10. međunarodna konferencija i izložba o naftno-plinskom gospodarstvu i primarnoj energiji

03.10.2019, 08:55   /   Ispiši članak

Zamjenik župana Nikola Blažević, jučer je u Amadria parku u Solarisu prisustvovao otvaranju 10. međunarodne konferencije i izložbe o naftno-plinskom gospodarstvu i primarnoj energiji koja je posvećena tehnološkim dostignućima u području istraživanja, proizvodnje, transporta i opskrbe energentima.

„Održivi gospodarski razvoj nije moguć bez racionalnog korištenja primarne energije. Racionalna potrošnja energije ne samo da daje značajan doprinos zaštiti okoliša i smanjenju emisija štetnih plinova u okoliš već rezultira smanjivanju troškova za energiju, povećanju rasta gospodarstva i životnog standarda te izbjegavanje kriznih situacija u opskrbi potrošača energijom. Upravo stoga smo i mi u Šibensko-kninskoj županiji usmjereni na sustavno gospodarenje energijom, primjenu energetski efikasnih tehnologija i obnovljivih izvora energije. Okrenuli smo se korištenju prirodnog plina čime je smanjena energetska ovisnost o električnoj energiji i emisija CO2“, kazao je Nikola Blažević i naglasio kako se kod deset najvećih korisnika plina u našoj županiji kroz pet godina smanjila emisija CO2 za 19368 tona, što je značajan doprinos i zdravlju i očuvanju okoliša.

U tematskom dijelu stručnog skupa raspravljalo se o razvoju novih tehnologija proizvodnje energije iz konvencionalnih, nekonvencionalnih te obnovljivih izvora energije, uvažavajući prirodne resurse i strateški razvoj Republike Hrvatske  po ovoj temi.

Poseban je naglasak bio na prirodnom plinu kao jednom od ključnih energenata u energetskoj tranziciji RH. U radu Konferencije sudjeluje 300-ak stručnjaka iz obrazovnih ustanova, institucija, trgovačkih društava, kompanija i udruga. Cilj skupa je ukazati na potencijale Hrvatske za otkrivanje novih zaliha nafte i plina te nužnosti ulaganja u istraživanja na prostoru Dinarida i Jadrana. Poseban naglasak stavlja se na zadržavanje visokog stupnja zaštite okoliša u naftno-plinskom gospodarstvu i uopće energetici.

Hrvatska udruga naftnih inženjera i geologa organizira konferenciju i izložbu s tradicijom djelovanja više od 5 desetljeća.

Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo energetike i zaštite okoliša, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Hrvatska gospodarska komora.

  FOTO GALERIJA: 10. međunarodna konferencija i izložba o naftno-plinskom gospodarstvu i primarnoj energiji

  03.10.2019 08:58  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Učenici su odabrali svojeg predsjednika/cu: Pogledajte kako su glasali mladi

U jeku predsjedničkih izbora otvorila su se brojna pitanja o samoj demokratskoj proceduri izbora predsjednika države – kako su kandidati predstavili svoje programe, jesu li skupili dovoljno potpisa, kako komuniciraju sa svojim biračima te koliko će građana uopće izaći na izbore. Kroz sva ova pitanja prolaze i učenici hrvatskih škola svake godine kada biraju predsjednika razreda ili predstavnika u vijeće učenika. Njihovi izbori su građanski odgoj u praksi, a kakva je demokracija u razredima diljem Hrvatske provjerio je u prosincu portal srednja.hr kroz anketno istraživanje sa 301 školom u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija.
07.01.2020, 11:56

Župan posjetio prvorođenu bebu u Šibensko-kninskoj županiji

Župan Goran Pauk, u društvu zamjenice Anje Šimpraga, gradonačelnika Grada Knina Marka Jelića te njegovog zamjenika Željka Džepine, posjetio je danas prvorođenu bebu u Šibensko-kninskoj županiji, malenog Luku Jurića Šimunovića i njegovu majku Jelenu.
02.01.2020, 13:51

Ministar uprave Ivan Malenica obišao djelatnike Šibensko-kninske županije

U povodu preuzimanja poslova Ureda državne uprave, Ministar uprave Ivan Malenica, u društvu šibensko-kninskog župana Gorana Pauka i bivše predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji Edite Grubišić, obišao je danas zaposlenike dojučerašnjeg Ureda državne uprave koji su od Nove godine djelatnici Šibensko-kninske županije.
02.01.2020, 11:56