Predstavljen projekt energetske obnove OB Šibensko-kninske županije, početak radova za dva tjedna

01.02.2018, 15:23   /   Ispiši članak

Danas je u predavaonici Opće bolnice Šibensko-kninske županije predstavljen projekt energetske obnove skupa bolničkih zgrada. Projekt su prezentirali predstavnici tvrtke Esco Energy d.o.o., potpisnika ugovora o provedbi projekta, a osim ravnateljice Opće bolnice, dr. Sanje Jakelić, predstavljanju je nazočio i župan Goran Pauk sa suradnicima, kao i predstavnici APN-a, Provedbenog tijela Programa energetske obnove zgrada javnog sektora.

Po završetku ovog projekta, poboljšat će se energetska svojstva skupa bolničkih zgrada što podrazumijeva postizanje dokazivih ušteda na troškovima energije, a koje će se postići provođenjem mjera energetske učinkovitosti.

Mjere se sastoje od: izrade projekta povećanja energetske učinkovitosti; energetske obnove zgrada, što uključuje izvođenje svih radova, ugradnju opreme i materijala predviđenih projektom, te sve potrebne radnje koje su nužne za postizanje ušteda; stručni nadzor nad provedbom obnove; izradu energetskog pregleda nakon obnove i izdavanje energetskog certifikata te praćenje i verifikaciju mjera uštede.

Platforma za realizaciju ovog projekta je APN-ov program koji je omogućio da se ugovorenim modelom korisnik rastereti bilo kakve investicijske obveze, a da dobije sve što mu treba. Po sličnom modelu odrađeno je već nekoliko projekata u Republici Hrvatskoj, među kojima i dvije splitske bolnice.

Davor Lučin, predstavnik tvrtke Esco Energy i multidisciplinarnog projektnog tima koji je radio na ovom projektu, predstavio je njegov tehnički dio, a Damir Vuletić, predstavnik Agencije za pravni promet nekretninama,  u svom je dijelu izlaganja pojasnio specifičnosti ovog ugovora.

„Ugovor je sklopljen u okviru Programa energetske obnove zgrada javnog sektora, Ministarstva graditeljstva,  za razdoblje 2014. -2015. Ovim modelom ugovaranja energetske usluge, za javni sektor ne nastaje povećanje proračunskog zaduženja  i to je on o što je ključno- privatna tvrtka ulaže svoja sredstva.  40% sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak novca osigurava Esco Energy, tvrtka  koja svoja ulaganja vraća iz ušteda koje jamči da će se postići u razdoblju od 14 godina nakon završetka projekta.“, objasnio je Vuletić naglasivši kako će do kraja ove godine biti završeni svi postupci započeti kroz ovaj program. „Kad se podvuče crta, imat ćemo oko 250.000 metara kvadratnih površine obnovljenih zgrada u vrijednosti investicija oko 650 milijuna kuna, plus PDV.“. kazao je Vuletić.

Radovi bi trebali započeti za dva tjedna, a cijena energetske usluge s PDV-om je 60.419.027.50 kn. Ukupni troškovi svih ulaganja iznose 50.643.750,00 kn,

Iznos godišnje uštede OB Šibensko-kninske županije garantiran projektom je 2.887.966,25 kn, a iznos uštede koji u periodu od 14 godina Bolnica treba platiti izvoditelju iznosi 40.431.527,50 kn.

  FOTO GALERIJA: Predstavljen projekt energetske obnove OB Šibensko-kninske županije, početak radova za dva tjedna

  01.02.2018 15:32  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Potpisan ugovor o korištenju Minerske za uređenje Posjetiteljskog centra u Kanalu sv. Ante

U prisustvu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, župan Goran Pauk i ministar državne imovine Goran Marić potpisali su ugovor o dodjeli na korištenje bivše vojne nekretnine Minerska Šibensko-kninskoj županiji za potrebe provedbe II. faze Projekta „Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku“.
19.04.2018, 14:33

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila privremeni Ured u Šibensko-kninskoj županiji

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović otvorila je privremeni Ured u Šibensko-kninskoj županiji. Privremeni Ured predsjednice RH otvoren je prigodnom svečanosti na Trgu Pavla Šubića ispred zgrade Županije intoniranjem himne „Lijepa naša domovino“ u izvedbi Šibenskog pjevačkog društva Kolo i svečanim podizanjem predsjedničke zastave, a koju je podigao maturant Gimnazije Antuna Vrančića Srećko Perković.
17.04.2018, 12:54

Potpisan Ugovor o energetskoj obnovi Osnovne škole Kistanje vrijedan više od tri milijuna kuna

Župan Goran Pauk, sa suradnicima, nazočio je danas potpisivanju ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi Osnovne škole Kistanje. Ugovor je s predstavnikom izvođača, Martinom Konjevodom, potpisala ravnateljica škole Sanja Marasović Stručić.
13.04.2018, 14:55