18. HBOR-ova konferencija o poticanju izvoza

15.11.2019, 13:00   /   Ispiši članak

Danas je u Konvencijskom centru Šibenik otvorena 18. HBOR-ova konferencija o poticanju izvoza.

Prigodnim riječima sudionike konferencije pozdravili su župan Goran Pauk, predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko, te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić.

„Cijenim HBOR-ov napor u osiguravanju potpora hrvatskom izvozu kroz dugi niz godina, a posebno u segmentu kreditiranja i izdavanja garancija. Poticanjem i jačanjem izvoza jača se i ukupna konkurentnost zemlje. Izvozna poduzeća ulažu preko 70 % sredstava od ukupno uloženih sredstava u razvoj i pokretač su razvoja Republike Hrvatske.” – kazao je župan Goran Pauk i dodao kako je trend rasta izvoza zabilježen i u Šibensko-kninskoj županiji gdje je u 2018. godini u odnosu na prethodnu godinu izvoz povećan za 43,8 %.

Cilj konferencije je poticanje i jačanje izvoza te poboljšanje postignuća na međunarodnom tržištu, a svake godine na konferenciji sudjeluju predstavnici Vlade RH, vodeći predstavnici hrvatskih izvoznika, banaka, izvozno-kreditnih agencija, te međunarodnih financijskih institucija.

Naglasak ovogodišnje konferencije bit će na raspravi o utjecaju uvođenja eura na izvoz i izvoznike. Na ovom panelu, uz predstavnike Hrvatske narodne banke i Vlade Republike Hrvatske, s ciljem razmjene iskustava sudjelovat će i predstavnici izvoznih banaka iz Europske unije, a predstavljena će biti i očekivanja izvoznika.

Uvođenje eura jedan je od strateških ciljeva Vlade Republike Hrvatske. Ta se tema posebno medijski ponovno aktualizirala nakon prihvaćanja pisma namjere o ulasku Republike Hrvatske u Europski tečajni mehanizam.  Poduzetnici su ti koji bi najsnažnije trebali osjetiti pozitivan efekt od uvođenja eura, i to kroz smanjenje troškova poslovanje. Republika Hrvatska jasno je trasirala put ulaska u euro zonu, pa uvođenje eura prema najavama možemo očekivati najranije oko 2023. godine.

Tijekom konferencije razgovarat će se i o važnosti povezivanja znanosti i gospodarstva, te brendiranja zemlje.

 

  FOTO GALERIJA: 18. HBOR-ova konferencija o poticanju izvoza

  15.11.2019 13:02  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

U Kninu održan javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara

Na današnji Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, u Kninu je održan javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara. Prijedlog zakona izradilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a njime će se zaštiti masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu u kategoriji parka prirode.
22.05.2020, 15:09

Potpisan ugovor o izgradnji cikloturističkog vidikovca Vrelo Cetine

Župan Goran Pauk, vlasnik građevinskog obrta Spahija gradnja g. Ivan Spahija i g. Lino Jajac, nadzor nad izvođenjem radova, potpisali su danas Ugovor o izgradnji Cikloturističkog vidikovca s odmorištem Vrelo Cetine.
21.05.2020, 12:05

Društvu Crvenog križa Šibensko-kninske županije uručena vrijedna donacija

Predstavnici Turske agencije za suradnju i koordinaciju TIKA, isporučili su danas 200 humanitarnih paketa Društvu Crvenog križa Šibensko-kninske županije. Donacija je namijenjena potrebitim građanima naše županije pogođenih krizom prouzročenom koronavirusom. Ukupna vrijednost paketa koji sadrži živežne namirnice iznosi cca. 350 kuna.
19.05.2020, 16:03