Dani regionalnog razvoja i EU fondova u Šibeniku

07.10.2019, 08:58   /   Ispiši članak

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Šibeniku je održana konferencija „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“ s ciljem jačanja razvojnog potencijala svih hrvatskih regija.

Na svečanom otvaranju konferencije brojne sudionike i goste, prigodnim govorom pozdravili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, župan Goran Pauk i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.

Župan je rekao kako je u Šibensko-kninsku županiju iz Europe stiglo oko 1,5 milijardi kuna, a tome svjedoče brojni projekti među kojima i rekonstrukcija četiri tvrđave, vodičke zaobilaznica, nacionalni parkovi Krka i Kornati, poslovna zona Podi, centri AluTech, Trokut, ABC, projekt Aglomeracija, obnova šibenske bolnice, te brojni komunalni projekti od kojih je zasigurno jedan od najvećih projekt aglomeracije koji obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju gotovo 50 kilometara kanalizacijske i 35 kilometara vodovodne mreže, 12 crpnih stanica te postrojenja za pročišćavanje i obradu otpadnih voda.

„Čvrsto vjerujem da je naš napor, napor naših gradova, općina i ustanova u privlačenju sredstava iz EU fondova značajno doprinio cjelokupnom regionalnom i ekonomskom razvoju našeg teritorija ali i zapošljavanju ljudi a čemu svjedoči i činjenica da u proteklih nekoliko godina broj zaposlenih u Šibensko-kninskoj županiji kontinuirano raste“-zaključio je župan Goran Pauk.

Premijer Plenković istaknuo je kako je Hrvatska  2016. godine bila  na 9 posto angažmana ugovorenih projekata, a u međuvremenu smo narasli na čak 70 posto.

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić rekao je kako EU fondovi  mijenjaju Hrvatsku, a ova Vlada  je po tom pitanju napravila veliki iskorak, dok nova nacionalna razvojna strategija do 2030.g. previđa stvaranje poslova dodatne vrijednosti. Ministar je najavio i realizaciju visokog učilišta za administraciju EU fondova, što  će značiti jačanje hrvatskih kapaciteta u provođenju EU projekata.

Ravnomjerni regionalni razvoj jedan je od najvažnijih ciljeva Europske unije koja čak trećinu svoga proračuna izdvaja za razvoj slabije razvijenih regija kroz kohezijsku politiku i EU fondove. Politika ravnomjernog regionalnog razvoja u Republici Hrvatskoj podrazumijeva planiranje, provođenje i koordinaciju aktivnosti regionalne razvojne politike i uspostave cjelovitog sustava programiranja, upravljanja i financiranja regionalnog razvoja.

  FOTO GALERIJA: Dani regionalnog razvoja i EU fondova u Šibeniku

  07.10.2019 13:00  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilić u posjeti Šibensko-kninskoj županiji i gradu Šibeniku

NJ.E. Vasilja Kirilića, izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj primili su danas u Šibeniku župan Goran Pauk i gradonačelnik Šibenika Željko Burić.
prije 17 sata

Uz 25. obljetnicu VRO „Oluja“ odana počast hrvatskim braniteljima

U povodu obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja župan Goran Pauk i njegovi zamjenici Nikola Blažević i Darija Puljić položili su vijence i zapalili svijeće kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj te položili cvijeće i zapalili svijeću kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu.
04.08.2020, 10:35

Župan Pauk primio maturante koji su se svojom izvrsnošću pozicionirali na prvih pet mjesta na listi Državne mature u Republici Hrvatskoj

Sad već bivši maturanti Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik: Marko Miljković, Marija Vuletić, Adrian Jablan, Franka Sunjka i Magdalena Zrnić te maturant Opće gimnazije Lovre Montija Knin Dioklecijan Jakovčević Brečić pozicionirali su se na prvih pet mjesta na listi državne mature u Republici Hrvatskoj. Tim povodom primio ih je župan Goran Pauk u svom uredu kako bi im često na iznimnim rezultatima.
03.08.2020, 13:06