Dani regionalnog razvoja i EU fondova u Šibeniku

07.10.2019, 08:58   /   Ispiši članak

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Šibeniku je održana konferencija „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“ s ciljem jačanja razvojnog potencijala svih hrvatskih regija.

Na svečanom otvaranju konferencije brojne sudionike i goste, prigodnim govorom pozdravili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, župan Goran Pauk i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.

Župan je rekao kako je u Šibensko-kninsku županiju iz Europe stiglo oko 1,5 milijardi kuna, a tome svjedoče brojni projekti među kojima i rekonstrukcija četiri tvrđave, vodičke zaobilaznica, nacionalni parkovi Krka i Kornati, poslovna zona Podi, centri AluTech, Trokut, ABC, projekt Aglomeracija, obnova šibenske bolnice, te brojni komunalni projekti od kojih je zasigurno jedan od najvećih projekt aglomeracije koji obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju gotovo 50 kilometara kanalizacijske i 35 kilometara vodovodne mreže, 12 crpnih stanica te postrojenja za pročišćavanje i obradu otpadnih voda.

„Čvrsto vjerujem da je naš napor, napor naših gradova, općina i ustanova u privlačenju sredstava iz EU fondova značajno doprinio cjelokupnom regionalnom i ekonomskom razvoju našeg teritorija ali i zapošljavanju ljudi a čemu svjedoči i činjenica da u proteklih nekoliko godina broj zaposlenih u Šibensko-kninskoj županiji kontinuirano raste“-zaključio je župan Goran Pauk.

Premijer Plenković istaknuo je kako je Hrvatska  2016. godine bila  na 9 posto angažmana ugovorenih projekata, a u međuvremenu smo narasli na čak 70 posto.

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić rekao je kako EU fondovi  mijenjaju Hrvatsku, a ova Vlada  je po tom pitanju napravila veliki iskorak, dok nova nacionalna razvojna strategija do 2030.g. previđa stvaranje poslova dodatne vrijednosti. Ministar je najavio i realizaciju visokog učilišta za administraciju EU fondova, što  će značiti jačanje hrvatskih kapaciteta u provođenju EU projekata.

Ravnomjerni regionalni razvoj jedan je od najvažnijih ciljeva Europske unije koja čak trećinu svoga proračuna izdvaja za razvoj slabije razvijenih regija kroz kohezijsku politiku i EU fondove. Politika ravnomjernog regionalnog razvoja u Republici Hrvatskoj podrazumijeva planiranje, provođenje i koordinaciju aktivnosti regionalne razvojne politike i uspostave cjelovitog sustava programiranja, upravljanja i financiranja regionalnog razvoja.

  FOTO GALERIJA: Dani regionalnog razvoja i EU fondova u Šibeniku

  07.10.2019 13:00  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

U Kninu otvoreno reciklažno dvorište

Danas je gradonačelnik Knina, Marko Jelić otvorio reciklažno dvorište vrijedno cca 2,8 milijuna kuna, sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda Europske unije. Otvorenju reciklažnog dvorišta nazočio je župan Goran Pauk sa svojim suradnicima.
prije 12 sata

U Kninu održan radni sastanak na temu stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar održao je danas u Kninu radni sastanak na temu stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima Šibensko-kninske županije.
18.10.2019, 16:36

Kroz Erasmus+ projekt splitski učenici obrađivat će tvrđavu sv. Nikole i katedralu sv. Jakova

Zamjenik župana Nikola Blažević jučer je u Muzeju grada Šibenika pozdravio učenike i nastavnike Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita koji su u sklopu Erasmus+ projekta posjetili Šibenik.
18.10.2019, 09:02