HE Jaruga I - objekt od posebne povijesne važnosti

08.07.2013, 13:02   /   Ispiši članak

Najveća stručna udruga inženjera elektrotehnike i računalstva na svijetu (IEEE – Institute of Electrical and Electronics Engineers) u sklopu svog programa obilježavanja povijesno važnih inženjerskih objekata, uvrstila je hidroelektranu Jaruga I na listu objekata od posebne povijesne važnosti.

Tom prigodom u petak, 5. srpnja 2013. godine u popodnevnim satima svečano je otkrivena spomen ploča postavljena na ostatcima hidroelektrane Jaruga I. Svečanom činu otkrivanja spomen ploče prisustvovao je zamjenik župana Tomislav Vrdoljak, predsjednik IEEE Peter Staecker, direktor IEEE Region 8 Martin Bastiaan, predsjednik Izvršnog odbora hrvatske sekcije IEEE Mislav Grgić, predstavnici NP Krka te u ime obitelji Šupuk vlasnika HE Jaruga I Dražen Šupuk.

HE Jaruga I najstarija je izmjenična hidroelektrana u Republici Hrvatskoj. U rad je puštena 1895. godine samo dva dana nakon puštanja u pogon jedne od najpoznatijih hidroelektrana na izmjeničnu struju na Nijagarinim slapovima u SAD-u.

HE Jaruga I bila je od iznimne važnosti za elektroenergetski sustav jer je napajala električnom energijom grad Šibenik, udaljen 11 km i činila je jedan od prvih cjelovitih višefaznih sustava na svijetu.

  Ključne riječi:   HE Jaruga I / hidroelektrana / IEEE

 Pogledajte još vijesti:

Na tvrđavi sv. Niklole predstavljen jedinstveni slatki suvenir – tvrđava izlivena u raskošnoj bijeloj čokoladi

Povodom treće obljetnice uvrštenja Tvrđave sv. Nikole na UNESCO popis svjetske baštine, Javna ustanova Priroda Šibensko – kninske županije i Kraš predstavili su jedinstveni suvenir. Ručno rađena Tvrđava sv. Nikole izlivena u bijeloj čokoladi izrađena je u sklopu projekta „Hrvatska baština“, kojim naša najstarija konditorska industrija priprema obilježavanje 110. godišnjice postojanja. Ekskluzivni suvenir predstavljen je u jedinstvenom ambijentu tvrđave pred oko stotinjak uzvanika iz kulturnog i javnog života. Među njima bili su i župan Goran Pauk, te zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta, koji nisu krili ponos što je Šibenik dobio reprezentativni službeni suvenir
09.07.2020, 11:29

Otvoren obradni centra za metal i plastiku Šibensko-kninske županije u prostorijama Poduzetničkog inkubatora

Razvojna agencija Šibensko–kninske županije otvorenjem Centra za obradu metala i plastike Šibensko-kninske županije u Poduzetničkom inkubatoru PIN Šibenik simbolično je obilježila završetak svog Europskog projekta naziva Compete Plamet.
08.07.2020, 12:30

Projektu šibenske Industrijsko-obrtničke škole dodijeljeno je 30.7 milijuna kuna za projekt "Ars Mechanica za nove kompetencije"

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 03. srpnja 2020. godine održano je svečano potpisivanje i uručenje ugovora za poziv ‘Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u (pod)sektorima: strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i zdravstvo’ iz Europskog socijalnog fonda.
07.07.2020, 14:24