Šibensko-kninski župan Goran Pauk: Revitalizacija Tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante naš je životni projekt

13.06.2019, 17:46   /   Ispiši članak

Novinari ekskluzivno zavirili unutar zidina ponosnog morskog čuvara Šibenika UNESCO-ov biser će biti moguće posjetiti nakon subote

Tvrđava sv. Nikole u Šibeniku, nakon što je dvije godine bila zatvorena zbog radova na sanaciji, bit će svečano otvorena u subotu, 15. lipnja. Uoči svečanog otvorenja, Šibensko-kninski župan Goran Pauk i ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko – kninske županije, Anita Babačić Ajduk organizirali su konferenciju i ekskluzivan obilazak tvrđave za medije. Tako je petnaestak hrvatskih novinara dobilo priliku uz pomoć stručnih vodiča istražiti znamenitost koju je UNESCO zaštitio još 2017. i koja predstavlja jednu od najljepših morskih tvrđava na Mediteranu.

Šibensko – kninski župan Goran Pauk, predstavio je tijek aktivnosti koje su prethodile otvorenju i najavio projekte koji slijede: “Svi smo jako sretni i ponosni što će tvrđava u subotu otvoriti svoja vrata posjetiteljima. Nakon otvorenja šetnice u Kanalu sv. Ante i uvrštenja Tvrđave sv. Nikole na popis zaštićene UNESCO baštine, ovo je još jedan velik korak u revitalizaciji i valorizaciji ovog vrijednog lokaliteta. Sigurni smo da smo na dobrom putu, ali ogroman posao, posao kompletne obnove tek predstoji. Usudim se reći da je ovo naš životni projekt, započeo je prije više od 10 godina a još bar toliko nas čeka kako bi mogli budućim generacijama ostavit dio naše baštine, vrijedan dio povijesti arhitekture kojim će se i oni ponositi, koji je već prepoznat od struke dodjelom UNESCO oznake, a po kojem će grad Šibenik i Šibensko-kninska županija biti prepoznatljivi u cijelom svijetu”.

Desetljeća nekontroliranog posjećivanja ostavila su posljedice. U protekle tri godine u obnovu je uloženo oko 5 milijuna kuna, od čega 4 milijuna kuna iz proračuna Šibensko – kninske županije dok je ostatak financiralo Ministarstvo kulture. Provedeni su radovi na čišćenju objekta, nužnoj sanaciji i sigurnosti posjetitelja. Sanirano je brodsko pristanište i rampa na glavnom ulazu, postavljene sigurnosne ograde, odvezen nagomilani otpad te je omogućen siguran i organiziran pristup lokalitetu.

Ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko – kninske županije, Anita Babačić Ajduk, predstavila je program posjećivanja tvrđave: „Nakon uloženih pet milijuna kuna za sanaciju štete, slijedilo je osmišljavanje sustava organiziranog posjećivanja, što smo dužni prema smjernicama UNESCOa sukladno proglašenju, ali je istovremeno i nužno radi sigurnosti posjetitelja, zaštite spomenika kulture i kvalitete doživljaja. Zato će se ove godine Tvrđavu posjećivati isključivo organiziranim brodskim prijevozom sa šibenske rive. Program posjeta traje dva sata i uključuje atraktivnu brodsku vožnju kroz šibenski kanal i obilazak tvrđave uz pratnju educiranog osoblja i multimedijalni vodič. Ulaznice se mogu kupiti na prodajnom mjestu na šibenskoj rivi i putem interneta. Za poduzetnike u turizmu razvili smo i posebni partnerski program suradnje, a domaćim posjetiteljima omogućit ćemo besplatan posjet u prvim danima rada.“

Nakon konferencije za medije, novinari su obišli tvrđavu u pratnji stručnih vodiča koji su im ispričali priču o nastanku tvrđave, njezinoj jedinstvenoj konstrukciji, nevjerojatnoj vatrenoj moći i životu vojnika u objektu okruženom morem. Doznali smo i da je Tvrđava svetog Nikole bila jedna od lokacija snimanja nedavno završene HBO-ove serije „Game of Thrones“. Tijekom brodske vožnje predstavljene su atrakcije i zaštićene vrijednosti prirodnog fenomena Kanala sv. Ante i vojarne Minerska, domaćoj javnosti poznate po scenama iz filma „Kako je počeo rat na mom otoku“.

Dvosatni program obilaska Tvrđave sv. Nikole uz brodsku vožnju kroz Kanal sv. Ante ispunjen je atraktivnim sadržajima i vizurama. Odvija se u ugodnom ambijentu zaštićenog područja prirode uz veličanstveni pogled na Šibenski zaljev, grad Šibenik i otvoreno more. Otvorenjem Tvrđave sv. Nikole grad Šibenik, jedini hrvatski grad s dva UNESCO spomenika, dobio je još jednu vrhunsku turističku atrakciju koja će već ove sezone izazvati velik interes turista.

  FOTO GALERIJA: Šibensko-kninski župan Goran Pauk: Revitalizacija Tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante naš je životni projekt

  13.06.2019 17:48  

  Ključne riječi:  

 Pogledajte još vijesti:

Sjećanje na 17. rujna 1991.

Župan Goran Pauk u sklopu obilježavanja 28. obljetnice Spomendana Rujanskog rata, u ime Šibensko-kninske županije, zapalio je svijeću kod kapelice na šibenskom mostu u spomen na Marinka Karduma, mladog pripadnik specijalne policije koji je bio prva žrtva obrane Šibenika, a poginuo je na današnji dan 1991. godine.
17.09.2019, 12:30

U Muzeju grada Šibenika održana završna konferencija projekta Hercultour

Danas se u Muzeju grada Šibenika održala završna konferencija projekta HERCULTOUR - strateškog projekta vrijednog 1,17 milijuna eura koji se financira putem Standard + poziva na dostavu projektnih prijedloga u sklopu INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020.
16.09.2019, 15:07

Župan Goran Pauk sudjeluje na 8. forumu poljskih i hrvatskih regija

Župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk sudjeluje na osmom susretu poljskih i hrvatskih regija koji se održava od 12. do 14. rujna u gradu Zielona Góra u Lubuškom vojvodstvu.
13.09.2019, 13:28