HE Jaruga I - objekt od posebne povijesne važnosti

08.07.2013, 13:02   /   Ispiši članak

Najveća stručna udruga inženjera elektrotehnike i računalstva na svijetu (IEEE – Institute of Electrical and Electronics Engineers) u sklopu svog programa obilježavanja povijesno važnih inženjerskih objekata, uvrstila je hidroelektranu Jaruga I na listu objekata od posebne povijesne važnosti.

Tom prigodom u petak, 5. srpnja 2013. godine u popodnevnim satima svečano je otkrivena spomen ploča postavljena na ostatcima hidroelektrane Jaruga I. Svečanom činu otkrivanja spomen ploče prisustvovao je zamjenik župana Tomislav Vrdoljak, predsjednik IEEE Peter Staecker, direktor IEEE Region 8 Martin Bastiaan, predsjednik Izvršnog odbora hrvatske sekcije IEEE Mislav Grgić, predstavnici NP Krka te u ime obitelji Šupuk vlasnika HE Jaruga I Dražen Šupuk.

HE Jaruga I najstarija je izmjenična hidroelektrana u Republici Hrvatskoj. U rad je puštena 1895. godine samo dva dana nakon puštanja u pogon jedne od najpoznatijih hidroelektrana na izmjeničnu struju na Nijagarinim slapovima u SAD-u.

HE Jaruga I bila je od iznimne važnosti za elektroenergetski sustav jer je napajala električnom energijom grad Šibenik, udaljen 11 km i činila je jedan od prvih cjelovitih višefaznih sustava na svijetu.

  Ključne riječi:   HE Jaruga I / hidroelektrana / IEEE

 Pogledajte još vijesti:

Obilježen Dan logoraša, Dan logora Knin i Prva razmjena logoraša u Tepljuhu

U Kninu i Tepljuhu jučer je obilježen Dan logoraša, Dan logora Knin i datum prve razmjene logoraša u Tepljuhu koja se dogodila u noći između 13. i 14. kolovoza 1991. godine. Tom prilikom slobodu su dočekala 54 hrvatska vojnika i policajca.
14.08.2019, 09:56

Župan Pauk i gradonačelnik Burić primili najtrofejnijeg izbornika Ivicu Tucka

Povodom osvajanja brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Gwangjuu u Južnoj Koreji, župan Goran Pauk i gradonačelnik Željko Burić primili su danas izbornika Hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivicu Tucka.
07.08.2019, 12:45

Svečano obilježena 24. obljetnica VRO „Oluja“

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice VRO „Oluja“ u Kninu je 5. kolovoza održana središnja svečanost na kojoj je prisustvovao župan Goran Pauk sa zamjenicima Darijom Puljić i Nikolom Blaževićem.
06.08.2019, 11:24