Čekamo vas u Šibensko-kninskoj županiji!

03.08.2017, 14:55   /   Ispiši članak

Sjajni turistički rezultati u Šibensko-kninskoj županiji: porast u dolascima i noćenjima, rekordni srpanj i nove investicije

Ritam čarobne Dalmacije, Čarolija beskrajnog ljeta i Čekamo vas, tri su sjajna promotivna filma Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, premijerno predstavljena danas u središtu Šibenika na konferenciji za novinare.

„Kada smo vidjeli snimljene materijale bilo nam je žao ne prikazati svu ljepotu, pa smo umjesto jednog napravili tri kratka filma. Željeli smo se odmaknuti od klasične turističke razglednice te prenijeti doživljaj i posebnost naše županije“, kazala je Željana Šikić, direktorica TZ Šibensko-kninske županije koja se osvrnula i na izvrsne turističke rezultate u prvih sedam mjeseci. 

Od početka godine do kraja srpnja u Šibensko-kninskoj županiji zabilježeno je 538 171 dolazaka i  3 297 107 noćenja. To je porast od 17 posto u dolascima i 13 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Sa 713 102 noćenja, što je porast od dva posto, Šibenik je i dalje najposjećenije odredište ove županije. Slijede Vodice sa 712 905 noćenja i porastom od 21 posto, Rogoznica sa 371 683 noćenja i porastom od 15 posto u odnosu na isto razdoblje 2016. Sve bolje turističke rezultate ostvaruju i odredišta šibenskog zaleđa poput Skradina sa zabilježenih  24 066 noćenja što je  56 posto više nego u prvih sedam mjeseci prošle godine.

Samo u srpnju je na području Šibensko-kninske županije ostvareno 297 343 turističkih dolazaka i 2 201 016 noćenja. To je porast od 11 posto u dolascima i devet posto u noćenjima u odnosu na isti mjesec prošle godine.

„Njemačka je naše najvjernije emitivno tržište koje u ukupnom udjelu noćenja zauzima relevantnih 12,8 posto, a u dolascima 10,6 posto. Naime, u prvih sedam mjeseci njemački turisti ostvarili su 57 150 dolazaka i 422 624 noćenja. I s ostalih tradicionalnih tržišta bilježimo porast – s češkog šest posto, s poljskog 31 posto, slovenskog četiri posto, slovačkog osam posto te austrijskog 12 posto, a Austrija je zemlja iz koje nam dolazi najviše nautičara“, zaključuje Željan Šikić te nastavlja kako je ostvaren porast i u nautičkom turizmu. U prvih sedam mjeseci Šibensko-kninsku županiji posjetilo je 45 919 nautičara, što je za 15 posto više nego prošle godine. Oni su ostvarili ukupno 288 288 noćenja, što je za 14,6 posto više nego u istom razdoblju  2016.

Investicije u turizmu ključne za dobre rezultateNa odlične turističke rezultate u Šibensko-kninskoj županiji utjecalo je povećanje kvalitete smještajnih kapaciteta te izgradnja novih turističkih objekata. Jedna od najznačajnijih investicija je luksuzni turistički kompleks „Olympia sky“ u Vodicama, u čiju je izgradnju uloženo 172 milijuna kuna. Druga po vrijednosti investicija na području Šibensko-kninske županije je Konvencijski centar Šibenik u sklopu Solaris Beach Resorta u koji je uloženo oko 58 milijuna kuna.

Jedan od najboljih hrvatskih malih i obiteljskih hotela – hotel Borovnik u Tisnom također je obnovljen, a njegov vlasnik Dane Slamić u obnovu je uložio 26 milijuna kuna od čega 55 posto vlastitih sredstava, a 45 posto iz kohezijskih fondova.

Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije uvjeren je kako će se nastaviti pozitivni turistički trendovi na koje  - osim novih investicija, odlične ponude, sinergije javnog i privatnog sektora, utječe i činjenica da je to jedina županija u Hrvatskoj sa dva zaštićena UNESCO spomenika. Katedrali sv. Jakova ovoga srpnja se pridružila i jedinstvena Tvrđava sv. Nikole, jedna od najbolje očuvanih fortifikacijskih utvrda iz 16. stoljeća.

„Upis tvrđave sv. Nikole u popis svjetske UNESCO baštine veliki je dobitak za našu županiju jer je ova veličanstvena tvrđava konačno postala ne samo projekt od lokalnog značaja, već i od nacionalnog interesa“, zaključio je župan. 

Link na promotivne filmove: 

https://www.youtube.com/channel/UC85DEkOeTbXllg-agv9luaQ

http://www.sibenikregion.com/hr/

https://www.facebook.com/croatia.sibenik

 

  FOTO GALERIJA: Čekamo vas u Šibensko-kninskoj županiji!

  03.08.2017 14:57  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

„Naše domaće, sada i ubuduće“

U hotelu Punta u Vodicama, održan je danas radni ručak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, kao i manifestacija “Naše domaće, sada i ubuduće“, kojom Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju promovira hrvatske poljoprivredne proizvode te novosti u Programu ruralnog razvoja.
16.03.2018, 16:30

Župan Pauk na vježbi Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti

Prva kibernetička vježba Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti pod nazivom Kibernetički štit 2018. održana je danas u Ministarstvu obrane RH.
15.03.2018, 18:39

Župan primio prvog tajnika Veleposlanstva Japana

Prvi tajnik Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj g. Susumu Kiyosawa boravio je danas u službenom posjetu Šibensko-kninskoj županiji te se sastao sa županom Goranom Paukom. Župan je prvog tajnika upoznao sa gospodarskom situacijom u našoj županiji, njezinim potencijalima i strateškim ciljevima.
14.03.2018, 14:07