Konferencija „Doprinos JLP(R)S demografskoj revitalizaciji Šibensko-kninske i Zadarske županije “

13.12.2019, 14:02   /   Ispiši članak

Danas je u dvorani Studentskog doma „fra Lujo Marun“ u Kninu održana treća po redu Konferencija na temu demografske revitalizacije i doprinosa JLP(R)S-a, koja je obuhvatila područje Šibensko-kninske i Zadarske županije izlažući demografske izazove s kojima se ova područja suočavaju, kao i moguća rješenja i primjere dobre prakse.

Konferenciju je otvorila ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, a prigodnim govorom prisutnima su se obratili župan Goran Pauk, zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić, te gradonačelnik Grada Knina, Marko Jelić.

„Kroz ulaganja u turizam u ruralnim krajevima, raznim potporama i subvencijama u poljoprivredi nastojimo zadržati mlade obitelji u ruralnim krajevima. Smatram da su konferencije ovakvog tipa od iznimne važnosti kako bi se razmijenila iskustva i uskladile lokalne i nacionalne politike u cilju zadržavanja mladih i povećanju stope nataliteta u svim krajevima Lijepe naše. Zato zahvaljujem ministrici Bedeković na praksi obilaska terena radi stvaranja kvalitetnog dijaloga svih razina vlasti kako bi prebrodili, odnosno iskorijenili „bijelu kugu“ koja je odavno zahvatila većinu europskih razvijenih zemalja i Hrvatsku.“-kazao je župan Goran Pauk, te dodao kako će pitanje demografije biti u fokusu za vrijeme predsjedanja Europskom unijom.

„Zadarska županija nema trend iseljavanja zahvaljujući turizmu i novim radnim mjestima, tako da ću istaknuti da smo 2018. godine dosegli rekordan broj zaposlenih 60 000, a ove godine skoro 2000 više.“- kazao je Šime Mršić, zamjenik Zadarskog župana.

Ministrica Vesna Bedeković kazala je kako je ulaganje u demografske mjere, unapređenje postojećih i kreiranje novih mjera dugoročna investicije u najvažniji stup našeg društva, a time i u gospodarsko jačanje zemlje te stvaranje i jačanje uvjeta za ostanak, ali i povratak u zemlju.

„Ova Vlada je prva u povijesti RH koja je po pitanju demografije postupila sustavno, svjesno i osviješteno i pokrenula brojne mjere s demografskim učinkom, te nas je osvijestila da demografski problemi nisu samo problemi Hrvatske već i problemi Europe. Hrvatska je prva koja je svojim zalaganjem i nastojanjima i upornošću problem demografije uspjela nametnuti kao ključno pitanje i strateški problem EU za naredno razdoblje“ – kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u razdoblju 2019.-2020. u partnerstvu s jedinicama lokalne samouprave organizira niz konferencija na temu demografske revitalizacije, aktualnih demografskih trendova kao i doprinosa JLP(R)S-a demografskoj revitalizaciji.

Konferencija je okupila predstavnike jedinica lokalne i područne samouprave s područja Šibensko-kninske i Zadarske županije, stručnjaka iz područja demografije, te predstavnika Ministarstva, javnih i državnih tijela pri čemu je naglasak na razmjeni iskustva i primjerima dobre prakse, predstavljanje mjera koje se provode na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te problema i mogućih rješenja s kojima se općine, gradovi i županije susreću.

U sklopu Konferencije održane su panel rasprave na teme „Aktualne demografske prilike i perspektive demografske revitalizacije Šibensko-kninske i Zadarske županije“, „Temeljne povijesne odrednice demografskog razvoja sjeverne Dalmacije“, „Demografska kretanja u Hrvatskoj u 20. stoljeću“, „Utjecaj obrazovnog sustava na demografska kretanja“ , te „Demografske mjere, aktualni natječaji i novo financijsko razdoblje“.

  FOTO GALERIJA: Konferencija „Doprinos JLP(R)S demografskoj revitalizaciji Šibensko-kninske i Zadarske županije “

  13.12.2019 14:03  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Troje laureata Suncokreta ruralnog turizma iz Šibensko-kninske županije

Zamjenica župana Šibensko-kninske županije Darija Puljić, nazočila je jučer svečanoj dodjeli nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, održanoj u zagrebačkom hotelu Academia. Natječaj za dodjelu ove nacionalne godišnje nagrade organizira Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, a nagrada se dodjeljuje već sedmu godinu. Komisija sastavljena od stručnjaka u turizmu nekoliko je mjeseci obilazila terene po cijeloj Hrvatskoj i između 150 nominiranih, po jasno razrađenim kriterijima, u sedam kategorija, odabrala najbolje.
prije 3 sata

Župan i lovoovlaštenici potpisali ugovore o financijskoj potpori razvoja lovstva

Župan Goran Pauk danas je s lovoovlaštenicima zajedničkih/državnih lovišta na području Šibensko-kninske županije potpisao Ugovore o dodjeli subvencija za razvoj i unapređenje lovstva. Devetnaest Ugovora o financijskoj potpori projektima u području razvoja i unapređenja lovstva potpisano je prema županovoj Odluci o rasporedu sredstava za razvoj i unapređenje lovstva, a za njih je u proračunu Šibensko-kninske županije osiguran ukupan iznos od 244.600,00 kn.
28.01.2020, 12:55

Trećaši s Murtera posjetili Županiju

Župan Goran Pauk i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i sport Sanja Kumanović Stipaničev primili su jutros u Uredu župana učenike trećih razreda Osnovne škole Murterski škoji.
22.01.2020, 13:01