Župan i lovoovlaštenici potpisali ugovore o financijskoj potpori razvoja lovstva

28.01.2020, 12:55   /   Ispiši članak

Župan Goran Pauk danas je s lovoovlaštenicima zajedničkih/državnih lovišta na području Šibensko-kninske županije potpisao Ugovore o dodjeli subvencija za razvoj i unapređenje lovstva. Devetnaest Ugovora o financijskoj potpori projektima u području razvoja i unapređenja lovstva potpisano je prema županovoj Odluci o rasporedu sredstava za razvoj i unapređenje lovstva, a za njih je u proračunu Šibensko-kninske županije osiguran ukupan iznos od 244.600,00 kn.

Sredstva su namijenjena sufinanciranju troškova obnove matičnog fonda divljači, zaštitu usjeva i nasada od divljači, uređenje i održavanje putova, prosjeka i lovačkih staza, opremanje i uređenje lovišta: izgradnja novih i sanacija postojećih lovnotehničkih i lovnogospodarskih objekata, suzbijanje krivolova, lovočuvarski ispit, polaganje lovačkog ispita za mlade lovce i dr.

„Sufinanciranje se temelji na županijskom Programu razvoja lovstva na području Šibensko-kninske županije, a  do sada je uloženo gotovo 5 milijuna kuna u projekte gospodarenja lovištima i divljači, te promidžbu, istraživanje i informiranje.“, kazao je župan Goran Pauk.

Jedan od glavnih kriterija za dodjelu sredstava bilo je smanjenje brojnog stanja divlje svinje zbog afričke svinjske kuge – ASK, bolesti prisutne u neposrednom okruženju Republike Hrvatske koja je došla i do hrvatskih granica.

Afrička svinjska kuga (ASK) je vrlo zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja za koju nema učinkovitog cjepiva i lijeka, te nema drugog načina iskorjenjivanja osim usmrćivanja zaražene populacije svinja.

„Zbog prevencije razornih ekonomskih posljedica koje ova bolest može prouzročiti u sektoru svinjogojstva, ali i prerađivačkoj industriji i svim pratećim djelatnostima, kao i daljnjeg razvoja lovnog gospodarstva na području županije, inzistiramo na provedbi Naredbe i provođenju biosigurnosnih mjera u lovištima.

S tim su ciljem lovcima dodijeljeni dezinficijensi, korita za transport divljači, kao i plastične vreće za manipulaciju s divljači, a sukladno važećem Zakonu o lovstvu župan je donio  i Mjere za sprječavanje šteta od divljači koje su lovoovlaštenici dužni provoditi i koje također sadrže obvezu provođenja biosigurnosnih mjera.

„Naša je županija prva koja se na ovaj način suočila s problemom svinjske kuge. S ovakvim i sličnim problemima suočavamo se iz godine u godinu, a s vremenom će ih vjerojatno biti sve više. Nažalost, svjedoci smo opustošivanja ruralnih krajeva, zbog čega oni postaju plodno tlo za prekomjerno razmnožavanje divljih životinja koje naša lovačka društva drže pod kontrolom. Koristim ovu priliku kako bih zahvalio županu i Šibensko-kninskoj županiji na iznimno kvalitetnoj suradnji koju već godinama ostvarujemo, i zahvaljujući kojoj je to moguće.“, kazao je predsjednik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić.

„Županija, kao davatelj lovozakupa stoji vam na raspolaganju kako za stručnu tako i financijsku potporu te vas pozivam da nam iskažete sve svoje potrebe u tom smislu.“, zaključio je župana Goran Pauk.

 

  FOTO GALERIJA: Župan i lovoovlaštenici potpisali ugovore o financijskoj potpori razvoja lovstva

  28.01.2020 12:59  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Ministar Butković u Šibensko-kninskoj županiji potpisao ugovore ukupne vrijednosti 113 milijuna kuna

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je danas u Šibensko–kninskoj županiji povodom potpisivanja ugovora u svrhu unaprjeđenja prometnih sustava u Gradu Šibeniku te više ugovora u svrhu izgradnje i unaprjeđenja lučkih infrastruktura na području Šibensko-kninske županije.
21.02.2020, 17:12

U Ministarstvu državne imovine održan sastanak na temu revitalizacije otoka Smokvica

U utorak, 18. veljače 2020., u Ministarstvu državne imovine, ministar Mario Banožić održao je radni sastanak sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom, načelnicom Općine Rogoznica Sandrom Jakelić, predstavnicima tvrtke Zelene nekretnine d.o.o., predstavnicima Ministarstva obrane te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.
18.02.2020, 14:51

Održan radni sastanak s ministricom poljoprivrede na temu Luke Peleš u Rogoznici

Ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković, sa suradnicima, boravila je danas u Šibensko-kninskoj županiji gdje je održan radni sastanak na temu „Luka otvorena za javni promet Rogoznica – ribarski dio u uvali Peleš“.
17.02.2020, 15:01