Obilježen Međunarodni dan starijih osoba i 20. godina rada Doma u Kninu

01.10.2019, 14:05   /   Ispiši članak

Dom za starije i nemoćne osobe Knin, uz bogat kulturno zabavni program, obilježio je Međunarodni dan starijih osoba i 20. godina rada Doma u Kninu.

Uz korisnike i zaposlenike Doma, svečanosti su nazočili župan Goran Pauk sa svojim suradnicima, gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić, ravnatelji županijskih i gradskih ustanova te predstavnici udruga civilnog društva.

„Županiji kao osnivaču Doma za starije i nemoćne osobe Knin od iznimne je važnosti da se njeni korisnici osjećaju dobro i zadovoljno. U tom smislu, kroz investicijska ulaganja u objekt i opremu u proteklih dvadeset godina uloženo je oko 9 milijuna kuna“ – kazao je župan Goran Pauk te čestitao korisnicima i djelatnicima Međunarodni dan starijih osoba i 20. godišnjicu rada Doma.

Također je istaknuo da je u tijeku projekt energetske obnove zgrade Doma čija ukupna financijska vrijednost iznosi preko 4 milijuna kuna od čega Europski fond za regionalni razvoj sufinancira s preko 1,6 milijuna kuna. Projekt obuhvaća energetsku obnovu vanjske ovojnice zgrade, zamjenu fasadnih zatvora, povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice cijelog objekta te toplinsku izolaciju i potpunu sanaciju dva krova što će rezultirati uštedama energije i smanjenjem emisije CO2 za preko 70 %, te će se energetski razred objekta promijeniti iz razreda D u razred A.

„Realizacijom ovog projekta ostvarit će se značajne financijske uštede u županijskom proračunu, te će se doprinijeti podizanju standarda kvalitete socijalnih usluga. „- zaključio je župan.

U strategiji socijalne skrbi za starije osobe u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2017-2020 godine koju je donijela Vlada RH  2017. godine, objavljeni su podaci prema kojima je naša županija spada u starije županije po udjelu osoba starijih od 65 godina.

Šibensko-kninska županija osnivač je dva doma za starije i nemoćne sa ukupno 386 mjesta. Na području naše županije nalazi se i dom u Oklaju, koji je izravno pod Ministarstvom, kapaciteta 86 mjesta uglavnom za potrebe stanovnika naše županije.

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe, Ljubica Bagarić naglasila je kako su unatoč svemu liste čekanja poprilično duge. U ovih dvadeset godina kroz Dom je prošlo 458 korisnika, a najdulji boravak jednog od korisnika bio je 17 godina.

  FOTO GALERIJA: Obilježen Međunarodni dan starijih osoba i 20. godina rada Doma u Kninu

  01.10.2019 14:06  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

U Kninu otvoreno reciklažno dvorište

Danas je gradonačelnik Knina, Marko Jelić otvorio reciklažno dvorište vrijedno cca 2,8 milijuna kuna, sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda Europske unije. Otvorenju reciklažnog dvorišta nazočio je župan Goran Pauk sa svojim suradnicima.
prije 12 sata

U Kninu održan radni sastanak na temu stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar održao je danas u Kninu radni sastanak na temu stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima Šibensko-kninske županije.
18.10.2019, 16:36

Kroz Erasmus+ projekt splitski učenici obrađivat će tvrđavu sv. Nikole i katedralu sv. Jakova

Zamjenik župana Nikola Blažević jučer je u Muzeju grada Šibenika pozdravio učenike i nastavnike Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita koji su u sklopu Erasmus+ projekta posjetili Šibenik.
18.10.2019, 09:02