18. HBOR-ova konferencija o poticanju izvoza

15.11.2019, 13:00   /   Ispiši članak

Danas je u Konvencijskom centru Šibenik otvorena 18. HBOR-ova konferencija o poticanju izvoza.

Prigodnim riječima sudionike konferencije pozdravili su župan Goran Pauk, predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko, te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić.

„Cijenim HBOR-ov napor u osiguravanju potpora hrvatskom izvozu kroz dugi niz godina, a posebno u segmentu kreditiranja i izdavanja garancija. Poticanjem i jačanjem izvoza jača se i ukupna konkurentnost zemlje. Izvozna poduzeća ulažu preko 70 % sredstava od ukupno uloženih sredstava u razvoj i pokretač su razvoja Republike Hrvatske.” – kazao je župan Goran Pauk i dodao kako je trend rasta izvoza zabilježen i u Šibensko-kninskoj županiji gdje je u 2018. godini u odnosu na prethodnu godinu izvoz povećan za 43,8 %.

Cilj konferencije je poticanje i jačanje izvoza te poboljšanje postignuća na međunarodnom tržištu, a svake godine na konferenciji sudjeluju predstavnici Vlade RH, vodeći predstavnici hrvatskih izvoznika, banaka, izvozno-kreditnih agencija, te međunarodnih financijskih institucija.

Naglasak ovogodišnje konferencije bit će na raspravi o utjecaju uvođenja eura na izvoz i izvoznike. Na ovom panelu, uz predstavnike Hrvatske narodne banke i Vlade Republike Hrvatske, s ciljem razmjene iskustava sudjelovat će i predstavnici izvoznih banaka iz Europske unije, a predstavljena će biti i očekivanja izvoznika.

Uvođenje eura jedan je od strateških ciljeva Vlade Republike Hrvatske. Ta se tema posebno medijski ponovno aktualizirala nakon prihvaćanja pisma namjere o ulasku Republike Hrvatske u Europski tečajni mehanizam.  Poduzetnici su ti koji bi najsnažnije trebali osjetiti pozitivan efekt od uvođenja eura, i to kroz smanjenje troškova poslovanje. Republika Hrvatska jasno je trasirala put ulaska u euro zonu, pa uvođenje eura prema najavama možemo očekivati najranije oko 2023. godine.

Tijekom konferencije razgovarat će se i o važnosti povezivanja znanosti i gospodarstva, te brendiranja zemlje.

 

  FOTO GALERIJA: 18. HBOR-ova konferencija o poticanju izvoza

  15.11.2019 13:02  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Potpisan Sporazum o sufinanciranju Sanacijskog programa lagune na području „Bare“ u gradu Kninu

Sporazum o sufinanciranju Sanacijskog programa s prijedlogom mjera za otklanjanje štete u okolišu-laguna na području „Bare“ u gradu Kninu potpisali su danas u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik župana Nikola Blažević, gradonačelnik Knina Marko Jelić i član Uprave DIV Grupe Darko Pappo.
prije 11 sata

Usvojen Proračun Šibensko-kninske županije za 2020. godinu

Danas je u prostorijama Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u Šibeniku, održana 15. sjednica Županijske skupštine na kojoj su vijećnici usvojili svih 18. točaka dnevnog reda.
prije 16 sata

Završna konferencija projekta „Turistička valorizacija Tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante“

Na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca 2019., u Interpretacijskom centru Civitas Sacra u Šibeniku održana je završna konferencija projekta "Turistička valorizacija Tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante". Rezultate projekta predstavili su župan Goran Pauk, ravnateljica JU Priroda Šibensko – kninske županije, mr.sc. Anita Babačić Ajduk, glavna projektantica Hrvatskog restauratorskog zavoda, Ana Škevin Mikulandra i dr.sc. Renata Tomljenović, znanstvena suradnica Instituta za turizam iz Zagreba.
06.12.2019, 14:29