Župan i lovoovlaštenici potpisali ugovore o financijskoj potpori razvoja lovstva

28.01.2020, 12:55   /   Ispiši članak

Župan Goran Pauk danas je s lovoovlaštenicima zajedničkih/državnih lovišta na području Šibensko-kninske županije potpisao Ugovore o dodjeli subvencija za razvoj i unapređenje lovstva. Devetnaest Ugovora o financijskoj potpori projektima u području razvoja i unapređenja lovstva potpisano je prema županovoj Odluci o rasporedu sredstava za razvoj i unapređenje lovstva, a za njih je u proračunu Šibensko-kninske županije osiguran ukupan iznos od 244.600,00 kn.

Sredstva su namijenjena sufinanciranju troškova obnove matičnog fonda divljači, zaštitu usjeva i nasada od divljači, uređenje i održavanje putova, prosjeka i lovačkih staza, opremanje i uređenje lovišta: izgradnja novih i sanacija postojećih lovnotehničkih i lovnogospodarskih objekata, suzbijanje krivolova, lovočuvarski ispit, polaganje lovačkog ispita za mlade lovce i dr.

„Sufinanciranje se temelji na županijskom Programu razvoja lovstva na području Šibensko-kninske županije, a  do sada je uloženo gotovo 5 milijuna kuna u projekte gospodarenja lovištima i divljači, te promidžbu, istraživanje i informiranje.“, kazao je župan Goran Pauk.

Jedan od glavnih kriterija za dodjelu sredstava bilo je smanjenje brojnog stanja divlje svinje zbog afričke svinjske kuge – ASK, bolesti prisutne u neposrednom okruženju Republike Hrvatske koja je došla i do hrvatskih granica.

Afrička svinjska kuga (ASK) je vrlo zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja za koju nema učinkovitog cjepiva i lijeka, te nema drugog načina iskorjenjivanja osim usmrćivanja zaražene populacije svinja.

„Zbog prevencije razornih ekonomskih posljedica koje ova bolest može prouzročiti u sektoru svinjogojstva, ali i prerađivačkoj industriji i svim pratećim djelatnostima, kao i daljnjeg razvoja lovnog gospodarstva na području županije, inzistiramo na provedbi Naredbe i provođenju biosigurnosnih mjera u lovištima.

S tim su ciljem lovcima dodijeljeni dezinficijensi, korita za transport divljači, kao i plastične vreće za manipulaciju s divljači, a sukladno važećem Zakonu o lovstvu župan je donio  i Mjere za sprječavanje šteta od divljači koje su lovoovlaštenici dužni provoditi i koje također sadrže obvezu provođenja biosigurnosnih mjera.

„Naša je županija prva koja se na ovaj način suočila s problemom svinjske kuge. S ovakvim i sličnim problemima suočavamo se iz godine u godinu, a s vremenom će ih vjerojatno biti sve više. Nažalost, svjedoci smo opustošivanja ruralnih krajeva, zbog čega oni postaju plodno tlo za prekomjerno razmnožavanje divljih životinja koje naša lovačka društva drže pod kontrolom. Koristim ovu priliku kako bih zahvalio županu i Šibensko-kninskoj županiji na iznimno kvalitetnoj suradnji koju već godinama ostvarujemo, i zahvaljujući kojoj je to moguće.“, kazao je predsjednik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić.

„Županija, kao davatelj lovozakupa stoji vam na raspolaganju kako za stručnu tako i financijsku potporu te vas pozivam da nam iskažete sve svoje potrebe u tom smislu.“, zaključio je župana Goran Pauk.

 

  FOTO GALERIJA: Župan i lovoovlaštenici potpisali ugovore o financijskoj potpori razvoja lovstva

  28.01.2020 12:59  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilić u posjeti Šibensko-kninskoj županiji i gradu Šibeniku

NJ.E. Vasilja Kirilića, izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj primili su danas u Šibeniku župan Goran Pauk i gradonačelnik Šibenika Željko Burić.
06.08.2020, 15:16

Uz 25. obljetnicu VRO „Oluja“ odana počast hrvatskim braniteljima

U povodu obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja župan Goran Pauk i njegovi zamjenici Nikola Blažević i Darija Puljić položili su vijence i zapalili svijeće kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj te položili cvijeće i zapalili svijeću kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu.
04.08.2020, 10:35

Župan Pauk primio maturante koji su se svojom izvrsnošću pozicionirali na prvih pet mjesta na listi Državne mature u Republici Hrvatskoj

Sad već bivši maturanti Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik: Marko Miljković, Marija Vuletić, Adrian Jablan, Franka Sunjka i Magdalena Zrnić te maturant Opće gimnazije Lovre Montija Knin Dioklecijan Jakovčević Brečić pozicionirali su se na prvih pet mjesta na listi državne mature u Republici Hrvatskoj. Tim povodom primio ih je župan Goran Pauk u svom uredu kako bi im često na iznimnim rezultatima.
03.08.2020, 13:06