Dani regionalnog razvoja i EU fondova u Šibeniku

07.10.2019, 08:58   /   Ispiši članak

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Šibeniku je održana konferencija „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“ s ciljem jačanja razvojnog potencijala svih hrvatskih regija.

Na svečanom otvaranju konferencije brojne sudionike i goste, prigodnim govorom pozdravili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, župan Goran Pauk i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.

Župan je rekao kako je u Šibensko-kninsku županiju iz Europe stiglo oko 1,5 milijardi kuna, a tome svjedoče brojni projekti među kojima i rekonstrukcija četiri tvrđave, vodičke zaobilaznica, nacionalni parkovi Krka i Kornati, poslovna zona Podi, centri AluTech, Trokut, ABC, projekt Aglomeracija, obnova šibenske bolnice, te brojni komunalni projekti od kojih je zasigurno jedan od najvećih projekt aglomeracije koji obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju gotovo 50 kilometara kanalizacijske i 35 kilometara vodovodne mreže, 12 crpnih stanica te postrojenja za pročišćavanje i obradu otpadnih voda.

„Čvrsto vjerujem da je naš napor, napor naših gradova, općina i ustanova u privlačenju sredstava iz EU fondova značajno doprinio cjelokupnom regionalnom i ekonomskom razvoju našeg teritorija ali i zapošljavanju ljudi a čemu svjedoči i činjenica da u proteklih nekoliko godina broj zaposlenih u Šibensko-kninskoj županiji kontinuirano raste“-zaključio je župan Goran Pauk.

Premijer Plenković istaknuo je kako je Hrvatska  2016. godine bila  na 9 posto angažmana ugovorenih projekata, a u međuvremenu smo narasli na čak 70 posto.

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić rekao je kako EU fondovi  mijenjaju Hrvatsku, a ova Vlada  je po tom pitanju napravila veliki iskorak, dok nova nacionalna razvojna strategija do 2030.g. previđa stvaranje poslova dodatne vrijednosti. Ministar je najavio i realizaciju visokog učilišta za administraciju EU fondova, što  će značiti jačanje hrvatskih kapaciteta u provođenju EU projekata.

Ravnomjerni regionalni razvoj jedan je od najvažnijih ciljeva Europske unije koja čak trećinu svoga proračuna izdvaja za razvoj slabije razvijenih regija kroz kohezijsku politiku i EU fondove. Politika ravnomjernog regionalnog razvoja u Republici Hrvatskoj podrazumijeva planiranje, provođenje i koordinaciju aktivnosti regionalne razvojne politike i uspostave cjelovitog sustava programiranja, upravljanja i financiranja regionalnog razvoja.

  FOTO GALERIJA: Dani regionalnog razvoja i EU fondova u Šibeniku

  07.10.2019 13:00  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Konferencija „Doprinos JLP(R)S demografskoj revitalizaciji Šibensko-kninske i Zadarske županije “

Danas je u dvorani Studentskog doma „fra Lujo Marun“ u Kninu održana treća po redu Konferencija na temu demografske revitalizacije i doprinosa JLP(R)S-a, koja je obuhvatila područje Šibensko-kninske i Zadarske županije izlažući demografske izazove s kojima se ova područja suočavaju, kao i moguća rješenja i primjere dobre prakse.
prije 8 sata

Župan Goran Pauk ponovo imenovan za člana Odbora regija EU

Vlada RH imenovala je članove i zamjenike članova u Odbor regija Europske unije u mandatnom razdoblju 2020.-2025., sukladno Odluci o postupku imenovanja članova i zamjenika članova u Odbor regija Europske unije.
prije 12 sata

Potpisan Sporazum o sufinanciranju Sanacijskog programa lagune na području „Bare“ u gradu Kninu

Sporazum o sufinanciranju Sanacijskog programa s prijedlogom mjera za otklanjanje štete u okolišu-laguna na području „Bare“ u gradu Kninu potpisali su danas u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik župana Nikola Blažević, gradonačelnik Knina Marko Jelić i član Uprave DIV Grupe Darko Pappo.
12.12.2019, 18:45