Konferencija “Dani regionalnog razvoja i EU fondova”

05.10.2018, 14:08   /   Ispiši članak

Konferenciju “Dani regionalnog razvoja i EU fondova”, koja se održava u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, danas je u Konvencijskom centru u Solarisu otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

„Europski fondovi imaju dva temeljna značaja s aspekta Hrvatske. Prvi, da smanjimo unutarnje nejednakosti u pogledu razvijenosti naših županija i naših krajeva, a drugi je da u što kraćem roku dosegnemo razvoj onih drugih članica EU čije su regije ili iz drugih razloga gospodarski razvijenije ili su kroz više godina koristile benefite kohezijske politike EU-a. Hvatanje koraka je cilj svih vaših napora i cilj Vlade“ , rekao je premijer Andrej Plenković.

Uz predsjednika Vlade na konferenciji sudjeluju ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Na konferenciji će se kroz panel rasprave, radionice i predavanja predstavit aktualne politike i razvojni programi čiji je cilj omogućiti ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Hrvatske kao i mogućnosti financiranja regionalnoga razvoja sredstvima fondova i programa Europske unije. 

Prigodnim riječima, na svečanom otvorenju konferencije, obratio se župan Goran Pauk koji je zahvalio premijeru Plenkoviću i ministrici Žalac na uskoj suradnji s jedinicama regionalne samouprave. „S premijerom održavamo redovite sastanke oko aktualnih izazova na terenu i ta je praksa iznjedrila dinamičnu suradnju s resornim ministarstvima. Ministrica Žalac nas je uključila u procese programiranja regionalnih operativnih programa te donošenje Nacionalne razvojne strategije. Kao predsjednik Hrvatske zajednice županija moram istaknuti da nam je međužupanijska suradnja uvijek bila imperativ, a upravo će nam razvojni sporazumi omogućiti da zajedno stvaramo uvjete života jednake razvijenim europskim zemljama“, rekao je župan Goran Pauk.

Također je naglasio da su europska sredstva koja su nam na raspolaganju u sklopu Kohezijske politike i Zajedničke poljoprivredne politike esencija regionalnoga razvoja, osobito za dijelove Hrvatske koji gospodarskim razvojem odstupaju od onih naprednijih. „Upravo zbog toga, ovim bih se putem želio založiti za povećanje sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Raspoloživi iznos sredstava po Pozivu naprosto nije bio dostatan za sve projekte kojima bismo potaknuli gospodarski razvoj. Već početkom rujna je ukupan iznos zatraženih sredstava dosegnuo planirani iznos za sufinanciranje 2018. godine“, zaključio je župan Pauk.

Uz ministricu Gabrijelu Žalac, prigodnim riječima skup je pozdravio i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić te putem video poruke Günther H. Oettinger, povjerenik Europske komisije za proračun i ljudske resurse. Konferencija je okupila oko 700 sudionika među kojima župane, gradonačelnike, načelnike i regionalne koordinatore.

 

 

 

  FOTO GALERIJA: Konferencija “Dani regionalnog razvoja i EU fondova”

  05.10.2018 14:10  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Svečano obilježeno 60 godina djelovanja ŠSD „Gimnazijalac“

Sjećanje na najznačajnije uspjehe i članove školskog sportskog društva
prije 21 sata

U Zagrebu održana 18. sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija

Zajedničkim djelovanjem i poticanjem jedinica regionalne samouprave na gospodarski rast i tehnološki razvitak do društvenog napretka
12.12.2018, 13:30

Predsjednik i članovi Vlade Republike Hrvatske u Rijeci sa županima i predstavnicima Udruge gradova i općina

Na sastanku rasprava i o promjenama Zakona o sustavu državne uprave
11.12.2018, 14:56