Godina dana od uvrštenja Tvrđave sv. Nikole na UNESCO popis svjetske baštine

09.07.2018, 12:33   /   Ispiši članak

Točno na godišnjicu uvrštenja Tvrđave sv. Nikole na UNESCO popis, kreću građevinski radovi koji će omogućiti njezino posjećivanje

Prije točno godinu dana, na 41. zasjedanju UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu, Tvrđava sv. Nikole upisana je na Popis svjetske baštine, kao dio  cjeline „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća“. Grad Šibenik taj dan postao je jedini u Hrvatskoj, a među rijetkima u svijetu, grad sa 2 UNESCO lokaliteta. Time je započelo novo poglavlje u upravljanju tvrđavom.

Tim povodom, danas je održana konferencija za medije na kojoj su župan Goran Pauk, zajedno sa svojim suradnicima, ravnateljicom JU Priroda mr. sc. Anitom Babačić Ajduk i pročelnicom Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove dr. sc. Sanjom Slavica Matešić, prezentirati dinamiku radova i sve što je u proteklih godinu dana učinjeno kako bi tvrđava postala dostupna posjetiteljima.

Intenzivirane su aktivnosti s ciljem potpune revitalizacije, očuvanja i održive turističke valorizacije tog vrijednog spomenika kulture, a paralelno s tim i čitavog područja Kanala svetog Ante kao njezine Buffer zone. Tijekom čitave godine organizirani su susreti, prezentacije i predavanja s ciljem promocije, edukacije i povezivanja na  međunarodnoj razini. U Bergamu je potpisan sporazum o međunarodnoj suradnji institucija koje upravljaju lokalitetima koji su, kao „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. st.“, zajednički uvršteni na UNESCO popis. Tvrđava sv. Nikole je predstavljena na međunarodnim događanjima u više navrata – u listopadu 2017., na međunarodnoj konferenciji o upravljanju rizicima  koja je održana u Hvaru, u Torinu u studenom na konferenciji o održivom upravljanju UNESCO lokalitetima, zatim u ožujku ove godine, na radionici mreže „Utvrđeni gradovi’’ koja je održana u Šibeniku, a ovih dana predstavljena i na 42. zasjedanju UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu u Bahreinu.

Proces revitalizacije Tvrđave sv. Nikole pod UNESCO zaštitom prepoznala su i nadležna ministarstva. Ministarstvo kulture je, kroz Program zaštite kulturnog dobra i Program kulturnog razvitka tvrđavi odobrilo gotovo 600 tisuća kuna: Izrađen je konzervatorsko – tehnički elaborat obnove unutrašnjosti od strane Hrvatskog restauratorskog zavoda, a u ovoj godini su ugovorena sredstva u iznosu 400.000,00 kn za realizaciju projekta koji će omogućiti sigurno posjećivanje čiji se početak očekuje kroz mjesec dana. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je projekt vrijedan 2.6 milijuna kuna za izradu dokumentacije za rekonstrukciju i sanaciju tvrđave, te 26 mil. kn za Buffer zonu kroz projekt Turistička valorizacija kanala sv. Ante – 2.faza. Ministarstvo Državne imovine dodijelilo je Šibensko- kninskoj županije na korištenje u periodu od 40 godina prostor bivše vojarne Minerska. Provedena su arheološka istraživanja u kliještima tvrđave i podvodna istraživanja u području mula. Izrađen projekt uređenja prihvatnog centra na otočiću Školjiću. U tijeku je javni natječaj za izradu kompletne projektne dokumentacije, a u pripremi je i natječaj za izradu plana upravljanja. 

Glavni pokretači svih aktivnosti su Šibensko – kninska županija i Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije. Od proglašenja tvrđave sv. Nikole UNESCO lokalitetom, Šibensko-kninska županija je za građevinske i istražne radove  osigurala preko 1.5 milijuna kuna. Također je potrebno naglasiti da Šibensko-kninska županija sufinancira sve navedene EU projekte.

„Danas, točno na godišnjicu upisa Tvrđave sv. Nikole na Popis svjetske baštine UNESCO, s ponosom najavljujemo početak građevinskih radova vezanih za rekonstrukciju i sanaciju pristaništa i pristupne rampe. Izvođenje radova u potpunosti financira Šibensko – kninska županija u iznosu od 1,23 milijuna kuna. Radove u trajanju od 120 dana izvodi tvrtka Tonikom, Dubrovnik.  Po završetku ovih radova te  radova na projektu sigurnosti financiranog od strane Ministarstva kulture stvorit će se preduvjeti za omogućavanje morskog ulaza u Tvrđavu svetog Nikole. Ulažemo velike napore  kako bi slijedeće sezone Tvrđavu otvorili za posjećivanje s morske strane.“, rekao je župan Goran Pauk.

 

  FOTO GALERIJA: Godina dana od uvrštenja Tvrđave sv. Nikole na UNESCO popis svjetske baštine

  09.07.2018 12:39  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Dani hrvatskog pršuta 2019.

Dani hrvatskog pršuta manifestacija je inspirirana bogatom gastronomskom ponudom jadranskih regija Hrvatske. Promovira izvornu i tradicionalnu hranu, povezuje profesionalce, poslovnu zajednicu, educira, te nudi i pokriva najvažnije segmente u prehrambenoj industriji u sektoru proizvodnje pršuta.
prije 1 sat

Otvoreno nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu

23. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta održava se u Vodicama do 27. travnja
prije 2 sata

Svečano obilježen Dan Općine Pirovac i blagdan sv. Jurja

U ime Šibensko - kninske županije zamjenik župana Nikola Blažević pozdravio je okupljene.
25.04.2019, 13:27