Konferencija „Inovacije u sektoru plavog rasta“

29.11.2019, 12:35   /   Ispiši članak

Župan Goran Pauk prisustvovao je otvorenju konferencije „Inovacije u sektoru plavog rasta“ koja se održava u organizaciji Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

Šibensko-kninska županija je sudjelovala i aktivno radi na realizaciji brojnih projekata kojima  je cilj pružiti institucionalnu podršku razvoju pojedinih gospodarskih sektora,  u isto vrijeme promičući održivo upravljanje okolišem,  odnosno očuvanje naših prirodnih ali i kulturno povijesnih resursa.

U sektoru turizma županija provodi niz projekata turističke valorizacije i očuvanja kulturno-povijesnih lokaliteta i dobara  što uvelike doprinosi razvoju turizma i privlačenju posjetitelja.

„Kada govorimo o održivom plavom rastu, spomenuo bih da je Šibensko-kninska županija prva  u Hrvatskoj donijela Obalni Plan upravljanja obalnim područjem - dokument, koji je proizišao iz međunarodnog Protokola o integralnom upravljanju obalnim područjem Mediterana a koji sadrži čitav niz mjera i prijedloga, i to posebno za svako naselje u županiji, koje se odnose na intervencije na raznim područjima i u prostoru a kako bi se ublažilo neminovno djelovanje klimatskih promjena.“ – kazao je župan Goran Pauk.

Uz projekt turističke valorizacije kanala sv. Ante, projekt uređenja tvrđave sv. Nikole, projekt HERA kojim su valorizirana arheološka nalazišta, projekt HEREDITAS, župan Goran Pauk istaknuo je projekt uređenja luke Vrnaža, kojim je Šibenik dobio kvalitetnu i modernu komunalnu infrastrukturu, projekt izgradnje trajektnog pristaništa u luci Kaprije, projekt sanacije šibenskog Doca na kojem se radi u suradnji s Gradom Šibenikom.

„Županija pružanjem institucionalne podrške aktivno stimulira rast i razvoj  svojih plavih sektora, stoga vjerujem da će i ova Konferencija doprinijeti našim razvojnim ciljevima te da će sudionici razmjenom iskustava, znanja i sagledavanjem potreba, proširiti znanje i donijeti stav svoj stavi o tome kako kvalitetno i održivo razvijati plavo gospodarstvo na području Jadrana, uz istovremenu zaštitu naših  najvrjednijih bioloških resursa, mora, rijeka i jezera“ – zaključio je župan Pauk.

Konferencija „Inovacije u sektoru plavog rasta“ je središnje događanje projekta „SHIPmEnTT - Jačanje procesa zaštite intelektualnog vlasništva i transfera tehnologije u sektoru plavog rasta“, a okupila je renomirane predstavnike institucija iz Hrvatske i inozemstva, gospodarstvenike, inovatore, istraživače te predstavnike akademske zajednice koji će kroz pet panela sudionicima konferencije predstaviti trendove u području plavog rasta, mogućnosti financiranja inovacija, značaj zaštite intelektualnog vlasništva u poslovanju te primjere dobre prakse u sektorima plave ekonomije. 

Cilj konferencije je podignuti svijest gospodarstvenika, javnog sektora i građana o prirodnim i kulturno-povijesnim resursima koji u zemljama jadranskog mora predstavljaju izuzetan potencijal za razvoj inovacija u sektoru plave ekonomije.

U okviru  konferencije održat će se i poslovni B2B sastanci, a svi sudionici će imati priliku za razmjenu iskustava, razgovor o idejama i planiranje suradnje.

  FOTO GALERIJA: Konferencija „Inovacije u sektoru plavog rasta“

  29.11.2019 12:37  

  Ključne riječi:   Javna ustanova Razvojna agencija ŠKŽ / župan Goran Pauk / projekt SHIPmEnTT / konferencija

 Pogledajte još vijesti:

Potpisan Sporazum o sufinanciranju Sanacijskog programa lagune na području „Bare“ u gradu Kninu

Sporazum o sufinanciranju Sanacijskog programa s prijedlogom mjera za otklanjanje štete u okolišu-laguna na području „Bare“ u gradu Kninu potpisali su danas u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik župana Nikola Blažević, gradonačelnik Knina Marko Jelić i član Uprave DIV Grupe Darko Pappo.
prije 10 sata

Usvojen Proračun Šibensko-kninske županije za 2020. godinu

Danas je u prostorijama Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u Šibeniku, održana 15. sjednica Županijske skupštine na kojoj su vijećnici usvojili svih 18. točaka dnevnog reda.
prije 15 sata

Završna konferencija projekta „Turistička valorizacija Tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante“

Na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca 2019., u Interpretacijskom centru Civitas Sacra u Šibeniku održana je završna konferencija projekta "Turistička valorizacija Tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante". Rezultate projekta predstavili su župan Goran Pauk, ravnateljica JU Priroda Šibensko – kninske županije, mr.sc. Anita Babačić Ajduk, glavna projektantica Hrvatskog restauratorskog zavoda, Ana Škevin Mikulandra i dr.sc. Renata Tomljenović, znanstvena suradnica Instituta za turizam iz Zagreba.
06.12.2019, 14:29