IRES održao prezentaciju Projekta Zeleni put – Hrvatska ekološka magistrala

13.12.2007, 15:05   /   Ispiši članak

Danas u Uredu župana u nazočnosti zamjenika župana Željka Šimunca, pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo Marlene Floigl i direktora Regionalne razvojne agencije Šibensko-kninske županije Drage Matića, predstavnici Instituta za istraživanje i razvoj održivih eko sustava (ravnatelj Mr. sc. Marijan Gredelj, stručni savjetnik Mr. sc. Darko Kovačević i predsjednik Upravnog vijeća Dr. sc. Zoran Pišl) održali su prezentaciju projekta Zeleni put – Hrvatska ekološka magistrala. Nositelj projekta je Institut za istraživanje i razvoj održivih eko sustava u suradnji s Institutom za turizam i Kineziološkim fakultetom. Cilj projekta je uspostaviti sportsko-turistički put kontinentalna – mediteranska Hrvatska, koji bi većim dijelom prolazio kroz područja od posebne državne skrbi Republike Hrvatske.

Temeljna ideja je definirati trasu puta koristeći postojeće neasfaltirane (makadamske) seoske putove, šumske staze i riječne nasipe. Također, cilj je potaknuti gospodarski razvoj krajeva kroz koje put prolazi, osmišljavanjem ponude karakterističnih autohtonih proizvoda i usluga. Sveobuhvatni interdisciplinarni projekt eko-edukativne sportske staze koja prolazi kroz različite geografske i klimatske zone i gdje se sudionici/korisnici upoznaju s izuzetnom etnografskom, kulturnom, biološkom i krajobraznom raznolikošću ovog dijela Europe. Za stazu, koja povezuje kontinentalne i mediteranske dijelove Hrvatske, koristit će se već postojeći seoski putovi, šumske staze te riječni nasipi. Stazama će se kretati ekološki prihvatljivim prijevoznim sredstvima – pješice, biciklima, konjima ili kočijama. Ovaj projekt podržan je od Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka te su stvorene materijalne pretpostavke za početak realizacije Projekta u čijem sufinanciranju do sada sudjeluju Zadarska i Zagrebačka županija, te grad Zaprešić i općine Pokupsko i Vojnić.

  Ključne riječi:   šibenik / županija / Šibensko-kninska županija

 Pogledajte još vijesti:

Raste broj novooboljeli od koronavirusa

Na dan 1. travnja 2020. godine u Šibensko-kninskoj županiji registrirano je još 5 osoba pozitivnih na virus COVID-19 od kojih je četiri iz Murtera.
prije 20 sata

Raste broj novooboljeli od koronavirusa

Na dan 1. travnja 2020. godine u Šibensko-kninskoj županiji registrirano je još 5 osoba pozitivnih na virus COVID-19 od kojih je četiri iz Murtera.
prije 20 sata

Jedan novooboljeli pacijent od koronavirusa u Šibensko-kninskoj županiji

Na dan 31. ožujka 2020. godine u Šibensko-kninskoj županiji registrirana je još jedna osoba oboljela od COVID-19. Ukupno je 24 oboljele osobe od koronavirusa. Od ukupno 13 hospitaliziranih pacijenata na Odjelu infektologije, jedan pacijent je prebačen u KBC Split, a jedan je na respiratoru.
31.03.2020, 12:45