Konferencija „Inovacije u sektoru plavog rasta“

29.11.2019, 12:35   /   Ispiši članak

Župan Goran Pauk prisustvovao je otvorenju konferencije „Inovacije u sektoru plavog rasta“ koja se održava u organizaciji Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

Šibensko-kninska županija je sudjelovala i aktivno radi na realizaciji brojnih projekata kojima  je cilj pružiti institucionalnu podršku razvoju pojedinih gospodarskih sektora,  u isto vrijeme promičući održivo upravljanje okolišem,  odnosno očuvanje naših prirodnih ali i kulturno povijesnih resursa.

U sektoru turizma županija provodi niz projekata turističke valorizacije i očuvanja kulturno-povijesnih lokaliteta i dobara  što uvelike doprinosi razvoju turizma i privlačenju posjetitelja.

„Kada govorimo o održivom plavom rastu, spomenuo bih da je Šibensko-kninska županija prva  u Hrvatskoj donijela Obalni Plan upravljanja obalnim područjem - dokument, koji je proizišao iz međunarodnog Protokola o integralnom upravljanju obalnim područjem Mediterana a koji sadrži čitav niz mjera i prijedloga, i to posebno za svako naselje u županiji, koje se odnose na intervencije na raznim područjima i u prostoru a kako bi se ublažilo neminovno djelovanje klimatskih promjena.“ – kazao je župan Goran Pauk.

Uz projekt turističke valorizacije kanala sv. Ante, projekt uređenja tvrđave sv. Nikole, projekt HERA kojim su valorizirana arheološka nalazišta, projekt HEREDITAS, župan Goran Pauk istaknuo je projekt uređenja luke Vrnaža, kojim je Šibenik dobio kvalitetnu i modernu komunalnu infrastrukturu, projekt izgradnje trajektnog pristaništa u luci Kaprije, projekt sanacije šibenskog Doca na kojem se radi u suradnji s Gradom Šibenikom.

„Županija pružanjem institucionalne podrške aktivno stimulira rast i razvoj  svojih plavih sektora, stoga vjerujem da će i ova Konferencija doprinijeti našim razvojnim ciljevima te da će sudionici razmjenom iskustava, znanja i sagledavanjem potreba, proširiti znanje i donijeti stav svoj stavi o tome kako kvalitetno i održivo razvijati plavo gospodarstvo na području Jadrana, uz istovremenu zaštitu naših  najvrjednijih bioloških resursa, mora, rijeka i jezera“ – zaključio je župan Pauk.

Konferencija „Inovacije u sektoru plavog rasta“ je središnje događanje projekta „SHIPmEnTT - Jačanje procesa zaštite intelektualnog vlasništva i transfera tehnologije u sektoru plavog rasta“, a okupila je renomirane predstavnike institucija iz Hrvatske i inozemstva, gospodarstvenike, inovatore, istraživače te predstavnike akademske zajednice koji će kroz pet panela sudionicima konferencije predstaviti trendove u području plavog rasta, mogućnosti financiranja inovacija, značaj zaštite intelektualnog vlasništva u poslovanju te primjere dobre prakse u sektorima plave ekonomije. 

Cilj konferencije je podignuti svijest gospodarstvenika, javnog sektora i građana o prirodnim i kulturno-povijesnim resursima koji u zemljama jadranskog mora predstavljaju izuzetan potencijal za razvoj inovacija u sektoru plave ekonomije.

U okviru  konferencije održat će se i poslovni B2B sastanci, a svi sudionici će imati priliku za razmjenu iskustava, razgovor o idejama i planiranje suradnje.

  FOTO GALERIJA: Konferencija „Inovacije u sektoru plavog rasta“

  29.11.2019 12:37  

  Ključne riječi:   Javna ustanova Razvojna agencija ŠKŽ / župan Goran Pauk / projekt SHIPmEnTT / konferencija

 Pogledajte još vijesti:

U Kninu održan javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara

Na današnji Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, u Kninu je održan javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara. Prijedlog zakona izradilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a njime će se zaštiti masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu u kategoriji parka prirode.
22.05.2020, 15:09

Potpisan ugovor o izgradnji cikloturističkog vidikovca Vrelo Cetine

Župan Goran Pauk, vlasnik građevinskog obrta Spahija gradnja g. Ivan Spahija i g. Lino Jajac, nadzor nad izvođenjem radova, potpisali su danas Ugovor o izgradnji Cikloturističkog vidikovca s odmorištem Vrelo Cetine.
21.05.2020, 12:05

Društvu Crvenog križa Šibensko-kninske županije uručena vrijedna donacija

Predstavnici Turske agencije za suradnju i koordinaciju TIKA, isporučili su danas 200 humanitarnih paketa Društvu Crvenog križa Šibensko-kninske županije. Donacija je namijenjena potrebitim građanima naše županije pogođenih krizom prouzročenom koronavirusom. Ukupna vrijednost paketa koji sadrži živežne namirnice iznosi cca. 350 kuna.
19.05.2020, 16:03