Drugi Sajam razmjene sjemena - poziv

28.08.2020, 07:56   /   Ispiši članak

Pozivamo vas da sudjelujete na drugom Sajmu razmjene sjemena u organizaciji ekološke udruge „Krka“ Knin, koji će se održati 05.09.2020. ( subota ) s početkom u 10 sati u „Narančastoj zgradi“ u Šibeniku, na adresi Prilaz tvornici, br.41.

Projekt „Sajam razmjene sjemena“, kojeg financira Šibensko-kninska županija,  je edukativni jednodnevni sajam razmjene autohtonog i introduciranog biljnog sjemena. 

Prvi Sajam razmjene sjemena održan je prošle godine u Kninu, a ideja je da se svake godine održava u drugom gradu/općini u Šibensko-kninskoj županiji.

Program sajma:

  • Radionica  o sjemenu kao zalogu budućnosti 10:00 – 11:15 h. – Udruga Biovrt
  • Radionica za najmlađe na temu važnost očuvanja bio raznolikosti i okoliša, 11:15 – 12:00h. – Udruga Krka
  • Slobodna razmjena sjemena; 12:00 – 13:00h.

Svaki sudionik Sajma dobiti će na dar knjigu „Vrtlarenje u skladu s prirodom“  autorice Silvije Kolar-Fodor te vrećicu sjemena udruge Biovrt – u skladu s prirodom. Sudionici radionice za najmlađe na dar će dobiti edukativnu igru udruge Biovrt „Mali čuvari prirode“.

Ciljevi projekta su: razmjena sjemena te širenje i očuvanje povrtnih, voćnih i ostalih biljnih ljekovitih i aromatičnih vrsta i sorti na području Šibensko-kninske županije; upoznavanje šire populacije stanovnika sa praksom sjemenarstva i uzgoju hrane u skladu s prirodom; poticanje poljoprivredne djelatnosti; podizanje svijesti o važnosti očuvanja sjemena i pozitivnoj sakupljačkoj praksi ljekovitog i aromatičnog bilja; očuvanje bio raznolikosti.

Ove godine program se  održava u  gradu Šibeniku s obzirom da na tom području djeluju poljoprivredna gospodarstava koji proizvode vlastitu hranu te ih se želi dodatno educirati i podijeliti znanje o važnosti očuvanja sjemena i uzgoju hrane u skladu s prirodom. S obzirom na povratne informacije i interes s prvog sajma očekujemo veći broj posjetitelja i aktivnih sudionika s ovog područja. Također se stanovnici cijele Šibensko-kninske županije bave raznim poljoprivrednim djelatnostima (vrtlarenje, uzgoj voća, povrća, cvijeća te ljekovitog i aromatičnog bilja) te zato namjeravamo nastaviti sa održavanjem sajma i narednih godina, svaki put u drugom mjestu naše županije. 

Na razmjenu sjemenja su pozvani posjetitelji predavanja koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i da razmijene sjeme i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti. Ukoliko imate viška sjemena  za razmjenu, na  razmjeni možete doći i donacijom  sjemena, na čemu smo vam unaprijed zahvalni.

Predavačica na sajmu je Silvija Kolar–Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, dobitnica nagrade Utjecajne hrvatske žene 2020, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom “24 sata”, dnevnikom “Večernji list”, magazinom Jutarnjeg lista “D&D VRT”, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom “100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr … zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Molimo sve zainteresirane, posebno građane koji imaju autohtona sjemena za razmjenu da se prijave za sudjelovanje na Sajmu na telefon 022/664-608 ili mail-a: ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr kako bismo na vrijeme osigurali dovoljan broj štandova. 

Pridružite nam se kako bi ovaj koristan projekt postao i ostao tradicionalan. 

Napomena: Sajam će se održati  u skladu sa  preporukama Nacionalnog stožera  vezanom uz pandemiju virusa SARS-CoV-2.

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Župan Pauk sudjelovao na 8. sastanku Vlade sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina

Premijer Plenković sa županima u Gospiću: Nastavljamo raditi na decentralizaciji
18.09.2020, 19:19

Župan obišao Luku otvorenu za javni promet u Pirovcu

Župan Goran Pauk, u pratnji pročelnice Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj Jadranke Fržop, obišao je lučko područje Luke otvorene za javni promet Pirovac
17.09.2020, 15:26

Održana 18. sjednica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije

Osamnaesta sjednica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije održana je danas u dvorani Ivana Meštrovića u Drnišu.
15.09.2020, 13:30