7. forum hrvatskih i poljskih regija: "Kohezijski fondovi moraju prepoznavati specifičnosti regija"

29.03.2018, 14:15   /   Ispiši članak

Ususret 7. Forumu hrvatskih i poljskih regija koji će se održati od 11. do 13. travnja u Poreču, o važnosti regionalne suradnje govore Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i Olgierd Geblewicz, predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske

1. Spremaju li se poljske i hrvatske regije na novu financijsku perspektivu koja slijedi nakon 2020. godine? Znamo da su poljska vojvodstva povukla preko 82 milijarde europskog novca u okviru Europske kohezijske politike.

Pauk: Ravnomjeran regionalni razvoj cilj je koji smo davno zacrtali i uz pomoć regionalnih razvojnih agencija, odnosno regionalnih koordinatora, polako ostvarujemo. Njihova je zadaća povećanje apsorpcije sredstava iz EU fondova, s naglaskom na poboljšanje suradnje i učinkovite pripreme projekata na regionalnoj razini. Osim toga, inicijativa za uključivanjem županija u pregovaračke procese s Europskom komisijom urodila je plodom i Vlada Republike Hrvatske nas je prepoznala kao partnere u programiranju operativnih programa. Sudjelujemo u Radnoj skupini pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU u pripremi operativnih programa za sljedeću financijsku perspektivu, a odgovorno tvrdim da nitko osim nas koji radimo „na terenu“ ne poznaje stvarne potrebe naših ljudi.

Geblewicz: Cilj kohezijske politike je uklanjanje gospodarskih, društvenih i teritorijalnih razlika diljem Europe. Upravo kroz ideju zajedničkog tržišta težimo postizanju konkurentnosti Europske unije na globalnoj razini i sukladno tome sredstva EU treba koristiti za razvoj i jačanje regija. Najvažnije je da kohezijska politika prepoznaje specifičnosti regija kojima je novac namijenjen i da jača teritorijalnu dimenziju tako povećavajući učinkovitost intervencije. Kroz dvije financijske omotnice u Poljskoj je najviše uloženo u istraživanja, inovativno poduzetništvo, transport, obnovljive izvore energije i zaštitu okoliša i u tome smjeru ćemo nastaviti.

2. Kako bi se trebali definirati strateški ciljevi razvoja regija?

Pauk: Na sličan način kao što je to učinjeno u Poljskoj, a to je prvenstveno prepoznavanje važnosti koju lokalna i regionalna samouprava imaju u razvoju zemlje i njihovo uključivanje u planiranje natječaja i operativnih programa. Kohezijska politika je za nas najvažnija europska politika jer njene tri okosnice – konvergentnost, konkurentnost i zapošljavanje te europska teritorijalna suradnja vode smanjivanju razlika između regija i stvaranju konkurentnog europskog gospodarstva.

Geblewicz: Ciljevi razvoja regija u priči s EU fondovima trebaju biti usko povezani s europskim, nacionalnim i regionalnim strateškim dokumentima koji su međusobno konzistentni i čine zajedničku viziju. Najvažnije je da strateški ciljevi razvoja regija osiguravaju održiv i prilagodljiv investicijski okvir koji dugoročno podržava razvoj bez gubljenja teritorijalne dimenzije jer ona vodi tematski integriranom i prostorno usmjerenom korištenju EU novca. Osim toga, ona omogućava primjenu načela supsidijarnosti i smanjivanja udaljenosti između Europske unije i njenih građana.

3. Predstavnici hrvatskih i poljskih regija po sedmi će se puta susresti u travnju u Poreču. Zašto je ovaj Forum važan?

Pauk: Naša suradnja s Poljskom traje već niz godina u raznim segmentima, zbog čega ju s ponosom njegujemo i razvijamo u pravo prijateljstvo. Na jednom od susreta rekli su nam da su nas, kada smo ušli u EU, gledali poput malog brata kojeg treba držati za ruku i voditi, no da se sada situacija mijenja. Svjesni smo poteškoća s kojima smo se susretali od ulaska u EU, ali možemo i želimo iskoristiti ovu priliku da utječemo na kohezijsku politiku u financijskoj perspektivi nakon 2020. godine. Upravo zbog toga susrete s Poljacima željno čekamo kako bi učili na primjerima dobre prakse, svjesni toga da se modeli ne mogu preslikati iz države na državu, ali tražeći inspiraciju za neke nove, naše modele. Razgovarat ćemo o strateškom planiranju razvoja regija do 2030. godine, razvijanju ruralnih krajeva, investicijama, ali i obrazovanju i kulturu u regijama.

Geblewicz: Razmjena iskustava, dobrih praksi i novih europskih politika svakako je dobra za obje strane, a Forum nam svake godine donosi nove prilike da učimo jedni od drugih. I vojvodstva i županije se susreću s različitim izazovima, ali teže istom cilju, a to je regionalni razvoj.

  FOTO GALERIJA: 7. forum hrvatskih i poljskih regija: "Kohezijski fondovi moraju prepoznavati specifičnosti regija"

  29.03.2018 14:18  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Komemoracijom kod Spomenika braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu i polaganjem vijenaca duž crte bojišnice završilo obilježavanje 27. obljetnice Spomendana Rujanskog rata

U povodu obilježavanja 27. obljetnice Spomendana Rujanskog rata kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Šibeniku održana je komemoracija na kojoj je pročitano 269 imena poginulih, nestalih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja, položeno cvijeće i zapaljene svijeće.
prije 6 sata

Šibensko-kninska županija od države na korištenje dobila otočić Školjić u kanalu sv. Ante

U travnju ove godine župan Goran Pauk i ministar državne imovine Goran Marić potpisali su ugovor o dodjeli na korištenje bivše vojne nekretnine Minerska Šibensko-kninskoj županiji, a početkom ovoga tjedna potpisan je i dodatak tom ugovoru kojim Šibensko-kninska županija na korištenje dobiva i otočić Školjić za uređenje kojega već postoji spreman idejni projekt.
20.09.2018, 14:35

Sjećanje na 17. rujna 1991. godine

U sklopu obilježavanja 27. obljetnice Spomendana Rujanskog rata, župan Goran Pauk, njegovi zamjenici Darija Puljić i Nikola Blažević te predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić, položili su vijenac i zapalili svijeće kod kapelice Marinku Kardumu na šibenskom mostu.
17.09.2018, 14:18