10. međunarodna konferencija i izložba o naftno-plinskom gospodarstvu i primarnoj energiji

03.10.2019, 08:55   /   Ispiši članak

Zamjenik župana Nikola Blažević, jučer je u Amadria parku u Solarisu prisustvovao otvaranju 10. međunarodne konferencije i izložbe o naftno-plinskom gospodarstvu i primarnoj energiji koja je posvećena tehnološkim dostignućima u području istraživanja, proizvodnje, transporta i opskrbe energentima.

„Održivi gospodarski razvoj nije moguć bez racionalnog korištenja primarne energije. Racionalna potrošnja energije ne samo da daje značajan doprinos zaštiti okoliša i smanjenju emisija štetnih plinova u okoliš već rezultira smanjivanju troškova za energiju, povećanju rasta gospodarstva i životnog standarda te izbjegavanje kriznih situacija u opskrbi potrošača energijom. Upravo stoga smo i mi u Šibensko-kninskoj županiji usmjereni na sustavno gospodarenje energijom, primjenu energetski efikasnih tehnologija i obnovljivih izvora energije. Okrenuli smo se korištenju prirodnog plina čime je smanjena energetska ovisnost o električnoj energiji i emisija CO2“, kazao je Nikola Blažević i naglasio kako se kod deset najvećih korisnika plina u našoj županiji kroz pet godina smanjila emisija CO2 za 19368 tona, što je značajan doprinos i zdravlju i očuvanju okoliša.

U tematskom dijelu stručnog skupa raspravljalo se o razvoju novih tehnologija proizvodnje energije iz konvencionalnih, nekonvencionalnih te obnovljivih izvora energije, uvažavajući prirodne resurse i strateški razvoj Republike Hrvatske  po ovoj temi.

Poseban je naglasak bio na prirodnom plinu kao jednom od ključnih energenata u energetskoj tranziciji RH. U radu Konferencije sudjeluje 300-ak stručnjaka iz obrazovnih ustanova, institucija, trgovačkih društava, kompanija i udruga. Cilj skupa je ukazati na potencijale Hrvatske za otkrivanje novih zaliha nafte i plina te nužnosti ulaganja u istraživanja na prostoru Dinarida i Jadrana. Poseban naglasak stavlja se na zadržavanje visokog stupnja zaštite okoliša u naftno-plinskom gospodarstvu i uopće energetici.

Hrvatska udruga naftnih inženjera i geologa organizira konferenciju i izložbu s tradicijom djelovanja više od 5 desetljeća.

Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo energetike i zaštite okoliša, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Hrvatska gospodarska komora.

  FOTO GALERIJA: 10. međunarodna konferencija i izložba o naftno-plinskom gospodarstvu i primarnoj energiji

  03.10.2019 08:58  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

U Kninu otvoreno reciklažno dvorište

Danas je gradonačelnik Knina, Marko Jelić otvorio reciklažno dvorište vrijedno cca 2,8 milijuna kuna, sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda Europske unije. Otvorenju reciklažnog dvorišta nazočio je župan Goran Pauk sa svojim suradnicima.
prije 12 sata

U Kninu održan radni sastanak na temu stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar održao je danas u Kninu radni sastanak na temu stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima Šibensko-kninske županije.
18.10.2019, 16:36

Kroz Erasmus+ projekt splitski učenici obrađivat će tvrđavu sv. Nikole i katedralu sv. Jakova

Zamjenik župana Nikola Blažević jučer je u Muzeju grada Šibenika pozdravio učenike i nastavnike Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita koji su u sklopu Erasmus+ projekta posjetili Šibenik.
18.10.2019, 09:02