Kongres poduzetnica ponovno okupio mnogobrojne poslovne žene jugoistočne Europe

08.03.2019, 18:28   /   Ispiši članak

Četvrtu godinu zaredom održan je Kongres poduzetnica – najveće poslovno okupljanje žena u poduzetništvu jugoistočne Europe kojem je nazočio župan Goran Pauk.

Na Međunarodni dan žena, 8. ožujka, održano je četvrto izdanje Kongresa poduzetnica u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra i Grada Zagreba. Hrvatska zajednica županija i ove je godine partner hvalevrijednog projekta koji potiče žene da se odvaže na poslovne pothvate, ali i koji ukazuje na primjere poslovnog uspjeha žena diljem Europe.

„Ravnopravan položaj muškaraca i žena promiče opću dobrobit i potencijale za pravedniju Hrvatsku i Europu, koja će u narednim godinama odigrati još veću ulogu u našem gospodarskom razvoju. Ugovori o Europskoj uniji već 72 godine zagovaraju jednaku plaću za jednaki rad, a člankom 3 zagarantirano je promicanje socijalne pravde i zaštite te ravnopravnosti žena i muškaraca“, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk na otvaranju Kongresa.

Predstavljeni su i laureati projekta Grad/Županija prijatelj ženskog poduzetništva za 2019. godinu.  Ovom inicijativom Virtualnog ženskog poduzetničkog centra potiču se jedinice lokalne i regionalne samouprave na jačanje ženskog poduzetništva te pružanje pomoći ženama na realnom tržištu. Ovogodišnji laureati su Grad Jastrebarsko, Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija. Povelju su u ime županije primile Jasna Petek (Krapinsko-zagorska županija), Natalija Martinčević (Varaždinska županija) i Sandra Herman (Međimurska županija).

„U godini u kojoj su velike Europske zemlje poput Njemačke, Velike Britanije i Poljske obilježile stotu obljetnicu ženskog prava glasa, Europska unija pokrenula je niz kampanja kojima se ukazuje na važnost jednake participacije žena i muškaraca na izvršnim funkcijama. U Hrvatskoj se, primjerice, broj žena na izvršnim funkcijama u regionalnoj politici nakon lokalnih izbora povećao – ne mnogo, ali dovoljno da nam ipak pokaže da smo pokrenuli promjenu. To je znak da je pitanje ravnopravnosti prisutno na svim razinama i pokazatelj je sve veće građanske svijesti“, istaknuo je Pauk.

Na četiri panela tijekom Kongresa raspravljalo se o učinkovitom poduzetništvu, muškoj dominaciji, suradnji poduzetnica te promociji zdravog života, a sudionici su mogli slušati predavanja Srđana Štimca, suca Visokog trgovačkog suda RH i predsjednika Hrvatske udruge za mirenje, Marice Dusper, članice Uprave Zagrebačkog holdinga, Gordane Kadoić, vlasnice i direktorice tvrtke Adria Corporate i psihologa Darka Sambola, Održan je i business speed dating te modna revija dizajnerice Mihaele Marković.

Pokrovitelji Kongresa su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

  FOTO GALERIJA: Kongres poduzetnica ponovno okupio mnogobrojne poslovne žene jugoistočne Europe

  08.03.2019 18:32  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Šibensko-kninska županija sufinacira igrani film „General“

Župan Goran Pauk, nakon usvojenih I. izmjena i dopuna Proračuna za 2019. godinu, potpisao je danas ugovor o sufinanciranju igranog filma i TV serije „General“.
24.05.2019, 16:00

Potpisana Povelja o gospodarskoj suradnji na području metala i plastike

Temeljem uspješne suradnje na Europskom prekograničnom projektu „Compete Plamet“ putem kojeg se na području Šibensko – kninske i Zapadnohercegovačke županije u posljednje dvije godine kontinuirano osnažuju ljudski, institucionalni i gospodarski kapaciteti u sektoru metala i plastike, danas je u Solarisu održana Konferencija pod nazivom Jačanje gospodarske i institucionalne suradnje Šibensko – kninske i Zapadnohercegovačke županije na području metala i plastike.
24.05.2019, 14:20

Okupljanje žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici u Šibeniku

Edukacija za žene u lokalnoj i regionalnoj politici u Šibeniku nastavak je inicijative Hrvatske zajednice županije pokrenute početkom 2017. godine.
23.05.2019, 11:09