Dodijeljene nove subvencije poljoprivrednicima

13.11.2019, 16:01   /   Ispiši članak

Župan Goran Pauk i poljoprivrednici s područja Šibensko-kninske županije potpisali su ugovore o dodjeli subvencija u poljoprivredi kojima su odobrena sredstva po Programu potpora poljoprivrednicima za 2019. godinu.

Za provedbu ovogodišnjeg Programa potpora poljoprivredi osigurano je iz proračuna Županije 1.3 milijuna kuna. U ovom trećem krugu pristiglih zahtjeva, odobreno je 36 zahtjeva poljoprivrednika za koje je iz proračuna izdvojeno 411.270,00 kuna.

„Kao i svaki put kad organiziramo ovakva grupna potpisivanja ugovora, želja mi je susresti se s vama, upoznati vas i doznati o vašim uspjesima, planovima ali i problemima s kojima se susrećete“, kazao je župan Goran Pauk i poželio poljoprivrednicima puno strpljenja, ustrajnosti i uspjeha u daljnjem radu.

Od ukupno navedenih sredstava, za mjeru očuvanja i proširenja stočnog fonda izdvojeno je 223.800,00 kuna odnosno 54% sredstava u ovom krugu subvencioniranih zahtjeva. Poljoprivrednici – stočari uglavnom su se odlučili za kupnju matičnih stada ovce pramenke i buše pa tako Županija subvencionira kupnju 56 buša i 455 ovaca, 47 goveda, ali i ostalih grla stoke kao što je 50 koza, 10 mliječnih krava, 3 magarca i  jednog konja. I u ovom krugu imali smo nekoliko zahtjeva mladih poljoprivrednika za koje smo osigurali 84 tisuće kuna, dok su ostala sredstva uložena u povrtlarsku proizvodnju, uvođenje novih proizvoda u ponudu OPG-a, preradu, poljoprivrednu mehanizaciju, kupnju sadnica vinove loze i voća te opremu za podrume.

Mladi poljoprivrednik Luka Mažibrada sa otoka Prvića, vratio se na djedovinu i otvorio svoj OPG. Podnio je zahtjev za kupnju plastenika za proizvodnju povrća, povećava svoj proizvodni kapacitet, osim povrća bavi se i maslinarstvom i voćarstvom, a većinu svojih proizvoda plasira na samom otoku. „Imam dvoje zaposlenih u prodaji, a ostalo odrađujemo obiteljski. Iako je primarna djelatnost proizvodnja povrća, planiram proširenje na 2 ha zemlje na otoku Zmajanu gdje će biti masline i proizvoditi ću maslinovo ulje“- kazao je mladi agronom Luka Mažibrada.

Danijela Blaić, vlasnicu je obrta za ekološku proizvodnju „Stone“, koju kroz ovaj naš program pratimo već 3 godine, a svoje planove do danas je i ostvarila. Otvorila je siranu, proizvodi ovčji sir, te osvaja nagrade za svoj sir Šiat, a u svom obrtu ima zaposlena 2 mlada tehnologa i  nekoliko pastira.

OPG Jurice Kušete iz Mirlović Polja ima 221 ovaca, 3 krave, 4 junice, 3 koze,  50 ha uglavnom krških pašnjaka, jedna staja za krave i dvije štale za ovce, a sad je podnio zahtjev za kupnju 200 ovaca iz matičnog uzgoja.

Među potpisnicima danas dodijeljenih subvencija je i Josip Gutić iz Knina koji je kupio 33 krave i 7 junica, a OPG Frane Gulina ima odličan plastenik u kojem uzgaja povrće.

Capra Domestica i Anđelka Sarajlić – Opg Sarajlić iz Sitnog Donjeg moderna je, velika farma koja stalno povećava svoj kapacitet. Kupili su 50 koza, a kupuju i 200 ovaca. „Mi smo najveća farma koza u Hrvatskoj, imamo oko 900 koza, otvorili smo mljekaru i siranu. Imamo 16 zaposlenika, proizvodimo 4 vrste sira, mlijeko, kefir i surutku, a od sljedeće godine krećemo s proizvodnjom probiotika od kozjeg mlijeka i s tim ćemo biti jedini u Hrvatskoj“, istaknuo je Sarajlić.

Inače do sada je kroz ova tri kruga natječaja isplaćeno preko 1.2 milijuna kuna poljoprivrednicima s područja naše županije. Osim toga iz županijskog proračuna izdvojeno je dodatnih 50 tisuća kuna za sufinanciranja znanstvenih projekata, 10 tisuća kuna za radionice biodinamike i 38 tisuća kuna za razne kongrese, skupove i seminare iz područja poljoprivrede koje su se održavale na području županije.

Poljoprivrednici Šibensko-kninske županije zahvalili su županu Goranu Pauku i pročelnici županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Višnji Marasović na podršci koju im Županija pruža, a koja im uvelike olakšava rad.

 

 

 

 

 

  FOTO GALERIJA: Dodijeljene nove subvencije poljoprivrednicima

  13.11.2019 16:03  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

U Kninu održan javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara

Na današnji Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, u Kninu je održan javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara. Prijedlog zakona izradilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a njime će se zaštiti masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu u kategoriji parka prirode.
22.05.2020, 15:09

Potpisan ugovor o izgradnji cikloturističkog vidikovca Vrelo Cetine

Župan Goran Pauk, vlasnik građevinskog obrta Spahija gradnja g. Ivan Spahija i g. Lino Jajac, nadzor nad izvođenjem radova, potpisali su danas Ugovor o izgradnji Cikloturističkog vidikovca s odmorištem Vrelo Cetine.
21.05.2020, 12:05

Društvu Crvenog križa Šibensko-kninske županije uručena vrijedna donacija

Predstavnici Turske agencije za suradnju i koordinaciju TIKA, isporučili su danas 200 humanitarnih paketa Društvu Crvenog križa Šibensko-kninske županije. Donacija je namijenjena potrebitim građanima naše županije pogođenih krizom prouzročenom koronavirusom. Ukupna vrijednost paketa koji sadrži živežne namirnice iznosi cca. 350 kuna.
19.05.2020, 16:03