Forum hrvatskih i poljskih regija: Ključ uspjeha leži u uključivanju županija u izradu operativnih programa

12.04.2018, 12:12   /   Ispiši članak

Nakon svečanog otvorenja sedmog Foruma hrvatskih i poljskih regija, koji se od 11. do 13. travnja održava u Poreču, uslijedile su tri panel rasprave. U prvoj raspravi „Strateško planiranje razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine“, sudionike Foruma u temu su uveli član Parlamenta i potpredsjednik hrvatsko-poljske parlamentarne skupine Jacek Protas te zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.

Jedan od sudionika na panelu o navedenoj temi bio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk koji je objasnio kako je zajednički cilj svih županija, uz ravnomjerni regionalni razvoj, uključivanje u pregovarački tim za izradu operativnih programa u idućem financijskom razdoblju od 2020. do 2027. godine. Moramo ispraviti pogreške koje su se događale u prethodnoj financijskoj omotnici jer nije bilo kvalitetne komunikacije s lokalnom i regionalnom upravom. Smatram da ćemo uključivanjem županija u proces izrade zajedničkih strateških dokumenata i pripremu operativnih programa ispraviti te nedostatke. O uspješnom planiranju možemo puno naučiti od naših poljskih prijatelja, s kojima razmjenjujemo dobre i loše primjere iz prakse i na temelju toga učimo., rekao je predsjednik Pauk i dodao kako podržava uspostavljanje razvojnih sporazuma od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Panelisti su se složili oko uloge regija u kohezijskoj politici, pri čemu žele biti u ulozi stvaratelja, a ne promatrača. Složili su se kako je uoči izrade novog financijskog okvira Europske unije za sljedeće sedmogodišnje razdoblje potrebno napraviti evaluaciju svega što je dosad napravljeno, kako bi u idućem financijskom razdoblju sredstva EU bila ciljano usmjerena na nekoliko ključnih prioriteta. Panel je zaključen uz napomenu kako se već sada mora strateški razmišljati o razdoblju nakon 2020. godine, pri čemu će jednu od temeljnih uloga imati upravo fondovi Europske unije. Uz predsjednika Pauka, na panelu su sudjelovali i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Olgierd Geblewicz, župan Istarske županije Valter Flego, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Kristina Bilić, maršalek Varminsko-mazurskog vojvodstva Gustaw Marek Brzezin i predsjednik skupštine Lodzskog vojvodstva Marek Mazur.

„Ravnomjeran razvoj kroz poticanje ruralnih krajeva“ bio je naziv drugog panela Foruma, na početku kojeg su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak i predsjednica Skupštine Velikopoljskog vojvodstva Zofia Szalczyk predstavili programe ruralnih razvoja u Hrvatskoj i Poljskoj. Na panelu je poseban naglasak stavljen na budućnost regionalnog razvoja u okviru smanjena budžeta Europske unije koje nam predstoji. Ključne sastavnice uspješnog ruralnog razvoja su inovativnost, kreativnost i tehnološki napredak u poljoprivredi. U tom smislu, potrebna je intervencija države da motivira, u prvom redu mlade, da se bave poljoprivredom i to prilagođavanjem mjera uvjetima u poljoprivredi, subvencijama, organiziranjem politike ruralnog razvoja, promoviranjem poljoprivrednih proizvoda, poticanjem korištenja lokalnih proizvoda u uslužnim djelatnostima i sl. Uz to, sudionici panela su se složili da je za nastup na europskom tržištu neizostavno  udruživanje lokalnih proizvođača i fokus na diversifikaciju proizvodnje. O ovoj su temi raspravljali župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković, zamjenik maršaleka Zapadno-pomeranskog vojvodstva Jaroslaw Rzepa i član Upravljačkog odbora Opolskog vojvodstva Antoni Konopka.

Na trećem panelu Foruma naglasak je bio na investicijama u regijama. Tijekom rasprave istaknuto je kako trendovi u svijetu ukazuju na to da su tehnološki napredak, znanje, obrazovanje i naukovanje postali generatori rasta i podizanja nacionalne konkurentnosti. To podrazumijeva definiranje potencijala svih regija, uz isticanje konkurentskih prednosti, poput onih koje imaju zahvaljujući svom teritorijalnom kapitalu. Panelisti su se složili da je ključ poticanja investicija, osim dobrog zakonodavnog okvira i stabilne makroekonomske politike, stvaranje pozitivne investicijske klime i podizanje konkurentnosti potencijalnih investicijskih lokacija. Hrvatska i poljska iskustva o ovoj su temi podijelili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Međimurske županije Matija Posavec, stručnjak u Centru za studije lokalne uprave i razvoja Rafal Cieslak, maršalek Malopoljskog vojvodstva Jacek Krupa, voditeljica Odjela za privlačenja investicija u Hrvatskoj gospodarskoj komori Svjetlana Momčilović i član predsjedništva Poljske gospodarske komore Andrzej Zylak.

 

Autor fotografija Manuel Paljuh.

  FOTO GALERIJA: Forum hrvatskih i poljskih regija: Ključ uspjeha leži u uključivanju županija u izradu operativnih programa

  12.04.2018 12:18  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Svečanom akademijom obilježen Dan Općine Pirovac i blagdan sv. Jurja

Povodom obilježavanja Dana Općine Pirovac i blagdana sv. Jurja, u kino dvorani u Pirovcu održana je svečana akademija kojoj je nazočio i šibensko-kninski župan Goran Pauk.
prije 7 sata

Potpisan ugovor o korištenju Minerske za uređenje Posjetiteljskog centra u Kanalu sv. Ante

U prisustvu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, župan Goran Pauk i ministar državne imovine Goran Marić potpisali su ugovor o dodjeli na korištenje bivše vojne nekretnine Minerska Šibensko-kninskoj županiji za potrebe provedbe II. faze Projekta „Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku“.
19.04.2018, 14:33

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila privremeni Ured u Šibensko-kninskoj županiji

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović otvorila je privremeni Ured u Šibensko-kninskoj županiji. Privremeni Ured predsjednice RH otvoren je prigodnom svečanosti na Trgu Pavla Šubića ispred zgrade Županije intoniranjem himne „Lijepa naša domovino“ u izvedbi Šibenskog pjevačkog društva Kolo i svečanim podizanjem predsjedničke zastave, a koju je podigao maturant Gimnazije Antuna Vrančića Srećko Perković.
17.04.2018, 12:54