„Lokalna i regionalna samouprava mogu najučinkovitije reagirati na potrebe građana“

03.03.2017, 16:28   /   Ispiši članak

"Gospodarstvo u fokusu" - uloga županija u privlačenju investicija bila je glavna tema prve panel diskusije na kojoj je sudjelovao župan Goran Pauk.

U suradnji Hrvatske zajednice županija i tjednika Lider, a pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, danas je u Zagrebu održana konferencija „Gospodarstvo u  fokusu“. Konferencija je nastojala odgovoriti na neke od sljedećih pitanja: kako građanima omogućiti djelotvornije usluge na lokalnoj razini, kako županije mogu preuzeti veću odgovornost za regionalni razvoj, koje su mogućnosti gospodarskog napretka u županijama, kako surađivati s domaćim i stranim ulagačima.

Uvodno je prisutne pozdravio predsjednik Zajednice i šibensko-kninski župan Goran Pauk istaknuvši pritom važnost doprinosa županija gospodarskom razvitku, u prvom redu kroz stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja, ulaganje u poduzetničke potporne institucije, korištenje EU fondova, ali i podizanje razine obrazovanja stanovništva. Velike potencijale predsjednik Pauk vidi u povlačenju sredstava Europske unije i naglašava važnost uključenosti županija u proces planiranja fondova za iduće programsko razdoblje.

Uspješnost nekih starijih i mudrijih zemalja članica u korištenju EU sredstava za poticanje regionalnog razvoja leži upravo u sustavnom i aktivnom uključivanju regija u proces programiranja i planiranja investicija u najranijoj fazi, kada se planira i na što se trebaju usmjeriti EU sredstva.“ istaknuo je župan Pauk i zaključio kako je nužno da u Hrvatskoj ta praksa bude primijenjena već danas, odnosno da se županije uključi u planiranje odnosno programiranje korištenja EU fondova za iduće razdoblje 2020-2027. godine jer su druge zemlje članice već započele ovaj proces.

Hrvatska zajednica županija je spremna staviti Vladi Republike Hrvatske i Europskoj komisiji na raspolaganje sve svoje resurse, te se aktivno uključiti u proces planiranja za iduće razdoblje S tom inicijativom službeno će se obratiti Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU koje je zaduženo za koordinaciju ovih aktivnosti na nacionalnoj razini“ izjavio je župan Pauk.

Sudionicima konferencije obratili su se pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Toma Galli, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov.

Drago mi je da se ovaj skup bavi nečim što je davno trebao biti fokus, ne samo gospodarskog razvoja, nego i čitave države. Neravnomjerni razvoj Hrvatske nekako jest jedan od njezinih ključnih problema, a upravo županije u suradnji s gospodarstvom mogu i moraju odgovoriti na taj problem. “ naveo je predsjednik Hrvatskog sabora i istaknuo kako se danas, kad je Hrvatska izašla iz gospodarske krize, može i mora pristupiti pitanju funkcionalne i fiskalne decentralizacije Hrvatske: „Mislim da centralna država mora uvidjeti da vlast na lokalnom i regionalnom nivou može najčešće najučinkovitije reagirati kako bi se zadovoljile potrebe građana, dakle svih onih zbog kojih država i postoji.“

Uslijedila je uvodna prezentacija prvog panela koju je pripremio Dario Kobešćak, izvršni koordinator Službe za realizaciju i podršku investicijskim projektima iz Agencije za investicije i konkurentnost. Prezentacijom su prikazani uvjeti koje investitori gledaju kod odabira lokacije za svoje investicije, kako im pokazati prednosti ulaganja u određeno područje, što se očekuje od lokalne samouprave i slično.

Upravo je uloga županija u privlačenju investicija bila glavna tema prve panel diskusije na kojoj su sudjelovali župani Željko Kolar (Krapinsko-zagorska županija), Stjepan Kožić (Zagrebačka županija), Goran Pauk (Šibensko-kninska županija), pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba Mirka Jozić i direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Sonja Holocher-Ertl.

Iz perspektive stranih investitora, Sonja Holocher-Ertl rekla je kako je, prema povratnih informacijama austrijskih poduzetnika koji su odlučili ulagati u Hrvatsku, količina informacija o perspektivama i prednostima ulaganja u Hrvatsku poprilično dobra. Objasnila je kako je Hrvatska privlačna Austriji za ulaganja te njihovih investitora iz različitih sektora ima po svim županijama, ali posebno u sjevernom dijelu. Holocher-Ertl je objasnila da, prema riječima ulagača, iako svi hvale hrvatske radnike, smatraju da je potrebno dodatno raditi na strukovnom obrazovanju kako bi se lakše pomirila potreba i potražnja za radnicima.

Naglasak je nakon toga stavljen na ulogu turizma u gospodarskom razvoju Hrvatske gdje su se župani složili kako turistički potencijal nije u potpunosti iskorišten. Šibensko-kninski župan Goran Pauk je objasnio kako njihova županija ima isplanirane crvene zone, odnosno mjesta koja su najatraktivnija investitorima. Mjesta za napredak župan vidi u povezivanju „konkretnog“ turizma s ruralnim turizmom i poljoprivredom, ali da bi se ti potencijali u potpunosti iskoristili, župan smatra da je potrebno mijenjati Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o šumama, odnosno da se državno zemljište stavi pod upravljanje jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Unatoč tome što je turizam uglavnom rezerviran za županije uz more, župan Kožić je istaknuo: „Kad govorimo o turizmu, moramo govoriti o ukupnosti hrvatske države jer turizam nije isključivo primat primorskih županija. Bez županija kontinentalnog dijela turizam neće biti kompletan.

Osim gore navedenih tema, panelisti su se osvrnuli na to koji su to najčešći problemi s kojima se investitori susreću, zašto su županijske uprave prvo mjesto na koje dolaze potencijalni ulagači, kako razvoj tehnologije uklopiti u korist povećanja investicija, a bilo je i riječi i modelima koji mogu doprinijeti poboljšanju gospodarske klime, a slijedom toga i ravnomjernog regionalnog razvoja.

  FOTO GALERIJA: „Lokalna i regionalna samouprava mogu najučinkovitije reagirati na potrebe građana“

  03.03.2017 16:43  

  Ključne riječi:   Gospodarstvo u fokusu / Goran Pauk

 Pogledajte još vijesti:

Potpisan ugovor o korištenju Minerske za uređenje Posjetiteljskog centra u Kanalu sv. Ante

U prisustvu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, župan Goran Pauk i ministar državne imovine Goran Marić potpisali su ugovor o dodjeli na korištenje bivše vojne nekretnine Minerska Šibensko-kninskoj županiji za potrebe provedbe II. faze Projekta „Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku“.
19.04.2018, 14:33

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila privremeni Ured u Šibensko-kninskoj županiji

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović otvorila je privremeni Ured u Šibensko-kninskoj županiji. Privremeni Ured predsjednice RH otvoren je prigodnom svečanosti na Trgu Pavla Šubića ispred zgrade Županije intoniranjem himne „Lijepa naša domovino“ u izvedbi Šibenskog pjevačkog društva Kolo i svečanim podizanjem predsjedničke zastave, a koju je podigao maturant Gimnazije Antuna Vrančića Srećko Perković.
17.04.2018, 12:54

Potpisan Ugovor o energetskoj obnovi Osnovne škole Kistanje vrijedan više od tri milijuna kuna

Župan Goran Pauk, sa suradnicima, nazočio je danas potpisivanju ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi Osnovne škole Kistanje. Ugovor je s predstavnikom izvođača, Martinom Konjevodom, potpisala ravnateljica škole Sanja Marasović Stručić.
13.04.2018, 14:55