Šibensko-kninska županija ovogodišnji je domaćin trećih „Dana Hrvatskog pršuta“

18.04.2017, 13:18   /   Ispiši članak

Danas je održana konferencija povodom nadolazećih „Dana Hrvatskog pršuta“ koji se održavaju 21. i 22. travnja u hotelu D-Resort u Šibeniku. Program i ciljeve stručnog i poslovnog skupa predstavili su Goran Pauk, župan Šibensko – kninske županije, Darko Markotić, predsjednik Klastera Hrvatskog pršuta, te dr. Željko Pilić, certificirani proizvođač Drniškog pršuta. O programu i atrakcijama koje očekuju posjetitelje, govorio je Krešimir Grubić, član organizacijskog odbora manifestacije.

Župan Goran Pauk nastupio je u ulozi domaćina ovogodišnjeg susreta: „Ponosni smo što je naša županija kolijevka Drniškog pršuta, jednog od prvih hrvatskih brendova zaštićenih na EU tržištu. Pršut je simbol naše tradicije i načina života. Istovremeno, predstavlja i iznimni gospodarski potencijal, naročito u turizmu. Plasmanom naših poljoprivrednih proizvoda kroz turizam možemo osigurati ravnomjerni gospodarski razvoj i zapošljavanje u najosjetljivijim ruralnim područjima. Zato s ponosom podupiremo ovu manifestaciju, kao i brojne aktivnosti usmjerene unapređenju prerađivačke industrije i ruralnog razvoja.“

„U Hrvatskoj se proizvede oko 250 – 300 tisuća pršuta godišnje, a na tržištu – posebno u turističkom sektoru - postoji potražnja za još barem 500 tisuća komada. Odavno smo shvatili da moramo prestati brojiti samo noćenja i dolaske. Tih gotovo milijun ljudi koji godišnje posjeti našu županiju negdje mora jesti. Od turizma možemo živjeti samo ako im uspješno ponudimo domaći proizvod. Zahvaljujući sve boljoj organizaciji i sve boljoj kvaliteti proizvoda, certifikaciji i standardizaciji proizvodnje, Drniški pršut nam je trenutno najbolji tržišni adut i kao takav, na listi je prioriteta u razvojnim planovima Šibensko-kninske županije,“- dodao je župan.

Predsjednik Klastera Hrvatskog pršuta, Darko Markotić naglasio je gospodarski potencijal pršutarske proizvodnje i uloge koju igraju procesi certifikacije i zaštite robnih marki: „Trenutno se u Hrvatskoj proizvodi 350 tisuća pršuta godišnje ukupne tržišne vrijednosti nešto manje od dvjesto milijuna kuna, a potražnja je u stalnom porastu. Istovremeno se uvozi gotovo dvostruko veća količina. Cilj Klastera je da kroz edukaciju, udruživanje, promociju i organizaciju stručnih i poslovnih skupova ojačamo domaću proizvodnju i dostignemo proizvodnju od  milijun pršuta godišnje. Preduvjet tako ozbiljnog iskoraka je certifikacija proizvodnje i zaštita robnih marki, bez kojih je nemoguće uspostaviti odnose s ozbiljnim trgovačkim lancima, hotelskim kućama i izvoznicima.“

Dr. Željko Pilić, proizvođač Drniškog pršuta, naglasio je ulogu turizma kao kanala prodaje pršuta, ali i promjena koje su nastupile zaštitom brenda Drniškog pršuta: „Turizam je izvrstan kanal prodaje. Većinu proizvoda konzumiraju strani turisti, pa možemo slobodno govoriti o izvozu. Godinama je na tržištu vladao nered, različiti uvozni proizvodi, pa čak i šunke i špalete u trgovinama su se sasvim legalno deklarirale kao „Drniški pršut“ što nam je stvaralo nelojalnu konkurenciju. Danas se točno zna koji proizvod i pod kojim uvjetima se smije nazivati „Drniškim pršutom“. Ima i danas plagijata, ali njih se može lako prijaviti nadležnim inspekcijama, pa je situacija ipak dosta bolja.“

Manifestacija je otvorena za javnost, a okuplja certificirane proizvođače Dalmatinskog, Drniškog, Krčkog i Istarskog pršuta, prvih hrvatskih prehrambenih brendova zaštićenih na EU tržištu.  Organizator je Klaster Hrvatskog pršuta, udruga tridesetak proizvođača koji zajedno čine preko 90 posto ukupne pršutarske proizvodnje. Održava se uz potporu Šibensko – kninske županije i Turističke zajednice Grada Šibenika, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatske gospodarske komore. 

  FOTO GALERIJA: Šibensko-kninska županija ovogodišnji je domaćin trećih „Dana Hrvatskog pršuta“

  18.04.2017 13:21  

  Ključne riječi:   župan Goran Pauk / D-Resort Šibenik / Dani Hrvatskog pršuta

 Pogledajte još vijesti:

Sastanak hrvatskog izaslanstva s tajnikom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Europe

Uoči drugog dana plenarnog zasjedanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Europe koje se do petka održava u Strasbourgu, hrvatsko izaslanstvo je održalo sastanak s glavnim tajnikom Kongresa Andreasom Kieferom.
20.10.2017, 08:21

Župan Pauk na 33. plenarnoj sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Europe

Uvodnim obraćanjem predsjednice Gudrun Mosler-Törnström u Strasbourgu je započelo 33. zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. „Prije godinu dana kada sam odabrana za predsjednicu, posebno sam istaknula važnost konstantne borbe za temeljne vrijednosti Kongresa – vladavinu prava, demokracije i ljudskih prava.“, istaknula je i dodala kako se Europa neprestano suočava s ozbiljnim prijetnjama poput populizma, sebičnosti, intolerancije, nacionalizma te ekstremističkog nasilja koje može dovesti do destabilizacije demokratske kulture u našem društvu. „Suočeni s ovim izazovima naš Kongres, kao predstavnik više od 200.000 lokalnih i regionalnih jedinica, može pomoći ublažavanju napetosti, a Europa kojoj mi težimo je Europa solidarnosti temeljena na jakim lokalnim i regionalnim jedinicama.“- zaključila je Mosler-Törnström. Članovi Kongresa složili su se kako je upravo glavna zadaća Kongresa održavanje stabilnosti u europskim zemljama i zaključili kako ne smiju stati raditi na ostvarivanju tog cilja.
19.10.2017, 08:04

Župan Pauk na VI. Forum poljskih i hrvatskih regija u Torunu

U Torunu je 12. listopada otvoren šesti po redu Forum poljskih i hrvatskih regija koji okuplja predstavnike regionalne samouprave i gospodarstvenike s ciljem razmjene iskustva i uspješne suradnje u budućnosti.
12.10.2017, 14:44