Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

21.08.2020, 12:04   /   Ispiši članak

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Središnjeg križa na Gradskom groblju Kvanj i kod Spomen obilježja stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu danas je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma.

Izražavajući poštovanje svim žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima u Europi i Hrvatskoj te odajući počast svima koji su se suprotstavili tim vladavinama, u ime Šibensko-kninske županije vijenac i svijeće su položile  pročelnice Višnja Marasović i Marlena Floigl.

U odavanju počasti žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima sudjelovalo je i izaslanstvo Grada Šibenika te članovi Hrvatskog društva političkih zatvorenika Šibensko- kninske županije.

Molitvu odrješenja za sve žrtve tih režima, te za sve poginule branitelje iz Domovinskog rata prevodio je župnik Župe Gospe van Grada fra Filip Milanović Trapo.  U jutarnjim satima služena je misa zadušnica u crkvi Gospe van Grada. 

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma obilježava se 23. kolovoza.

Obilježavanjem ovoga dana Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava. Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma od 23. rujna 2008. godine, a potvrđen je točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. U završnom dijelu Rezolucije parlamenti i vlade svih država članica EU-a, država kandidatkinja za članstvo u EU i zemalja povezanih s Europskom unijom pozvani su na usvajanje i provedbu te Rezolucije.

 

  FOTO GALERIJA: Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

  21.08.2020 12:13  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Župan Pauk sudjelovao na 8. sastanku Vlade sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina

Premijer Plenković sa županima u Gospiću: Nastavljamo raditi na decentralizaciji
18.09.2020, 19:19

Župan obišao Luku otvorenu za javni promet u Pirovcu

Župan Goran Pauk, u pratnji pročelnice Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj Jadranke Fržop, obišao je lučko područje Luke otvorene za javni promet Pirovac
17.09.2020, 15:26

Održana 18. sjednica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije

Osamnaesta sjednica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije održana je danas u dvorani Ivana Meštrovića u Drnišu.
15.09.2020, 13:30