve sanitetskih vozila ravnatelju Zavodu za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije

Župan Goran Pauk predao je danas ključeve dva nova sanitetska vozila ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije Tomislavu Jukiću.
26.02.2020, 13:14