Hrvatska kakvu želimo: Strateško upravljanje razvojem nakon 2020. godine

04.12.2017, 14:48   /   Ispiši članak

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije organiziralo je u ponedjeljak 4. prosinca konferenciju u okviru promotivne kampanje „Hrvatska kakvu želimo“ kao dio procesa izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine i pripreme RH za programsko razdoblje Europske unije nakon 2020. godine.

Veliki broj izazova i tema s kojima se Republika Hrvatska danas suočava kao što su diversifikacija izvora rasta, obrazovanje i demografski izazovi zahtijevaju dugoročan pristup i nacionalni konsenzus. Zakon o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske, koji je Vlada Republike Hrvatske uputila Hrvatskom saboru, propisuje pravila za provedbu procesa strateškog planiranja kojima će se uspostaviti okvir za oblikovanje i provedbu učinkovitih javnih politika značajnih za razvoj Republike Hrvatske. Na konferenciji o strateškom upravljanju razvojem i pristupima u planiranju strateškog okvira za razdoblje nakon 2020. godine sudjelovali su predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

 „Zajednički interesi javnog i privatnog sektora kao i društva u cjelini su gospodarski rast, održivi razvoj i poboljšanje kvalitete života. To su ujedno i glavne odrednice politike regionalnog razvoja Vlade RH. Ovim Zakonom po prvi puta predložen je zakonski okvir za srednjoročno i dugoročno planiranje i praćenje učinaka razvojnih politika. Uvodimo alat za koherentno planiranje na svim razinama vlasti i za donošenje političkih odluka utemeljenih na konkretnim pokazateljima i učincima“, uvodno se okupljenima obratila ministrica Gabrijela Žalac ističući važnost decentralizacije koja je ključ uspješne provedbe operativnih programa.

Izradom Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine Hrvatska će po prvi puta od stjecanja neovisnosti imati hijerarhijski najviši akt strateškog planiranja u kojem će biti definirana vizija razvoja te jasno postavljeni glavni razvojni smjerovi i strateški ciljevi. Strategija će predstavljati temelj za planiranje proračuna i programiranje sredstava iz fondova EU i drugih međunarodnih izvora financiranja dostupnih Republici Hrvatskoj u razdoblju nakon 2020. godine. „Zajedničko djelovanje je odlučujuće za provedbu velikih strateških projekata. Sveobuhvatnim i koherentnim pristupom želimo sve raspoložive resurse ciljano usmjeriti na provedbu prioritetnih projekata za gospodarski rast i razvoj i ravnomjeran i održivi rast Hrvatske“, rekla je ministrica Žalac. Cilj je u idućih desetak godina iskoristiti gospodarske, prirodne i ljudske potencijale za kvalitetan napredak i razvoj Hrvatske, što zahtjeva angažman svih društvenih i upravljačkih razina u Republici Hrvatskoj. Uz pomoć europskih partnera i učenja na primjerima dobre prakse poboljšat će se kvaliteta života današnjih i budućih generacija u svim dijelovima Hrvatske.

Za sve koji se žele uključiti u izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine otvorena je mrežna stranica www.hrvatska2030.hr

 

  FOTO GALERIJA: Hrvatska kakvu želimo: Strateško upravljanje razvojem nakon 2020. godine

  04.12.2017 14:52  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Pobjednici foto natječaja „Volim svoju županiju“ nagrađeni u Šibeniku

Treće izdanje foto natječaja „Volim svoju županiju“ u organizaciji Hrvatske zajednice s 2835 prijavljenih fotografija izazvalo je najveći interes dosad.
24.05.2018, 12:27

Šibensko-kninskoj županiji dodijeljeno više od 50 milijuna kuna za financiranje tri projekta zaštite prirodnih vrijednosti

Danas su u Drnišu potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog razvoja prirodne baštine u okviru Operativnog programa“Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“
22.05.2018, 15:13

Dogus Grupa i INA šibenskoj bolnici donirali 200.000,00 kuna za kupnju dječjeg gastroskopa

Predsjednik Uprave INA-e Zoltán Áldott i glavni izvršni direktor tvrtke D-Marin Burak Baykan uručili su danas ravnateljici Opće bolnice Šibensko-kninske županije, dr. Sanji Jakelić donaciju u iznosu od 200.000,00 kuna. Taj će iznos biti utrošen za kupnju gastroskopa za potrebe odjela pedijatrije.
22.05.2018, 14:05