HE Jaruga I - objekt od posebne povijesne važnosti

08.07.2013, 13:02   /   Ispiši članak

Najveća stručna udruga inženjera elektrotehnike i računalstva na svijetu (IEEE – Institute of Electrical and Electronics Engineers) u sklopu svog programa obilježavanja povijesno važnih inženjerskih objekata, uvrstila je hidroelektranu Jaruga I na listu objekata od posebne povijesne važnosti.

Tom prigodom u petak, 5. srpnja 2013. godine u popodnevnim satima svečano je otkrivena spomen ploča postavljena na ostatcima hidroelektrane Jaruga I. Svečanom činu otkrivanja spomen ploče prisustvovao je zamjenik župana Tomislav Vrdoljak, predsjednik IEEE Peter Staecker, direktor IEEE Region 8 Martin Bastiaan, predsjednik Izvršnog odbora hrvatske sekcije IEEE Mislav Grgić, predstavnici NP Krka te u ime obitelji Šupuk vlasnika HE Jaruga I Dražen Šupuk.

HE Jaruga I najstarija je izmjenična hidroelektrana u Republici Hrvatskoj. U rad je puštena 1895. godine samo dva dana nakon puštanja u pogon jedne od najpoznatijih hidroelektrana na izmjeničnu struju na Nijagarinim slapovima u SAD-u.

HE Jaruga I bila je od iznimne važnosti za elektroenergetski sustav jer je napajala električnom energijom grad Šibenik, udaljen 11 km i činila je jedan od prvih cjelovitih višefaznih sustava na svijetu.

  Ključne riječi:   HE Jaruga I / hidroelektrana / IEEE

 Pogledajte još vijesti:

Radni posjet ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesne Bedeković Šibensko-kninskoj županiji

U okviru službenog posjeta Šibensko-kninskoj županiji ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković danas je u Uredu župana održala radni sastanak sa županom Goranom Paukom i njegovim suradnicima te ravnateljima ustanova socijalne skrbi s područja Šibensko-kninske županije kojima je ministarstvo osnivač.
prije 15 sata

Svečano potpisan Ugovor za izgradnju Studentskog doma Palacin

Ugovor o izvođenju građevinskih i obrtničkih radova na izgradnji Studentskog doma Palacin vrijedan 68.584.392,25 kuna potpisali su danas na tvrđavi Barone v. d. dekanice Veleučilišta u Šibeniku mr. sc. Tanja Radić Lakoš i izvođači radova Lavčević d.d. i Lavčević-inženjering i d.o.o. iz Splita.
15.10.2019, 19:06

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijelilo sredstva za energetsku obnovu Cvjetnog doma i Doma za starije i nemoćne osobe Knin

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić na tvrđavi Barone potpisao je danas 17 ugovora ukupne vrijednosti oko 100 milijuna kuna.
15.10.2019, 18:27